Акула уби руски турист: Защо това ще се случва по-често?

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2023 в 00:01 10157 0

Кадър от видео, в което тигрова акула напада руски турист в Египет

Кредит BAZA

Кадър от видео, в което тигрова акула напада руски турист в Египет

На сушата хората лесно могат да се защитят от диви животни, стига да не загубят самообладание. С акулите не е така: във водната среда не сме толкова опасни, колкото на сушата. Неотдавнашната смърт на руски турист, нападнат от акула, повдига някои въпроси.

Това просто лош късмет ли е? Наистина ли египетските курорти са толкова опасни и може ли някога това да се случи в Созопол?

Най-общо казано, смъртта на руския турист това не означава, че всяка среща с акула е фатална. Акулата често е много по-едра от нас и водата е нейната естествена среда, но човекът, поради естествените си характеристики, може ефективно да се противопостави на враг, който е радикално по-голям от него. Ако ударите акулата в окото или хрилете (можете също да я ударите самия връх на носа, но е трудно да го уцелите), може да я изненадате, защото жертвите й не правят такива неща. Тя ще се обърне и ще отплува. На трябва да се прицелвате внимателно.

Психологическият момент е важен. Акулата най-често ни напада не защото е свикнала да яде хора, а защото просто е свикнала да атакува всичко, което се движи. Това е нейната природа. Следователно, ако се обърнете и се опитате да избягате с плуване далеч от нея, определено няма да има смисъл. Точно това прави и плячката ѝ: опитва се да отплува. Това не помага: не можете да избягате от акулата, тя ще ви настигне.

Но акула, която получи конкретен сигнал от вас, че не сте плячка, нещо повече, че плячката в тази ситуация е тя, ще действа коренно различно - както е във видеото по-долу:

Във видеото жена водолаз показва как да уведомите тигрова акула, че не сте храна. За да направи това, тя удря акулата точно по носа, наситен с рецептори, чиито удари са изключително чувствителни за акулата. Въпреки че видеото показва тигрова акула, тоест индивид от същия вид, който уби руския турист в Хургада, трябва да се разбере, че шансовете му да избяга са малки. Обикновено хората не знаят къде точно да ударят, за да се уплашат такъв хищник. Обикновено, когато видят акула, те започват активно да работят с краката и ръцете си, което поражда и засилва усещането у хищника, че това е някой, който е по-слаб от нея и че трябва да продължи да атакува. Кредит: YouTube

В същото време трябва да се знае, че акулите са различни. Една не много голяма акула във видеото се е държала по този начин, друга може да се държи по различен начин. Хората рядко плуват с харпун или нещо друго и може да не се справите с голям хищник.

Ето защо е по-важно да се сведе до минимум контактът с акули.

Къде акулите нападат хора по-често?

Научните доказателства са недвусмислени: най-много хора са хапани в Австралия, а не в Хургада и изобщо не в Египет. В австралийските води се регистрират средно 14 атаки на акули годишно, от които 1,5 са с фатален изход. За сравнение: в САЩ живеят почти 15 пъти повече хора, а крайбрежието е по-дълго, но има само 45 атаки на акули годишно и 0,6 души годишно умират при тези срещи.

Местообитание на тигровата акула. Лесно се вижда, че Червено море (с египетската Хургада) е включено там, но Средиземно море не е. Кредит: Wikimedia Commons

Защо е така? Основната причина е, че в Австралия по-често се срещат трите най-опасни вида акули - бяла, тигрова (във видеото по-горе) и бича акула. Причините за опасността от тези видове са различни. Например, бялата акула, въпреки че се смята за "студенокръвна", на практика е в състояние да поддържа температурата на основната част на тялото си много по-висока от тази на околната вода (до 14,3 градуса над околната температура). Това е много важно за способността ѝ да се движи възможно най-бързо и да поддържате високо ниво на ловна активност.

Поради способността да поддържа тялото топло, бялата акула стига по-на север от повечето си роднини. Но тя не харесва Черно море, защто ѝ е твърде студено. Кредит: Wikimedia Commons

Бичите акули лесно се промъкват нагоре на хиляди километри по теченията на реките и още по-лесно плуват в речните устия. А тигровите акули, изглежда не се интересуват кого атакуват - те го правят без колебание и понякога дори "хапят" лодки.

Защо нападенията на акули ще зачестяват

Традиционно се казва, че глобалното затопляне заплашва акулите, защото уж ги лишава от храна. Подкисляването на океаните, поради същите антропогенни въглеродни емисии като глобалното затопляне, също ги заплашва, тъй като понижава рН на морската вода.

Бича акула (Carcharhinus leucas) няма да се появи в Средиземно море, да не говорим за Черно море - тук е студено за нея. Но плува добре по протежение на топли реки на хиляди километри навътре, така че да се мисли, че няма опасни акули в сладководен басейн, е голяма заблуда. Кредит: Wikimedia Commons

Всичко това няма нищо общо с реалността. Реалността е точно обратната: всички минали затопляния са били придружени от разширяване на ареала на акулите. Освен това: по-голямата част от петстотинте вида съвременни акули са тропически, извън тропиците средата за тях е неподходяща. А по време на застудяванията на Земята преди няколко милиона години, е имало значително повече видове акули, отколкото сега.

Защо това е така е лесно да се отгатне. Затоплянето по принцип разширява ареала на морския живот.
Северният ледовит океан е замръзвал изцяло преди два милиона години и вече не го прави - нито през зимата, нито през лятото. Това е така, защото веднага щом средната планетарна температура премине +16 ... +17 (сега е +15), ледът в Северния океан се стопява напълно през лятото и не се образува отново през зимата, защото над него се образува гъста облачна покривка.

Лобното място на руския турист в Хургада все още е изключително далече от курортите на Черно море. Но ако не отидете при акулите, глобалното затопляне ще ги доведе при вас. Кредит: Wikimedia Commons

Може да се каже, че веднага щом това се случи, в Северното полукълбо ареалът на белите акули се премества радикално на север. Просто защото зануляването на ледената покривка в Северния океан автоматично ще доведе до значително повишаване на температурите във водите на близките до него части на Атлантика. Всъщност процесът вече е започнал и според редица оценки белите акули се движат на север със скорост до сто километра годишно (за повечето зони скоростта все още е по-ниска - около 20 километра годишно).

Брой фатални атаки на акули по територии. Кредит: Wikimedia Commons

Черно море все още е твърде студено. Но и това няма да остане дълго така: единственото устойчиво ограничение за разпространението на големите бели акули е температурата. Дори в Мраморно море през лятото е доста приемливо за тях (рядко под + 8-9 ° C през зимата и 23-24 ° C през лятото), но в Черно море, разбира се, не е така. Въпреки това както моделирането, така и находките на топлолюбиви видове в предишни топли епохи ясно показват, че пристигането на бели акули в черноморските курорти е въпрос на следващите няколко десетилетия.

Разбира се, това не означава, че на юг ще останат по-малко. Според вкаменелостите белите акули не изчезват от ниски географски ширини. Освен това съвременните експерти по акулите смятат, че сегашното увеличение на броя на нападенията в топлите води е свързано с бързото нарастване на броя на акулите там. 

Комбинацията от замърсяване, урбанизиране на крайбрежията и туризъм е отчасти виновна за увеличаването на нападенията на акули върху хора, обясняват пред Independent д-р Блейк Чапман (Blake Chapman) и д-р Дарил Макфий (Daryl McPhee), провели проучване за причините за увеличаващия се брой атаки на акули.

Според изследователите изменението на климата има най-голямо въздействие от всички други фактори, тъй като по-топлите морета позволяват да се увеличават бързо популациите на акули.

Единствените наистина безопасни за големи животни са фините мрежести бариери, които са монтирани в Хонконг през 90-те години, след като акули убиват трима местни жители на плажовете за една година. Такива бариери обаче работят само там, където няма силни океански вълни. Кредит: Wikimedia Commons

Допълнителни важни фактори за нарастването на броя на нападенията: акулите са били безмилостно ловувани през 20-ти век, което е намалило броя им в много региони с десетки процента. Сега никой не преследва акулите, така че броят им в местата на бившия лов бързо се възстановява. И ще продължи да се възстановява.

И накрая, хората все повече отиват да почиват на морето по целия святя. Това означава, че шансовете да се сблъскат с акули ще се увеличат и поради тази причина.

Пристигането на бели акули в Слънчев бряг няма да се случи утре, поне до 2030 г. според симулациите на пълното топене на арктическия лед.
Има време.

Справка: Chapman, B. K., & McPhee, D. (2016). Global shark attack hotspots: Identifying underlying factors behind increased unprovoked shark bite incidence. Ocean and Coastal Management, 133, 72-84. https://doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2016.09.010 

Източник: 

Гибель российского туриста от акулы: почему такое будет случаться все чаще?, Naked science

Humans and global warming to blame for sharp rise in shark attacks, study finds,  Independent

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !