Черният хумор е признак на високо IQ

Антония Петрова Последна промяна на 05 февруари 2017 в 12:00 30746 0

Кредит Short and Funny Jokes

Ако черният хумор ви кара да се смеете, то тогава поздравления – вие вероятно имате висок коефициент на интелигентност.

Това показва ново изследване на Виенския медицински университет (Medical University of Vienna), публикувано в списание Cognitive Processing.

В проучването на университета са взели участие 156 души, мъже и жени, на средна възраст 33 години и с различно образование.

Първоначално те са попълнили стандартен IQ тест, включващ вербални и невербални въпроси за разсъждение. След това са им били раздадени за реакция 12 комикса на германския художник Ули Щайн (Uli Stein), всеки от които е имал мрачен елемент в себе си.

В един от комиксите, например, бременна жена и партньорът й били на лекар. Лекарят им заявил: „Нека да започнем с добрата новина – детето ви винаги ще има паркомясто”. Без съмнение, всеки би реагирал различно на тази шега, но ако започнете да се смеете въпреки моралните си разбирания, то тогава най-вероятно притежавате т.нар. черен хумор.

Този вид хумор дълго време е свръзван с хора, които имат склонност към меланхолия, но напоследък връзката е насочена към хора с по-високи когнитивни (познавателни) функции.

Изследването обаче е стигнало и до един много интересен резултат. Онези, които оценяват и разбират подобни шеги не само имат високи резултати на тестовете за интелигентност, но също така са показали по-ниски резултати за агресия, негативни настроения и са по-високообразовани.

Онези, които буквално мразят подобни шеги, се оказват със средни IQ резултати, но също така и с по-високи нива на агресия и с най-високите негативни настроения. Онези от участниците в експеримента, които умерено са разбрали и оценили този хумор, също са със средни резултати на тестовете за интелигентност, но по природа са умерено агресивни и имат предимно положителна нагласа в живота.

Смисълът е, че мрачните шеги са усложнена форма на хумора. Теми като смърт или инвалидност карат мнозина да се чувстват неудобно, но за да се прозре през мрачното и инстинктивно да се смее на хитрото боравене с езика, подпомогнато от генерално добра настройка на съзнанието, се изисква по-високо ниво на когнитивно мислене.

Така че не се тревожете ако ви е смешно при черни шеги. Не е задължително това да означава, че сте зъл човек – просто малко по-умен от средностатистическите Иванчо и Марийка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !