Дайте да взривим кита! Една абсурдна история и няколко мръсни (видео)

Спират аутопсията на изхвърлен на брега кит от страх, че може да експлодира

Ваня Милева Последна промяна на 18 юли 2023 в 00:00 4495 0

Изхвърлен на брега кит.

Кредит Richard Humphrey (CC BY-SA 2.0)

Изхвърлен на брега кит.

Специалисти са спрели аутопсията на изхвърлен от морето кит в Ирландия, поради опасения, че може да се взриви.

Мъртвият 18,9-метров финвал е изхвърлен на плажа по-рано този месец. Експерти от Ирландската група за китове и делфини (IWDG) изследват кита и установяват, че вероятно е умрял преди няколко седмици. Екипът се опитва да определи причината за смъртта на кита. При вземането на проби от вътрешността му обаче те бяха принудени да се откажат от задачата си поради вероятно предстояща експлозия на кита.

"Взех мас, балени и кожа", обяснява пред Irish Examiner отговорникът за случаите на засядания на брега на китове в IWDG Стефани Левеск (Stephanie Levesque). "Щях да се опитам да извадя малко мускули, но чух някакви звуци и си помислих, че това ще се взриви в лицето ми, ако се задълбоча още повече."

Китовете понякога експлодират естествено поради натрупване на газ при разлагането на огромните същества. Но има случаи на изкуствена детонация с голямо количество динамит.

Спонтанна експлозия на кит в Тайван през 2004 г

На 26 януари 2004 г. в град Тайнан в Тайван се случва експлозия на кит. Причината е естествена - заради натрупването на газ в разлагащ се кашалот, дълъг 17 метра и тежащ 50 тона. Старият мъжки кит умира, след като е заседнал на брега на югозападното крайбрежие на Тайван, и са необходими повече от 13 часа, три големи крана и 50 работника, за да се премести кашалотът в каросерията на камион.

Сайтът на тайванския вестник eTaiwanNews.com съобщава, че докато китът е бил преместван, "голяма тълпа от повече от 600 жители на Юнлин и любопитни зрители, заедно с продавачи на храна и топли напитки, смело  издържали на студа и хладния вятър, за да наблюдават опитите на работниците да извадят мъртвия морски левиатан".

Професор Уан Чъън-пин (Wang Chien-ping) нарежда китът да бъде преместен, за да извърши аутопсия в Националния университет "Чън Кун" в Тайнан. Китът е бил транспортиран с камион през центъра на Тайнан, когато е експлодирал. Въпреки че взривът е бил грандиозен, той не е попречил на изследователите да извършат поне некропсия на части от трупа.

Твърди се, че взривът е разпръснал кръв и вътрешности от кита по околните витрини на магазини, минувачи и автомобили. BBC News Online интервюира анонимен тайванец: "Каква воняща бъркотия. Тази кръв и другите неща, които полетяха на пътя, са отвратителни, а миризмата е ужасна".

В продължение на една година професор Уан събира кости от останките на разлагащия се китов труп, сглобява го изцяло и организира изложба на кита. Сглобеният екземпляр и някои органи и тъкани са изложени в Музея на китовете в Тайдзян от 8 април 2005 г. 

Дайте да взривим кита! Една абсурдна история от Орегон

В началото на ноември 1970 г. седемтонен труп на кашалот е изхвърлен на плажа близо до град Флоурънс, щат Орегон. Хората се видели в чудо какво да правят с него - ако бъде бутнат в морето, вълните ще го върнат на брега. Опциите за изгаряне и погребване също са неуместни.

Няколко дни по-късно, на 12 ноември, пътният работник Джордж Торнтън измисля как да се отърве от трупа - той предлага просто да го взриви.

Планът на Торнтън е да постави заряд от динамит под кашалота откъм плажа. След това трупът ще бъде разкъсан на малки парчета и отнесен в морето, където месото ще бъде отнесено от раци и чайки.

Но нещата не тръгват съвсем по план. По-точно, никак. След експлозията големи парчета кашалот с разпръснати из цялата област - те падат не само в морето, но и върху публиката.

Младият репортер на KATU-2, Пол Линман, заснема историята за случилото се. Преди експлозията той пита Торнтън. Работникът заявява: "Сигурен съм, че това ще проработи. Единственото нещо е, че не сме сигурни колко динамит е необходим, за да се разцепи това... нещо."

Кадър: KATU News / Facebook

След експлозията, когато парчетата започват да падат, хората се разбягват. Репортерът и операторът също бягат.

В онези дни бизнесменът Уолт Аменхофер случайно минава през Флоурънс. По време на Втората световна война той се занимава с експлозиви и знае, че Джордж Торнтън няма да може да изпълни плана си: трябват му или по-малко експлозиви, само за да бутне кита в морето, или много повече, за да го разбие на малки парчета. Бизнесменът се опитал да предупреди работника, но той го послушал.

Аменхофер отива във Флоурънс с новия си автомобил Oldsmobile 88 Regency, купен няколко дни по-рано в промоция със слогана "Вземете с гигантска отстъпка нов Oldsmobile" (Get a Whale of a Deal on a New Oldsmobile), Whale е на английски и "кит"). На 12 ноември новатра му паркирана кола е смазана от парче от взривения кит на плажа.

Кадър: KATU News / Facebook

"За щастие никой не е пострадал толкова зле, колкото колата", разказва репортерът Пол Линман. "Въпреки това всички, които бяха наблизо, бяха покрити с малки парчета мъртъв кашалот."

Планът на Торнтън се проваля напълно. Чайките, които е трябвало да отнесат останките, са изчезнали.

"Бяха изплашени или от експлозия, или от вонята. Но това не е важно. Останките от трупа са с такъв размер, че нито една уважаваща себе си чайка не би се опитала да ги грабне", коментира репортерът.

В резултат на това пътните работници просто са погребали това, което е останало от експлодиралия кашалот.

Авторът на плана обаче не забелязва провала. В коментар за Eugene Register-Guard, Торнтън подчертава: "Всичко мина точно както трябва. Освен че експлозията изкопа дупка в пясъка под кита."

Две десетилетия по-късно, в средата на 90-те, Пол Линман търси Торнтън за интервю, но той му отказва - изглежда, че смята, че журналистите са виновни за негативното представяне на успешно събитие. Когато репортер попита Торнтън дали иска да каже на обществеността какво се е объркало онзи ден, Торнтън сухо попитал: "Какво имате предвид под "объркало се"?"

Уолт Аменхофер също не обича да си спомня онези дни. Известно е обаче, че властите в Орегон са му платили за колата.

Но първият репортаж на Линман го прави звезда.

Макар че премахването на животното се е объркало ужасно, то ни дава един от най-странните новинарски репортажи на всички времена, показан по-горе.

Дълго време тази история се е приемала за градска легенда - самата идея за взривяване на трупа на кашалот с половин тон динамит изглежда твърде абсурдна, но се оказа практика в не едно и две места. 

Други инциденти

Въпреки печалния опит в Орегон, в Южна Африка и Западна Австралия, все още се взривяват живи китове от властите в Южна Африка и Западна Австралия (поне през 2001 и 2010 г.) с трагикомични последици и на практика не са отразявани от пресата.

Обичайна практика е труповете на китове да се обезвреждат чрез експлозии. Това обаче обикновено се прави, след като китовете са били изтеглени на буксир в морето. Няколко детонации (по-малко забележителни от тези в Орегон и Тайнан) са извършени в Южна Африка, а една експлозия е извършена от властите в Исландия.

В Южна Африка са били извършени няколко контролирани взрива. Експлозиви са използвани за умъртвяването на гърбат кит, заседнал на около 40 км западно от Порт Елизабет на 6 август 2001 г. , както и в случая с южен гладък кит, заседнал край Кейптаун на 15 септември 2005 г. В този случай властите твърдят, че китът не е могъл да бъде спасен и че използването на взривни вещества в такива случаи се препоръчва от Международната китоловна комисия.

Въпреки че причината за смъртта на финвала в Ирландия остава неизвестна, екипът се надява, че е събрал достатъчно проби от животното, за да я разбере. Те се събират по-лесно, когато не са разпръснати по плажа и от широката общественост.

Източник:

Experts Stop Autopsy Of Beached Whale Out Of Fear It Might Explode, IFLScience

Exploding whale? It's a true Oregon tale, The Eugene Register-Guard

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !