Гигантско земноводно на 240 милиона години е открито в подпорна стена

Arenaerpeton supinatus е открит в скали, изсечени от близката кариера, предназначени за изграждане на подпорна стена.

Ваня Милева Последна промяна на 22 август 2023 в 00:01 72553 1

renaerpeton supinatus

Кредит Jose Vitor Silva

Концепция на художник от Arenaerpeton supinatus, прародител на днешния китайски гигантски саламандър.

Вкаменелост на земноводно на 240 милиона години е открита в подпорна стена през 90-те години. Тази важна находка вече е официално наименувана и описана от учени от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW), Сидни, и Австралийския музей.

Фосилът първоначално е открит от пенсиониран птицевъд в скални блокове от местна кариера, предназначени за изграждането на подпорна стена и впоследствие фосилът е дарен на Австралийския музей в Сидни.

Описание на Arenaerpeton supinatus

Палеонтологът Лаклан Харт (Lachlan Hart), който работи съвместно с UNSW и Австралийския музей, разказва, че фосилът – наречен Arenaerpeton supinatus, което означава "легнало пясъчно пълзящо растение" – показва почти целия скелет и, което е забележително, очертанията на кожата му.

Вкаменелост на Arenaerpeton supinatusArenaerpeton прилича много на съвременния китайски гигантски саламандър. Кредит: UNSW Sydney/Richard Freeman

"Този ​​фосил е уникален пример за група изчезнали животни, известни като темноспондили (temnospondyl), които са живели преди и по време на динозаврите", обяснява Харт, докторант във Факултета по биологични, земни и екологични науки (BEES) в UNSW.

"Не намираме често скелети с все още прикрепени глава и тяло, а запазването на меките тъкани е още по-рядко явление."

Местообитание и външен вид

Arenaerpeton е обитавал сладководни реки в това, което сега е известно като басейна на Сидни, по време на триаския период, преди 240 милиона години. Харт отбелязва, че най-вероятно е ловувал други древни риби като Cleithrolepis, но освен това няма много доказателства, които да ни говорят за другите животни, с които Arenaerpeton е споделял земята и водите.

Лаклан ХартЛаклан Харт отбелязва, че фосилът е уникален пример за група изчезнали животни, известни като темноспондили, които са живели преди и по време на динозаврите. Кредит: UNSW Sydney/Richard Freeman

"На пръв поглед Arenaerpeton прилича много на съвременния китайски гигантски саламандър, особено във формата на главата си", допълва Харт.

"Въпреки това, от размера на ребрата и очертанията на меките тъкани, запазени върху фосила, можем да видим, че той е бил значително по-тежък от живите си потомци. Освен това е имал доста здрави зъби, включително чифт подобни на зъби бивни на небцето му.

Значението на откритието

За Харт вълнуващото в откритието е, че Arenaerpeton е голям – оценен на около 1,2 м от главата до опашката – докато повечето други тясно свързани животни, живели по същото време, са били малки.

"Последните темноспондили са били в Австралия 120 милиона години след Arenaerpeton и някои са нараствали до огромни размери. Вкаменелостите на темноспондилите обхващат две събития на масово изчезване, така че може би тази еволюция на увеличен размер е помогнала за дълголетието им.

"Това е един от най-важните фосили, открити в Нов Южен Уелс през последните 30 години, така че е вълнуващо да го опишем официално", коментира съавторът на изследването д-р Матю Маккъри (Matthew McCurry), старши преподавател в UNSW и куратор по палеонтология в Австралийския музей. "Той представлява ключова част от фосилното наследство на Австралия."

Изследването е публикувано наскоро в Journal of Vertebrate Paleontology. По-късно тази година фосилът ще бъде изложен в Австралийския музей, Сидни.

Справка: “A new chigutisaurid (Brachyopoidea, Temnospondyli) with soft tissue preservation from the Triassic Sydney Basin, New South Wales, Australia” by Lachlan J. Hart, Bryan M. Gee, Patrick M. Smith and Matthew R. McCurry, 3 August 2023, Journal of Vertebrate Paleontology.DOI: 10.1080/02724634.2023.2232829

Източник: 240-Million-Year-Old Giant Amphibian Discovered in Retaining Wall, University Of New South Wales

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Сис

23.08 2023 в 09:04

Колко интересно се използват милионите години