Хипотезата, че "чудовището от Лох Нес" може да е змиорка, е опровергана

Ваня Милева Последна промяна на 03 август 2023 в 00:01 2993 0

Езерото Лох Нес в Шотландските планини с водна вълна и неизвестен обект в далечината.

Кредит JMIR

Езерото Лох Нес в Шотландските планини с водна вълна и неизвестен обект в далечината.

"Хипотезата за змиорката" предполага, че антрозоологичният феномен в Лох Нес в Шотландия може да се обясни отчасти чрез наблюдения на едри екземпляри от европейска змиорка (Anguilla anguilla), тъй като тези същества са най-съвместими с морфологичните, поведенчески и екологични съображения.

В ново проучване изследователят от Folk Zoology Society Флоу Фоксън анализира данни за разпределението на масите на европейската змиорка в Лох Нес, за да прецени вероятността там да се намира змиорка с изключителни размери. Тя установява, че гигантските европейски змиорки не могат да обяснят наблюденията на по-големи животни в езерото.

Лох Нес е голямо олиготрофно (с ниско съдържание на хранителни вещества) сладководно езеро, разположено по протежение на разлома Грейт Глен в Шотландия.

Карта на разлома Грейт Глен (Great Glen) и други късни каледонски разломи в Шотландия и северозападна Ирландия. Кредит: Wikimedia Commons

От 30-те години на миналия век, предполагаемите наблюдения на неизвестни животни в езерото се появяват на челните страници в популярните медии, но към днешна дата не е намерен екземпляр въпреки многобройните усилия, което прави вероятността за наличието на такива животни твърде слаба.

Автентичността и интерпретациите на снимки и филми, за които се твърди, че изобразяват неизвестни животни в Лох Нес, са доста съмнителни.

През 20-ти век систематичните търсения с подводници, сонарни проучвания за секторно сканиране, хидрофони, подводна фотография, риболов и тралене са получили само неясни сонарни сигнали, снимки с ниско качество и неидентифицирани звукови записи.

Фалшива снимка на "чудовището" от Лох Нес от 21 април 1934 г.

През 70-те години на миналия век са уловени екземпляри от европейски змиорки в Лох Нес с капани със стръв.

Данните за масата на змиорките бе изкривена, заради което биолозите заключават, че в езерото може да съществуват големи змиорки.

Структурата и функцията на тялото на змиорката се характеризират с удължена форма, един чифт гръдни перки, силна мускулатура и криволичещи движения с голяма амплитуда и здрава кожа с дебел епидермис и тъмни хроматофори.

Проучване на ДНК на околната среда, проведено в езерото през 2018 г., открива извънредни количества митохондриална и ядрена ДНК от змиорки, което кара авторите да предположат, че в езерото може да има големи змиорки.

Но новото изследване на изследователя от Folk Zoology Society Флоу Фоксън (Floe Foxon) поставя под съмнение теорията за змиорките.

Европейска змиорка (Anguilla anguilla). Кредит: Gerard M / CC BY-SA 3.0.

Фоксън анализира данни за улова от Лох Нес и други сладководни басейни в Европа, за да предвиди вероятността да се наблюдават змиорки, толкова големи, колкото предишните оценки за размера на чудовището от Лох Нес.

Вероятността да има змиорка с дължина 1 метър в Лох Нес според резултатите са приблизително 1 на 50 000, което може да обясни някои наблюдения на по-дребни неизвестни същества.

Вероятността да се намерят много по-големи змиорки обаче е почти нулева, развенчавайки теорията, че гигантските змиорки са причина за наблюденията на по-големи животни.

"В тази нова работа, така необходимото ниво на научна строгост и данни са приложени върху тема, която иначе е хлъзгава като змиорка", коментира Фоксън.

"Противно на общоприетото схващане, пресечната точка между фолклора и зоологията е податлива на научен анализ и има потенциала да предостави ценна представа за антрозоологичните явления."

Това изследване допринася за по-доброто разбиране на феномена на чудовището от Лох Нес и продължава търсенето на разкриване на истината зад една от най-трайните мистерии в света.

"Тази работа също така подкрепя науката с отворен достъп и нетрадиционното публикуване – бъдещето на научните публикации", отбелязва Фоксън.

И наистина може да прочетете статията безплатно в списанието JMIRx Bio.

Справка: Floe Foxon. 2023. The Loch Ness Monster: If It’s Real, Could It Be an Eel? JMIRx Bio 1: e49063; doi: 10.2196/49063

Източник: Loch Ness Monster: If It’s Real, Could It Be Giant European Eel?, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !