Изследване на динозаврите оспорва правилото на Бергман

Разпределението на размера на тялото не се обяснява с температурата или географската ширина в миналото при бозайници или динозаври

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2024 в 00:00 6736 0

Нанукзавърът на заден план и пахиринозавърът (черепът на преден план) са сред видовете динозаври, включени в ново проучване, ръководено от учени от Университета на Аляска Феърбанкс и Университета в Рединг, което поставя под въпрос правилото на Бергман.

Кредит Art by James Havens, CC BY-NC-ND

Нанукзавърът на заден план и пахиринозавърът (черепът на преден план) са сред видовете динозаври, включени в ново проучване, ръководено от учени от Университета на Аляска Феърбанкс и Университета в Рединг, което поставя под въпрос правилото на Бергман.

Ново проучване поставя под въпрос правилото на Бергман, научен принцип от 1800 г., според който животните в райони с по-хладен климат с висока географска ширина обикновено са по-големи от близките им роднини, живеещи в по-топъл климат.

Вкаменелостите показват друго.

"Нашето проучване показва, че еволюцията на различните размери на тялото при динозаврите и бозайниците не може да бъде сведена просто до функция на географската ширина или температура", коментира Лорън Уилсън (Lauren Wilson), студент от от Университета на Аляска Феърбанкс (UAF) и водещ автор на статията, публикувана в списание Nature Communications. "Открихме, че правилото на Бергман е приложимо само към подгрупа от хомеотермични животни (поддържащи стабилни телесни температури) и само когато се вземе предвид температурата, игнорирайки всички други климатични променливи. Това предполага, че "правилото" на Бергман наистина е по-скоро изключение, отколкото правило."

Проучването започна като прост въпрос, който Уилсън обсъжда с нейния научен ръководител: Правилото на Бергман важи ли за динозаврите?

След оценка на стотици данни, събрани от вкаменелости, отговорът е твърдо "не".

Наборът от данни включва динозаври, чиито фосили са намерени най на север, известни на учените, тези от формацията Prince Creek в Аляска. Те са издържали минусови температури и снеговалеж. Но изследователите не са открили забележимо увеличение на размера на тялото на нито един от арктическите динозаври.

След това изследователите правят същата оценка със съвременни бозайници и птици, потомци на праисторически бозайници и динозаври. Резултатите са до голяма степен същите: географската ширина не може да предслаже размера на тялото при съвременните видове птици и бозайници. Намерена е малка корелация между размера на тялото на съвременните птици и температурата, но същото не се наблюдава за праисторическите птици.

Разпределението на размера на тялото не се обяснява с температурата или географската ширина в миналото при бозайници или динозавриРазпределението на размера на тялото не се обяснява с температурата или географската ширина в миналото при бозайници или динозаври. Горните три реда показват географското разпространение на мезозойските динозаври през креда, юра и триас. Долният ред показва географското разпространение на мезозойските форми на бозайници. Палеогеографските карти показват местоположенията на изкопаеми таксони с точки, мащабирани чрез log 10 -трансформиран размер на тялото (милиметри за динозаври и грамове за бозайникови форми). Цветовете представляват изчислената местна средна годишна палеотемпература (вляво) и средната палеотемпература за студен месец (вдясно) в °C. Силуетите показват Nanuqsaurus и Pachyrhinosaurus от креда на високата географска ширина формация Prince Creek и мезозойските млекопитаещи форми Morganucodon и Steropodon, оцветени от изчислените MAT и CMMT (°C). MAT средна годишна температура, CMMT средна температура за студен месец, Ma преди милиони години, LogFem log 10 - трансформирана обиколка на бедрената кост, LogMass log 10 - трансформирана телесна маса. Кредит: Lauren N. Wilson et al

Изследователите заявяват, че изследването е добър пример за това как учените могат и трябва да използват вкаменелостите, за да проверяват съвременните научни правила и хипотези.

"Вкаменелостите предоставят прозорец към напълно различни екосистеми и климатични условия, което ни позволява да оценим приложимостта на тези екологични правила по изцяло нов начин", коментира Джейкъб Гарднър (Jacob Gardner), постдокторант в Университета на Рединг и другият водещ автор на статията.

Научните правила трябва да се прилагат за изкопаемите организми по същия начин, по който се прилагат за съвременните организми, отбелязва Пат Друкенмилър (Pat Druckenmiller), директор на Музея на Севера на Университета на Аляска и един от съавторите на статията.

"Не може да се разберат съвременните екосистеми, ако се пренебрегват техните еволюционни корени", заявява Друкенмилър. "Трябва да погледнем в миналото, за да разберем как нещата са станали такива, каквито са днес."

Справка: Lauren N. Wilson et al, Global latitudinal gradients and the evolution of body size in dinosaurs and mammals, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-46843-2

Източник: Dinosaur study challenges Bergmann's rule, Marmian Grimes, University of Alaska Fairbanks

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !