Кърлежите използват статично електричество, за да попаднат върху нас

Ваня Милева Последна промяна на 04 юли 2023 в 00:01 3611 0

На тази снимка се вижда кърлеж, седнал върху цвете. Гладните кърлежи имат някои хитри трикове. Според проучване, публикувано в петък, 30 юни 2023 г., в списание Current Biology, те могат да се движат във въздуха, използвайки статично електричество, за да

Кредит Pixabay

На тази снимка се вижда кърлеж, седнал върху цвете. Гладните кърлежи имат някои хитри трикове. Според проучване, публикувано в петък, 30 юни 2023 г., в списание Current Biology, те могат да се движат във въздуха, използвайки статично електричество, за да се закачат за хора, домашни любимци и други животни.

Гладните кърлежи имат някои хитри трикове. Те могат да прелитат през въздуха, използвайки статично електричество, за да се закачат за хора, домашни любимци и други животни, показва ново изследване.

Хората и животните естествено натрупват статичен заряд по време на ежедневието си. Според проучване, публикувано в петък в списание Current Biology, тези заряди са достатъчни, за да дадат на кърлежите импулс за следващото им хранене с кръв.

Макар че разстоянието е малко, "то е равносилно на това да прескочим три или четири етажа от стълбището с една крачка", обяснява авторът на изследването Сам Ингланд (Sam England), еколог в берлинския Природонаучен музей.

Кърлежите са "хищници от засада", обяснява Стивън Рич (Stephen Rich), ентомолог в областта на общественото здраве в Масачузетския университет в Амхърст.

Те не могат да скачат или да летят върху гостоприемниците си, добавя специалистът. Вместо това те увисват на клон или трева с изпънати крака, изчаквайки да минат хора или животни, за да се захванат и да ухапят.

Статичното електричество привлича кърлежите. Кредит: Sam England

Изглежда, че кърлежите са били ограничени до това колко могат да се протегнат на "върха на пръстите си", обяснява Ингланд. Но сега учените научават, че статичното електричество може да им помогне да разширят обхвата си.

"Сега те всъщност могат да се закачат за гостоприемници, които не влизат в пряк контакт с тях", посочва Ингланд.

Изследователите са разгледали вид кърлеж, наречен европейски пасищен кърлеж (Ixodes ricinus), който е разпространен в цяла Европа. Този кръвосмучещ кърлеж и неговите братовчеди са основни виновници за разпространението на болести по животните и хората, включително лаймска болест, и са най-активни през топлите месеци.

Кърлежът Иксодес скапуларис (<em>Ixodes scapularis</em>) показан под микроскопКърлежът Иксодес скапуларис (Ixodes scapularis) показан под микроскоп. Гладните кърлежи имат някои хитри трикове. Според проучване, публикувано в петък, 30 юни 2023 г., в списание Current Biology, те могат да се движат във въздуха, използвайки статично електричество, за да се закачат за хора, домашни любимци и други животни. Кредит: Wikimedia Commons

Изследователите откриват, че когато зареждат електроди и ги поставят в близост до млади кърлежи, те се носят из въздуха, за да се приземят върху електродите.

Според изследването нормално ниво на статично електричество - зарядът, който козината, перата, люспите или дрехите събират при движение - може да издърпат животинките през пролуки от части от инча (няколко милиметра или сантиметра). Макар че тези разстояния може да ни се струват малки, за малкия кърлеж те представляват голям скок, коментира Ингланд.

В бъдеще може да бъдат разработени начини за намаляване на тази статичност, смятат експертите. Но засега, според Рич, хората трябва да продължат да използват класическите мерки за предпазване от кърлежи, включително репеленти, за да се предпазят от ухапвания.

Справка:: Sam J. England, Static electricity passively attracts ticks onto hosts, Current Biology (2023). DOI: 10.1016/j.cub.2023.06.021. www.cell.com/current-biology/f … 0960-9822(23)00772-8

Източник: Hungry ticks can use this static trick to land on you and your pets, Maddie Burakoff, Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !