Леопардовите петна на бенгалските котки са свързани с домашните котки, а не с леопардите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 март 2024 в 00:00 2338 0

В продължение на няколко поколения селекционерите избивателно подобряват котките с желани физически черти и темперамент, което води до официалното признаване на бенгалската котка като отделна порода от Международната асоциация на котките през 1986 г.

Кредит Needpix.com

В продължение на няколко поколения селекционерите избивателно подобряват котките с желани физически черти и темперамент, което води до официалното признаване на бенгалската котка като отделна порода от Международната асоциация на котките през 1986 г.

По-рано се предполагаше, че шарките на бенгалската котка са свързани с дивите гени на азиатската леопардова котка. Сега екип учени проследява произхода на привличащата вниманието козина на бенгалската котка до гените на домашни котки, селективно развъждани заради техния екзотичен външен вид.

Изследването пoказва, че петнистите шарки, както и преливащият блясък на бенгалските котки, които ги карат да приличат на умален формат на котките от джунглата, всъщност са резултат от агресивна селекция за определени гени на домашни котки след първоначално размножаване с диви котки.

Отличителният външен вид на бенгалската котка

"Повечето от промените в ДНК, които са в основата на уникалния външен вид на породата бенгалска котка, винаги са присъствали при домашните котки. Наистина силата на селекцията ги изважда наяве", обяснява Грегъри Барш (Gregory Barsh), почетен професор по генетика от Станфордския университет, главент автор на изследването, което хвърля светлина върху истинския генетичен източник на отличителната черта на бенгалската котка.

Проучването включва подробен генетичен анализ на близо 1000 бенгалски котки за период от 15 години. Констатациите не само осветляват специфичния произход на козината на бенгалската котка, но също така допринасят за по-широко разбиране за това как генетиката кодира външния вид и как различните гени си взаимодействат, за да произведат набор от цветове, шарки и физически черти.

Визуално впечатляваща порода котки

Първоначалното кръстосване на диви азиатски леопардови котки с домашни котки, проведено от биолога Жан Милс (Jean Mills) от 60-те до 80-те години на миналия век, е имало за цел да създаде впечатляваща визуално нова порода.

В продължение на няколко поколения селекционерите избивателно подобряват котките с желани физически черти и темперамент, което води до официалното признаване на бенгалската котка като отделна порода от Международната асоциация на котките през 1986 г.

Уникална възможност за изследване на генетични вариации

Макар преди това експертите да са идентифицирали гените, отговорни за вариациите в цвета на козината при Таби котките (домашните котки) и уникалните белези при абисинските котки, изследването на бенгалските котки представлява уникална възможност за изследване на генетичните вариации и тяхното влияние върху формата, цвета и шарката.

"Голямият въпрос е как генетичните вариации водят до вариации във външния вид", отбелязва Барш.

"Това е въпрос, който има всякакви последици за различните видове, но смятаме, че котките предлагат особено лесен начин за изучаването му."

Бенгалска котка. Кредит: Wikimedia Commons

Оспорване на широко разпространените предположения

Изненадващо, генетичният анализ на екипа на 947 генома на бенгалска котка разкри, че екзотичният външен вид на породата не наследява пряко специфични части от генома на азиатската леопардова котка.

Това откритие оспори широко разпространеното предположение сред селекционерите и собствениците, че отличителният външен вид на бенгалската котка произлиза от леопардовите котки. Вместо това проучването показа, че тези естетически черти са резултат от вариации в гените, които вече присъстват в домашните котки.

Блестящият ефект при някои бенгалски котки

Освен това учените се задълбочават в генетичната основа на ефекта на "блясъка", наблюдаван при около 60% от всички бенгалски котки, характеризиращи се с тяхната изключително мека, златисто преливаща се козина. Тази черта е свързана с мутация в гена Fgfr2, произхождаща не от леопардови котки, а от домашни, и е почти специфична за бенгалските котки.

Тази конкретна мутация уникално намалява, вместо да елиминира, активността на протеина, кодиран от Fgfr2, предлагайки прозрения за това как генните вариации могат едва доловимо да повлияят на външния вид.

Бенгалски котки с цвят въглен или пепел

Освен това екипът изследва генетиката зад "въгленовите" бенгалски котки, подгрупа с по-тъмно оцветяване, разкривайки ген на леопардова котка, свързан с цвета на въглен. Но този ген води до появата на въглен само когато се комбинира с геноми на домашни котки, пример за геномна несъвместимост, илюстриращ сложното взаимодействие между гени на далечно свързани видове в рамките на хибридни животни.

"Въгленово" бенгалско коте. Кредит: Wikimedia Commons

"Хибридизацията между различни видове може да се случи естествено и е отговорна за малкото количество неандерталска ДНК, открита в много човешки геноми. Но дивата леопардова котка и домашната котка се различават повече една от друга, отколкото хората от шимпанзетата, и е забележително да се види как ДНК от тези далечно свързани видове може да съществува и да работи заедно в това популярно животно компаньон", обяснява Барш.

По-усъвършенствани стратегии за развъждане

Тези констатации обогатяват разбирането на селекционерите, позволявайки по-прецизни стратегии за развъждане за нови цветове и шарки, като същевременно подчертават силата на изкуствения подбор.

"Селекционерите са изключително заинтересовани от нашите данни", разказва водещият автор Кристофър Каелин (Christopher Kaelin), професор по генетика в Станфорд. "Те не само искат да дадат ДНК на своите котки, но също така искат да участват и да помогнат при анализирането на данни и да чуят за нашите резултати. Това бе страхотно сътрудничество и истински пример за гражданска наука."

Това проучване, публикувано в списание Current Biology, предлага както ценна информация за любителите на котки, така и за учените, интересуващи се от процеси като хибридизация и селекция.

"Човешката ДНК от европейски или азиатски произход съдържа малка част от неандерталска ДНК, която е причинена от хибридизацията между двата вида, след като хората са мигрирали от Африка. В някои отношения бенгалските котки са подобни, с изключение на това, че разстоянието между двата хибридизиращи се вида е много по-голямо и времето след хибридизацията е много по-малко", заключава Барш.

Справка: Ancestry dynamics and trait selection in a designer cat breed; Christopher B. Kaelin, Kelly A. McGowan, Anthony D. Hutcherson, Tosso Leeb, William J. Murphy, Gregory S. Barsh et al; Current Biology, Published:March 25, 2024 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2024.02.075 

Източник: Bengal cats' wild appearance is surprisingly tied to domestic cats, Andrei Ionescu, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !