Наближава ли краят на усмихната морска свиня?

Морската свиня от река Яндзъ е критично застрашен сладководен вид на Земята, който е изправен пред свръхулов и унищожаване на местообитанията

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2024 в 00:00 3190 0

Безперкова морска свиня в аквариума в Мияджима, Япония.

Кредит ori2uru/Wikimedia Commons

Безперкова морска свиня в аквариума в Мияджима, Япония.

Съществуват много застрашени видове, но никой от тях не завладява сърцата така, както речната морска свиня без перки от река Яндзъ. Тази критично застрашена сладководна морска свиня принадлежи към подвида Neophocaena asiaeorientalis asiaeorientalis.

По данни на Световния фонд за дивата природа тази безперкова морска свиня се движи в мътните води на китайската река Яндзъ с постоянно намаляваща популация от едва 1012 индивида. Наричат ги "усмихнати морски свине" заради привидно усмихнатото им изражение. Но тези усмивки може да останат в миналото.

Обикновено са изправени пред множество заплахи, което прави оцеляването им все по-несигурно. В интервю за изчезналата птица Додо Джуди Такатс (Judy A. Takats), ръководител на отдела за управление на речните басейни във WWF, обрисува мрачна картина:

"Новините не са добри. Някога безперковата морска свиня от Яндзъ е била често срещана гледка, но през последните години популацията ѝ намалява средно с 13,7 % годишно."

Безперкова морска свиня от Яндзъ. Кредит: Wikimedia Commons

Тревожните прогнози сочат, че без намеса морската свиня може да бъде изправена пред функционално изчезване до 2025 г. Това все още не помрачава усмивката им. Преди това някога безперковата морска свиня е споделяла местообитанието си с друг вид - байджи или делфин от река Яндзъ. Байджи, неговият близък роднина, е изчезнал през 2006 г.

Сега безперковата морска свиня се бори за оцеляване. Усмихнатите бозайници ще бъдат изправени пред същата съдба като байджи, ако не се предприеме нещо.

Рриболовът и унищожаването на местообитанията са основните заплахи в случая.

Без гръбначния плавник, характерен за делфините и китовете, обтекаемите тела на тези морски свине са с дължина около 2 метра. Те тежат около 100 кг, както е отбелязано от организацията за опазване на китовете и делфините.

Безперкова морска свиня. Кредит: Cipher01 (CC BY-SA 3.0 DEED)

Добивът на пясък увеличава опасността

Според IFLScience безперковата морска свиня не е защитена от прекомерен риболов въпреки уникалната си анатомия. Свръхуловът е заплаха, която намалява храната за застрашения вид. Той води и до сценарии като заплитане на морските свине в риболовно оборудване или, което е още по-лошо, до сблъсъци с лодки.

Друга сериозна заплаха се крие в унищожаването на местообитанията, най вече от пясъчната индустрия. По данни на Природонаучния музей в Лондон пясъкът се смята за най-добиваният природен ресурс в света след водата, което оказва силно влияние върху естествените мвстообитания на морската свиня.

През 2023 г. проучване изследва екологичните последици от добива на пясък върху морските свине, разкривайки, че добивните практики не само възпрепятстват движението на морските свине, но и унищожават важни крайбрежни местообитания, използвани за хранене и чифтосване.

Това, което ни вдъхва малко надежда, е че добивът на пясък вече е незаконен и е такъв от 2017 г. насам. Дейността се следи отблизо и се прилага строг контрол. Ограничението е положителна стъпка към опазването на тази жизненоважна екосистема.

Ричард Сабин (Richard Sabin), главен уредник на раздела за бозайници в Природонаучния музей в Лондон, изразява оптимизъм: "Това показва, че на природата може да се даде възможност да се развива дори в една от най-бързо индустриализиращите се страни в света, и се надяваме, че безперковата морска свиня от Яндзъ ще започне да се възстановява."

На фона на всичко това през 2020 г. бе пусната обратно в дивата природа първата безперкова морска свиня от река Яндзъ, родена в плен. Тя е четиригодишна женска на име Бей Бей. Очаква се да се аклиматизира и евентуално да се чифтоса и да има деца.

Надяваме се, че завръщането на Бей Бей в естествената ѝ среда ще допринесе за възраждането на вида.

Източник: Is the end near for the cheerful finless porpoise?, Interesting Еngineering

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !