"Последният крокодил в Европа", открит при разкопки в Испания, е на 4 милиона години (видео)

Защо в Европа няма крокодили?

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2023 в 00:00 3929 0

крокодил

Кредит Wikimedia Commons

Дали Последният крокодил в Европа не е изглеждал така?

Изследователи са открили стотици вкаменелости от животни по време на разкопки през септември. Съобщава се, че вкаменелостите са отпреди повече от четири милиона години и включват фосил, който според експертите е от последния крокодил в Европа.

Открити са фосили на последния крокодил в Европа

Екип палеонтолози открива в южната испанска провинция Гранада, на обекта "База-1", повече от 500 вкаменелости от големи и малки гръбначни животни. Според Каталонския институт по човешка палеоекология и социална еволюция (IPHES) костите са на приблизително 4,5 милиона години и са в отлично състояние.

Сред откритите кости има такива на изчезнали подобни на слон същества, известни като мастодонти, носорози, два вида коне, преживни тревопасни бозайници с различни размери, огромни и малки елени, прасета, големи хищници и костенурки. Наред с многобройните останки от дребни бозайници, като такива на плъхове, зайци и земеровки, безброй останки от земноводни, влечуги и риби, пресяването на отложенията от обекта, също разкрива значително количество дървесина и растителни останки.

Въпреки това откритието на екипа на зъб на крокодил - първият открит в База-1 - може би е най-вълнуващата реликва, на която са се натъкват. Зъбът според изследователите е на вид крокодил, произхождащ от Африка, и е единственият по рода си, открит в европейските фосилни записи от този период. Това показва, че това е последният вид крокодил, открит на континента.

Според Биенвенидо Мартинес Наваро (Bienvenido Martínez Navarro), съръководител на разкопките на IPHES, това е вид крокодил с африкански произход, който е навлязъл в Иберийския полуостров през морски ръкав точно преди Средиземно море да пресъхне по време на Месинската криза на соленост или преди малко над 6 милиона години и вероятно последният крокодил, съществуващ в Европа.

Затварянето на Рифейския пролив, съединяващ Средиземно море и Атлантически океан. Кредит: Wikimedia Commons

Месинската криза се е състояла преди около 6 милиона години. Големи части от Средиземно море са пресъхнали и загубили връзка с Атлантическия океан по време на катастрофата, оставяйки след себе си силно засолени необитаеми площи.

Смята се, че Занклийският потоп - наводнението, което отново изпълва средиземноморския басейн и възстановява връзката на морето с Атлантика, бележи края на кризата.

Учените се надяват, че чрез анализиране на вкаменелостите, открити в База-1, ще могат да възстановят праисторическата среда на това находище на вкаменелости.

Доказателствата, открити на мястото до момента, сочат, че е имало предимно тропически или субтропичен климат, който се характеризира с високи температури и обилни количества дъжд, и екосистема, съставена от огромни дървета и някои открити пространства, където бродят тревопасни животни като трипръстите коне.

Затварянето на Рифейския пролив, съединяващ Средиземно море и Атлантически океан. В панела вдясно: Африкански бозайници, които се насочват на север от Иберийския полуостров през района на Гибралтар. Можем да видим камили , а също и дребни гризачи по време на пълното затваряне на проливите и пресъхването на Средиземно море. Кредит: Wikimedia Commons

Защо в Европа няма крокодили?

В Европа няма в природата крокодили, защото охлаждането на планетата принуди влечугите да мигрират към по-топлите райони. Но според вкаменелостите, в Европа са живели крокодилите много дълго време, да кажем от времето на техния произход в мезозоя до края на миоцена или самото начало на плиоцена, или до преди приблизително 5 милиона години. Многобройни вкаменелости, много от които са единични зъби, свидетелстват за обширната еволюционна история на европейските крокодили.

Тъй като крокодилите непрекъснато сменят зъбите си през целия си живот, всеки оставя след себе си огромно количество, около стотици минерализирани зъби, някои от които са фосилизирани. Това обяснява защо във вкаменелостите много често се откриват единични крокодилски зъби.

Те обаче рядко са полезни при намирането на собствениците им и в резултат на това предлагат много малко информация.

В повечето случаи те просто ни информират, че неназован крокодил е посетил определено място в определено време. Въпреки че това има стойност само по себе си, то служи само като кратко въведение към по-изчерпателни и организирани данни.

Междувременно костите все пак са много по-информативни от изолираните зъби, а тези, които изграждат долната челюст и черепа, могат да разкрият много за бившия си собственик. Целият череп може да бъде много ценен.

Източник: 4-Million-Year-Old Fossil From 'Last Crocodile in Europe' Uncovered During Baza-1 Site Excavation, Caleb White, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !