С малко помощ оризът може да вирее на марсианска почва

Марсианската почва може да съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае оризът, но растението ще трябва да се пренастрои

Ваня Милева Последна промяна на 20 март 2023 в 00:01 3697 0

оризови растения

Кредит Pixexid (CC BY 4.0)

Експериментите показват, че почвата на Марс може да съдържа подходящите хранителни вещества за отглеждане на оризови растения.

Марсианската почва може да има всички необходими хранителни вещества за отглеждането на ориз - една от най-важните храни за човечеството, съобщава планетарният учен Абхилаш Рамачандран (Abhilash Ramachandran) на 13 март на Конференцията за лунни и планетарни науки.

Но растението може да се нуждае от малко помощ, за да оцелее в среда с перхлорат - химическо вещество, което може да бъде токсично за растенията и е било открито на повърхността на Марс.

"Искаме да изпратим хора на Марс ... но не можем да вземем всичко там. Това ще бъде скъпо", коментира Рамачандран от Университета на Арканзас във Файетвил. Отглеждането на ориз там би било идеално, защото е лесен за приготвяне, посочва той. 

Рамачандран и колегите му отглеждат оризови растения в имитация на марсианска почва, направена от базалт от пустинята Мохаве. Те отглеждат ориз и в чиста смес за саксии, както и в няколко смеси от смес за саксии и имитация на марсианска почва. Всички саксии са били поливани веднъж или два пъти дневно.

Екипът установява, че оризовите растения растат в имитация на марсианска почва. Растенията обаче развиват по-слаби издънки и по-слаби корени от растенията, поникнали от сместа за саксии и хибридната почва. Установено е, че дори заместването на само 25 % от имитацията на марсианска почва със смес за саксии е помогнало в огромни количества.

Изследователите опитват да отглеждат ориз и в почва с добавен перхлорат. Те вземат един сорт див ориз и два сорта с генетична мутация - модифицирани за устойчивост срещу стресови фактори на околната среда като суша - и ги отглеждат в подобна на Марс почва със и без перхлорат.

Нито едно оризово растение не израства сред концентрация от 3 грама перхлорат на килограм почва. Но когато концентрацията е само 1 грам на килограм, една от мутантните линии отгледала и стрък, и корен, докато дивият сорт успял да отгледа само корен.

Откритията предполагат, че чрез манипулиране на модифицирания ген SnRK1a на успешния мутант, хората в крайна сметка може да успеят да разработят сорт ориз, подходящ за Марс.

Справка:

P.J.I. Gann et al. Rice can grow and survive in the Martian regolith with challenges that could be overcomed through control of stress-related genes. Lunar and Planetary Science Conference, The Woodlands, Texas, March 13, 2023.

G.H. Peters et al. Mojave Mars simulant — characterization of a new geologic Mars analog. Icarus. Vol. 197, October 2008, p. 470. doi: 10.1016/j.icarus.2008.05.004.

Източник: Martian soil may have all the nutrients rice needs, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !