Сепията използва мастилото си в странни брачни ритуали, а не само за защита (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2024 в 00:00 2643 0

Известни със своя ярък камуфлаж и високо ниво на интелигентност, сепиите продължават да очароват изследователите и според нови открития от японски учени, тези главоноги  далтонисти използват мастилото си, за да създадат тъмен фон за своите цветни брачни т

Кредит Wikimedia Commons

Известни със своя ярък камуфлаж и високо ниво на интелигентност, сепиите продължават да очароват изследователите и според нови открития от японски учени, тези главоноги далтонисти използват мастилото си, за да създадат тъмен фон за своите цветни брачни танци. Тази употреба на мастило противоречи на предишните идеи за поведението на сепията, тъй като специалистите смятаха, че се използва само като защитен механизъм, създавайки "димна завеса", която им осигурява достатъчно време да избягат от хищници

Известни със своя ярък камуфлаж и високо ниво на интелигентност, сепиите продължават да очароват изследователите и според нови открития от японски учени, тези главоноги  далтонисти използват мастилото си, за да създадат тъмен фон за своите цветни брачни танци.

Тази употреба на мастило противоречи на предишните идеи за поведението на сепията, тъй като специалистите смятаха, че се използва само като защитен механизъм, създавайки "димна завеса", която им осигурява достатъчно време да избягат от хищници.

Усложненията на ухажването

Подобно на много други животни, сепията има сложен ритуал на чифтосване, при който мъжките често се стараят да впечатлят своите бъдещи партньорки с пищна демонстрация на цветове по телата им.

"При почти всички видове мъжките се доближават до женските и се опитват да ги впечатлят с поредица от промени в цвета, които могат да бъдат свързани и с различни пози и движения", разказва д-р Кълъм Браун (Culum Brown), професор в Университета Макуори в Австралия, който не е участвал в това проучване. "Много визуални демонстрации включват пулсиращи или по друг начин поразителни промени в цвета. Като се има предвид, че тези животни са просто напомпани охлюви, техните демонстрации са невероятни за гледане."

Много от тези ритуални демонстрации имат и трогателен аспект отвъд визуалната привлекателност.

"Съществува и хемотактилна сигнализация, при която информацията може да се обменя чрез докосване с техните силно чувствителни пипала", обяснява Теодора Мауц (Theodora Mautz), докторант в Института по океанография "Скрипс" в Калифорнийския университет в Сан Диего, която не е свързана с това проучване.

Добавянето на тактилната част от ритуала на чифтосване позволява на женските да получат по-добра представа за своя потенциален ухажор, особено след като сепията, заедно с други главоноги като октоподи и калмари, технически са далтонисти.

Предизвикателството на далтонизма

За разлика от човешкото око, окото на сепията съдържа само един цветночувствителен протеин, който редуцира зрението на главоногите до черно-бяло. За да компенсират този проблем, сепията и нейните главоноги роднини често използват свойство, наречено "хроматично размазване", за да открият други цветове.

Хроматичното размазване работи, когато лещата на окото на сепия бързо премества фокуса между различни дълбочини. По време на този процес някои дължини на вълните на светлината се огъват в лещата на окото на сепията повече от други, което позволява на рибата да "открива" определени дължини на вълните или цветове на светлината въз основа на това как се размазват. Това е особено полезно за оцеляването при камуфлаж за защита от хищници или за създаването на успешен външен вид за чифтосване.

Промискуитетът при сепиите

Тъй като женските често са придирчиви, когато става въпрос за ритуали на чифтосване, мъжките сепии често са много креативни.

В много случаи цветната декорация на мъжката сепия се разделя надолу по тялото ѝ по дължина, където само едната страна, обърната към женската, ще пулсира с различни цветове. Другата страна на тялото ѝ остава в сивкав кафяв цвят, често за да изглежда като женска, подмамвайки други потенциални ухажори да се чифтосват с него, а не с желаната му цел.

Кредит: Unsplash

"Много видове главоноги са полиандрови (женските се чифтосват с множество мъжки) и женските могат да съхраняват сперма за дълго време, преди да оплодят яйцата си", разказва Мауц. "Но все още много малко знаем за това как и защо го правят."

Оказва се също, че това подло поведение може да бъде допълнително експлоатирано, когато мъжката сепия използва мастило в своя дисплей за чифтосване.

Използване на мастило за чифтосване

За да разберат по-добре нюансите на чифтосването на сепиите, изследователи от Аквариума Асамуши, Университета Токай и Токийския университет улавят 56 сепии Sepia andreana - 13 мъжки и 43 женски. За времето, когато са били в плен, сепиите са извършили 36 ритуала на чифтосване, които изследователите са анализирали и публикували в Ecology and Evolution.

Изследователите откриват, че сепията извършва два различни вида ритуали на чифтосване. В първия ритуал мъжките показват бляскави пулсиращи цветове по телата си, съчетавайки това биологично светлинно шоу с докосвания с дългите си пипала. Ако женската е впечатлена от мъжкия, тя се чифтосваше с него веднага след ритуала.

При втория тип ритуал на чифтосване мъжкият използва част от мастилото си, за да създаде тъмен фон и после плува пред него, за да контрастира по-добре с ярките си цветове.

"Това е първото докладвано използване на мастило при ритуал за чифтосване", добавя Браун. "Това е още повече визуален трик за привличане на вниманието към мъжкия и може би дори за манипулиране на фона" на демонстрацията на изкрящото цветно тяло на хотовия за чифтосване мъжки.

Изследователите също така откриват, че мастиленият фон помага на мъжката сепия да скрие женската от конкурентните мъжки, осигурявайки по-успешен ритуал на чифтосване за настоящия й ухажор.

Ухажване тип 1 и тип 2 в Sepia andreana, гледани в резервоара за наблюдение в аквариума Асамуши. Кредит:  Arata Nakayama et al; Ecology and Evolution.https://doi.org/10.1002/ece3.10852

Браун обаче смята, че използването на мастило в брачните ритуали може да представлява и по-точно измерване на физическото здраве.

Той добавя, че "производството на мастило е много скъпо нещо за тези животни, така че може би само най-добрите мъжкари могат да си позволят да го хвърлят в демонстрации като тази. Може да е честен индикатор за мъжката годност.

Това изследване отваря нови пътища за други научни изследвания на морските биолози на комуникацията и еволюцията на главоногите. Чрез разширяване на познанията ни за това как главоногите използват средата си, за да се размножават успешно, можем по-добре да оценим сложността на тези морски създания и екологичните роли, които играят.

Справка: Ritualized ink use during visual courtship display by males of the sexually dimorphic cuttlefish Sepia andreana; Arata Nakayama, Shunsuke Momoi, Noriyosi Sato, Tomohiko Kawamura, Yoko Iwata; Ecology and Evolution. First published: 02 February 2024 https://doi.org/10.1002/ece3.10852 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ece3.10852

ИзточникCuttlefish Ink is Used for More Than Just Evading Predators: It’s Part of Their Bizarre Mating Rituals, The Debrief

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !