Смъртоносните огнени мравки образуват салове, за да оцелеят при наводненията в Австралия

Експертите се опасяват, че те могат да се разпространят и в други части на страната

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2024 в 00:00 3852 0

Жив сал от мравки

Кредит Срийншот от видеото в статията

Жив сал от мравки

Предупреждение за възможно разпространение на червени огнени мравки в Австралия, подложена в момента на проливни дъждове и условия на циклони, е издадено от Съвета за инвазивни видове (ISC), австралийска екологична неправителствена организация.

ISC съобщава, че червените огнени мравки образуват салове, за да пътуват по наводненията в североизточния регион на Австралия.

Предупреждението идва след като огнени мравки в Куинсланд, Австралия, наскоро са заснети да образуват салове, за да оцелеят при екстремните наводнения в района.

В случай на наводнение огнените мравки се катерят една върху друга, за да направят жив сал, за да се защитят.

"Последните обилни валежи и лошото време в региона може да ускорят разпространението на огнените мравки, един от най-опасните инвазивни видове в света", предупреждава в изявление Рийс Пианта, мениджър в ISC.

"Огнените мравки са по-активни преди или след валеж и могат да образуват големи плаващи салове, които се движат с водните течения, за да се установят в нови области", добавя Пианта.

В североизточния австралийски щат Куинсланд се случиха тежки наводнения през последните няколко седмици. ISC предупреждава, че огнените мравки ще се разпространят във всяка част на страната, ако огнището в Куинсланд не бъде ограничено.

Живите салове

Мравките, пчелите и осите могат да образуват 18 различни вида самосглобявания. Огнените мравки работят заедно, за да строят кули, салове и мостове. Те се закачат една за друга за крайниците, за да образуват пътека, по която други мравки могат да преминат. По-ранни проучвания показват, че алпийските сребърни мравки също могат да оцелеят в райони, предразположени към наводнения, създавайки живи салове.

Проучване, публикувано в Royal Society Open Science през юли 2017 г от изследователи от Технологичния институт на Джорджия установи, че огнени мравки могат да свържат телата си заедно благодарение на лепкавите подложки под краката си.

През 2011 г. бе публикувано проучване в списание Proceedings of the National Academy of Sciences под заглавие "Огнените мравки се самоорганизират в водоустойчиви салове, за да оцелеят при наводнения" (Fire ants self-assemble into waterproof rafts to survive floods). То установи, че група огнени мравки може да поддържа плаваемост във водата от няколко дена до седмици. Освен това могат да създадат сал за около 100 секунди. Помага им водоотблъскващата им повърхност.

Fire ants self-assemble into waterproof rafts to survive floods, Nathan J. Mlot, Craig A. Tovey, and David L. Hu

Сканирането с помощта на електронни микрографии показва връзките между мравките в сала. Fire ants self-assemble into waterproof rafts to survive floods, Nathan J. Mlot, Craig A. Tovey, and David L. Hu

Голямата картина:

"Малките огнени мравки" са един от най-опасните инвазивни видове в света. Тези мравки се наричат ​​още "електрически мравки" поради болезненото им ужилване, което често е по-силно от това на коприва. Те са толкова опасни, че дори могат да причинят слепота при котки и кучета.

Произходът на тези мравки е от Южна Америка, но вече се срещат и във Флорида, Хавай, Израел, Западна Африка, Карибите и Австралия. Открити са и в Европа - в Малага, Испания.

Те могат да живеят и на дърветата, и на земята. Работничките са дълги само 1,2 до 1,5 mm, но въпреки това са ​​опасен вид, способен да измести местните насекоми в даден регион.

Те представляват опасност за животните и също могат лесно да унищожат биоразнообразието на даден регион.

Специалистите по вредителите ги описват като "най-опасните нашественици в света".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !