Учени създават здрави малки на мишки от двама бащи, без женска ДНК

Очаква се приложението при хората да отнеме много време, може би 10 или повече години, но не е известно дали яйцеклетките са достатъчно безопасни, за да се произведе дете с две мъжки ДНК.

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2024 в 00:00 3559 1

Учени създадоха мишки, макар и не тези на снимката, използвайки за първи път яйцеклетки, направена от клетки на животно от мъжки пол.

Кредит Phys.org

Учени създадоха мишки, макар и не тези на снимката, използвайки за първи път яйцеклетки, направена от клетки на животно от мъжки пол.

Екип изследователи от университета в Осака, Япония, обяви, че миналата година е разработил миши бебета от две мъжки ДНК.

Още тогава бе казано, че това е обещаващо за потенциално приложение при хората. С други думи, двама мъже потенциално биха могли един ден да имат биологични деца заедно.

Както се посочва в статията, тази работа дава концепция, която би могла да помогне при безплодие, причинено от нарушения на половите хромозоми или автозомни нарушения, и открива възможността за възпроизводство на двама родители.

Това, което я прави още по-интересна, е фактът, че родените по този начин малки не само са оцелели до зряла възраст, но и самите те са успели да станат родители.

Процес на препрограмиране на мъжката ДНК

В съобщението се изяснява, че пътят за създаване на двуяйчни гризачи е започнал с препрограмиране на кожни клетки от мъжки мишки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS). Посредством сложен процес половите хромозоми XY в клетките са трансформирани в хромозоми XX.

Впоследствие клетките са отгледани в органоид, създаден да имитира средата на мишия яйчник. След това сперматозоиди от мъжки мишки бяха използвани за оплождане.

След това за оплождането са използвани сперматозоиди от мъжки мишки и от 630 ембриона, имплантирани в сурогатни майки, успешно са родени седем миши бебета.

Водещият изследовател Кацухико Хаяши (Katsuhiko Hayashi) заявява пред The Guardian:

"Номерът е в дублирането на Х хромозомата. Ние наистина се опитахме да създадем система за дублиране на Х хромозомата".

Седемте уникални мишки са достигнали зряла възраст и репродуктивна способност.

Учените пишат в изследването, че разделителната способност на ДНК-seq анализите в това изследване не е била достатъчна, за да се открият точкови мутации. Това означава, че за бъдещи изследвания и приложение ще е необходима по-строга оценка на ефекта от този метод.

Понастоящем екипът се опитва да използва кожни клетки от хора от мъжки пол за генериране на яйцеклетки.

"Очаква се приложението при хора да отнеме много време, може би 10 или повече години. Дори и да бъде приложено, никога не знаем дали яйцеклетките са достатъчно безопасни, за да произведат (бебе)", подчертава Хаяши.

Култивиране на яйцеклетки и сперматозоиди в лаборатории по света

Според публикуваното преди няколко дни проучване новият експеримент дава надежда. Той е извършен при мишки и прилага различен подход за създаване на яйцеклетки за ин витро. Изследователите започват процеса с донорска яйцеклетка, отстраняват ядрото ѝ и след това прехвърлят към ядрото от миша кожна клетка.

Тази решаваща стъпка, която гарантира, че яйцеклетката съдържа половината от хромозомите на всеки родител, след като бъде оплодена със сперматозоид, се дължи на яйцеклетката, която е култивирана по такъв начин, че по естествен начин изхвърля половината от хромозомите си.

"Ако тази технология стане клинично приложима в бъдеще, тя има потенциала да революционизира ин витро оплождането и да даде надежда на много безплодни пациенти, които са загубили гамети поради заболяване", коментира Алексей Михалченко (Aleksei Mikhalchenko), първи автор на изследването, както е отбелязано в The Guardian.

Справка: Generation of functional oocytes from male mice in vitro, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-05834-x , www.nature.com/articles/s41586-023-05834-x

Jonathan Bayerl et al, Eggs made from male mouse stem cells using error-prone culture, Nature (2023). DOI: 10.1038/d41586-023-00755-1 , www.nature.com/articles/d41586-023-00755-1

Източник: Scientists devise healthy mouse pups from two dads, without female DNA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

30.03 2024 в 09:26

Ми кат се обичат...

Само да не афишират много