Вижте как тази умна птица планира работата си като майстор (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 февруари 2023 в 00:01 6919 0

Скрийншот от видеото на експеримента. Кредит: Osuna-Mascaró et al

Гофиновото какаду е майсторът в птичето царство. Тази птица не само може да изработва и използва и инструменти, но и осъзнава, че за дадена задача ѝ трябва определен набор предмети и си ги носи като майсторите с куфарче инструменти.

Гофиновото какаду (Cacatua goffiniana) са малки бели папагали, обитаващи архипелага на островите Танимбар в Индонезия. Отглеждани в плен гофинови папагали са били забелязани да използват три създадени от човека инструмента, за да извличат семена от плодова костилка: един за срязане на костилката, по-здрав инструмент за отваряне на пукнатина и трети за изгребване на семената.

Това я прави един от малкото видове, които не само използват инструменти, но и си създават цял комплект инструменти.

В проучване, публикувано в списание Current Biology, изследователите показват, че какадутата изглежда предварително планират работата си, носейки със себе си инструментите, необходими за решаване на проблема. Освен при хората, носенето на инструменти за бъдеща работа е наблюдавано само при едно друго животно - популация диви шимпанзета в басейна на река Конго.

Досега обаче не беше ясно дали какадутата смятат тези предмети за "набор инструменти". Възможно е това, което може да изглежда като комплект инструменти, да не е нищо повече от верига от единични употреби на инструменти, като необходимостта от всеки нов инструмент се появява при животното с развитието на задачата.

Сега екип от изследователи е използвал контролирани експерименти, за да изясни дали какадутата наистина разпознават кога дадена работа изисква повече от един инструмент.

"С този експеримент можем да кажем, че подобно на шимпанзетата, гофиновите какаду не само използват набор от инструменти, но и са наясно, че използват набор от инструменти", обяснява първият автор Антонио Осуна-Маскаро (Antonio Osuna-Mascaró), еволюционен биолог от Университета по ветеринарна медицина във Виена. "Гъвкавостта на поведението им е удивителна."

Осуна-Маскаро е вдъхновен от ловците на термити - шимпанзетата от Северно Конго, единственото друго известно животно, което не е човек, а използва набор от инструменти. Тези шимпанзета ловят термити в двуетапен процес: първо използват тъпа пръчка, за да пробият дупки в термитната могила, а след това вкарват дълга, гъвкава сонда, за да "изловят" термитите от дупките. В това изследване екипът на Осуна-Маскаро поставя задача на какадутата да "ловят" кашу, а не термити.

За да имитират начина на лов на термити, изследователите представят на какадуто кутия, съдържаща кашу зад прозрачна хартиена мембрана. За да достигнат до кашуто, какадутата трябвало да пробият мембраната и след това да "уловят" кашуто. За пробиване на дупките те разполагат с къса, заострена пръчка, а за ловене - с вертикално разрязана наполовина пластмасова сламка.

Седем от десетте тествани какадута се научават да извличат успешно кашуто, като пробиват мембраната, а две от какадутата (Фигаро и Фини) изпълняват задачата в рамките на 35 секунди при първия си опит. Какадутата нямат еквивалентно поведение при търсене на храна в дивата природа, така че няма вероятност използването на инструментите им да се основава на вродено поведение, а всяко какаду е използвало малко по-различна от на другите техника.

След това екипът тества способността на какадутата да променят гъвкаво използването на инструментите си в зависимост от ситуацията. За тази цел на всяко какаду са представени два различни вида кутии: една с мембрана и една без мембрана. На какадутата са дадени същите два инструмента, но заострената пръчка им е била необходима само когато мембраната им е пречела.

"Какадутата трябваше да действат в зависимост от проблема, понякога бе необходим целият набор от инструменти, а понякога бе достатъчен само един инструмент", обяснява Осуна-Маскаро.

Всички какадута се справят с теста за много кратък период от време и успяват да разпознаят кога е достатъчен само един инструмент. По време на тази фаза на избиране обаче птиците имали интересно поведение.

"Когато правеха избор между това кой инструмент да използват първо, те вдигаха единия, пускаха го, след това вдигаха другия, пускаха го, връщаха се към първия и т.н.", разказва Осуна-Маскаро.

Изследователите установяват, че когато какадуто прави това, то се представя по-добре на тестовете.

След това екипът тества способността на какадутата да пренася инструментите като комплект при нужда. Те подлагат какадутата на поредица от все по-трудни тестове, за да достигнат до кутиите: първо трябва да изкачат къса стълба, докато носят инструментите си; след това трябва да летят хоризонтално с тях. А в последния тест трябва да носят инструментите, докато летят вертикално. Както и преди, птиците понякога попадат на кутия с мембранна преграда, така че е трябвало да решат дали проблемът изисква един или и двата инструмента.

Някои какадута се научават да пренасят двата инструмента заедно - като вкарват късата перфораторна пръчица в жлеба на разрязаната на половина сламка - когато им бъде представена кутия, която изисква и двете. Това означава, че трябва да направят само едно пътуване, макар и да носят по-тежък комплект инструменти. Повечето от какадутата са пренасяли комплекта инструменти според нуждите си, което допълнително показва, че те са знаели предварително кога са необходими два инструмента, въпреки че някои от тях са правили две пътувания, когато е било необходимо. Едно какаду, Фигаро, решава да не губи време в мислене и вместо това пренася двата инструмента в почти всеки опит.

"Всъщност не знаехме дали какадутата ще пренесат два предмета заедно", коментира Алис Ауерсперг (Alice Auersperg), водещ автор на изследването и когнитивен биолог в Университета по ветеринарна медицина във Виена. "Беше малко рисковано, защото съм виждала птици, които комбинират предмети в игри, но много рядко транспортират повече от един предмет заедно в нормалното си поведение."

Има още много какво да се научи за използването на инструменти от какаду, отбелязват изследователите.

"Смятаме, че папагалите са подценени и недостатъчно проучени по отношение на технически познания и използване на инструменти", смята Ауерсперг.

Това е поредното проучване, което показва, че размерът на мозъка не е добър показател за интелигентност, а това какаду вероятно не е уникално сред птиците - просто другите не са изследвани.

Справка: Antonio J. Osuna-Mascaró, Mark O'Hara, Remco Folkertsma, Sabine Tebbich, Sarah R. Beck, Alice M.I. Auersperg. Flexible tool set transport in Goffin’s cockatoos. Current Biology, 2023; DOI: 10.1016/j.cub.2023.01.023

Източник: Cockatoos know to bring along multiple tools when they fish for cashews
Cell Press

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !