Човечеството говори на един и същи език (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 септември 2016 в 12:45 18080 0

Лингвистите не винаги могат да открият закономерностите, които могат да видят компютрите. По-рано се смяташе, че сходното звучене на думите в различните езици е случайност.

Но статистическият анализ на речниците на повече от половината езици в света, показва, че хората избират едни и същи звуци за най-важните си думи. Например "нос ще звучи по един и същ начин", както пише в заглавието си Рhys.org.

Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Цялото човечеството говори на един и същи език. До този извод са стигнали лингвисти и кибернетици от Аржентина, Германия, Холандия, САЩ и Швейцария, анализирайки 40 - 100 основни думи в 3700 езика (приблизително 62% от всички езици в света).

Оказа се, че въпреки значителните различия между езиците от различните езикови групи и семейства, в подбора на фонеми за основните думи, особено тези, обозначаващи части на тялото, ясно може да се проследят закономерности.

Други групи от думи, в които връзката между езиците по света се проявява най-ясно, са имената на степените на родство, свойства (малък, пълен), глаголи, които описват движение и съществителни, които описват природни явления и разпространени метеорологични явления.

Учените осъзнали, че пред тях са доказателства за съществуването на все още непроучени закономерности на човешкия мозък. Очевидно, това свойство е универсално за всички представители на нашия вид.

За по-голямата част от езици думата за "нос" има звука "н" и (или) гласната "о" или "у". А в думата, означава листа на дърво, почти във всеки език може да се намери  звука "л" , "р" или "б", а думата за "пясък", а ще има звука "с". Думите за "червено" и "кръгъл" много често имат звука "р". Тези правила не са универсални, но броят на съвпаденията показва наличието на някакво правило.

Авторите установили, че за някои думи, напротив, има много нехарактерни звуци. Има такива най-вече в различните местоимения. За да определи себе си в който и да е език по света не се използват звуци като "у", "п", "б", "т", "с", "р" и "л". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !