Човешкият мозък може да предсказва бъдещето два пъти по-бързо отколкото стават събитията

Антония Петрова Последна промяна на 04 юни 2017 в 08:51 13487 0

Снимка: Pixabay

От дълго време учените смятат, че зрителната кора е зоната в мозъка, която определя какво възприема човек на основа на информация, идваща от очите. Учени от Университета Radboud в Холандия показват, че тази зона участва и във "визуалното" предсказване на бъдещи събития и то два пъти по-бързо отколкото е в действителност, съобщава Science daily.

Като сканират мозъците на студенти по време на експеримента, учените наблюдават това образно прогнозиране в действие.

Ситуациите, които изискват мислене напред в бъдещето или предугаждане какво следва, са част от нашето ежедневие. Те могат да бъдат незначителни като улавянето на топка или важни като избягването на удар от кола на пътя. Без значение специфичната ситуация, според учените, в мозъка съществува механизъм, който ни позволява да визуализираме какво ще се случи в серия от събития.

Провеждани досега експерименти върху това по какъв начин се появяват тези предварителни образи са били ограничени до проучване какво се случва в зрителната кора на животни. Сега учените от Холандия са разработили експеримент, който проучва хората. Техните резултати са публикувани в Nature Communications.

Учените проучват 29 студенти като използват функционалната магнитно-резонансна томография (fMRI). От студентите се е изисквало постоянно да наблюдават бяла точка, която се движи по екран - събитие, което се случва за половин секунда. След като го гледат 108 пъти студентите развиват психическо очакване за нейното движение. След това студентите наблюдават 24 други произволни движения на точки. При някои нищо не се променя, но при други точката не се движи от начална или от крайна позиция, или пък се движ и по-бавно. 

Снимка: Ekman etal / Nature Communications

Процесът е извършен на два пъти върху всички студенти, като четирима студенти са служили като контролна група. fMRI сканира мозъчната активност на студентите по време на експериментите със свръхвисока скорост, за да наблюдава кръвния поток в специфични тъкани. Докато гледат движенията на точката в началната позиция, зрителните кори на студентите се активират, което показва, че те си визуализират приключването на движението, но това става два пъти по-бързо отколкото се случва в действителност.

Това проучване показва, че човешкият мозък не само произвежда образ на бъдещото движение като превърта напред, а зрителната кора също работи в тандем с предишния опит, за да предскаже развръзки в бъдещето. Много вероятно зрителната кора е развила тази способност за предсказване, за да спомогне за по-бърза реакция, която в редица случаи може да спаси живота на човека.

"Представете си, че стоите на пътя и кола се приближава към вас. Вие трябва да решите "Да премина или да изчакам колата първо да мине?". Нашето проучване показва, че нашата визуална система може да превърти напред траекторията на колата и по този начин да ни помогне при взимане на решение дали да изчакаме или не", обяснява водещият учен в проучването Матиас Екман (Matthias Ekman).

Това е само един пример за разширяване на разбирането ни на безкрайно сложния човешки мозък. Това ново познание е безценно, тъй като учените работят по създаване на системи, които ще ни позволят да преодоляваме парализи, да подобряваме уменията си или генерално да ни направят по-умни. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !