Дали хората от преди индустриалната революция са спели повече от нас? Едва ли.

Никола Кереков Последна промяна на 19 октомври 2015 в 16:00 5224 1

Кредит UCLA

Авторът на изследването Джером Сийгъл с бушмени от пустинята Калахари.

Изключително изкушаващо е да вярваме, че днешните хора не се наспиват достатъчно, живеейки в добре осветените къщи, където телевизорите присветват, телефоните писукат и при честата, понякога ежедневна, консумация на кафе.

Но нови доказателства, докладвани наскоро в научното списание Current Biology, показват, че три съвременни групи ловци-събирачи - живеещи в различни части на света без какъвто и да е достъп до съвременния модерен начин на живот - не спят повече от нас.

Хората от тези изолирани общества спят средно по малко по-малко от 6 часа и половина на нощ. Те не извършват регулярни дрямки през деня. Те също така не си лягат, когато се стъмни, както се пропагандира в различни спекулативни теории за това, как трябва да изглежда ежедневният режим на човек. С други думи, те не спят толкова различно от нас, въпреки че обикновено се събуждат преди изгрев слънце.

"Краткият сън при тези изолирани популации е в противовес на вярването, че продължителността на съня е значително понижена в модерния свят," - твърди Жером Сийгъл (Jerome Siegel) от Калифорнийския университет, Лос Анджелис. "Това опровергава схващането, че днес трябва да взимаме хапчета за сън, тъй като продължителността на съня е била понижена спрямо "естественото й ниво" от широкото разпространение на електричеството, телевизията, интернет и т.н."

"Дали продължителността на съня е намаляла заради електричеството или електронните устройства?" се пита Сийгъл. "Няма как да се върнем отново към времената от преди двеста години, когато е нямало изкуствено осветление," но някои общества от ловци-събирачи може да дадат възможност на учените да научат повече за естествения режим на съня. За да разберат как хората са спели преди настъпването на модерната ера, Сийгъл и колегите му изследвали три традиционни общества от ловци-събирачи: Hadza в Танзания, San в Намибия и Tsimané в Боливия. 

Местообитания на изолираните общества от ловци-събирачи. Снимка: Yetish et al., 2015, Current Biology

Изследователите наблюдавали общо 94 човека от тези групи, като прикачили на китките им устройства, които записват физическата активност и нивата на осветеност. Тези устройства са използвани в хиляди изследвания за изследване на съня и е доказана точността на техните измервания, твърди Сийгъл. В настоящето изследване, учените записали денонощното поведение и навиците на 94 индивиди и събрали данни за общо 1 165 дни.

Те открили изненадващо сходство в данните и за трите групи. "Въпреки разликите в генетиката, историята и условията на средата, установихме, че и трите групи показват сходна организация на съня, което предполага наличието на универсален модел на съня, който вероятно е бил характерен и за древните Homo sapiens преди настъпването на модерната ера," - разказва Сийгъл.

Средната продължителност на съня в групите била между 5,7 и 7,1 часа като периода от началото (лягане) до края на периода сън (ставане) била между 6,9 и 8,5 часа. Тези стойности са в долната граница на продължителностите на сън в "индустриализираните общества".

Ловците-събирачи спят с един час повече през зимата в сравнение с лятото. Въпреки че те нямат електрически крушки, представителите на нито една от групите не си лягали със залеза на слънцето. Средно стояли малко над 3 часа след залеза и ставали малко преди изгрев.

Изглежда, че продължителността на съня им зависи много повече от температурата, отколкото от осветеността, според учените. Хората от тези изолирани групи заспивали с понижаването на температурата и се събуждали в най-студената част на нощта.

Все пак има една съществена разлика между нас и ловците събирачи: много малка част от тях страдат от хронично безсъние - често срещано оплакване в индустриализирания свят особено в Щатите. Това довело учените до интересно предположение. "Имитирането на важни характеристики от естествените условия, в които живеят тези човешки общества може да е ефективно при лечение на различни разстройства на съня в модерния свят, особено безсънието - разстройство, което засяга повече от 20% от хората в САЩ," - коментира Сийгъл. Затова в интерес на добрия и ползотворен сън, следващия път преди да си легнете да спите, няма да е зле да спрете отоплението.

Изследването е спонсорирано от NIH, National Institute on Aging, Националната Фондация за изследвания на Южна Африка и Националната Научна Фондация.

По материали от: Yetish et al. Natural Sleep and Its Seasonal Variations in Three Pre-industrial Societies. Current Biology, 2015 DOI: 10.1016/j.cub.2015.09.046

Източници: Science Daily и PBS.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2015 в 22:25

Този учен да върне стипендията! Изследвал е - ако изобщо това е изследване - ловци, живеещи почти на Екватора. Това е частен случай, както ескимосите - по тях какъв извод щеше да направи?