Физическото изцеление зависи от личната представа за време

Ваня Милева Последна промяна на 17 януари 2024 в 00:00 3306 0

Документирано е, че раните заздравяват по-бързо, когато участниците вярват, че е минало повече време. По същия начин, лечебният процес се оказва по-бавен, когато участникът смята, че е изминало по-малко време. Действителното изминало време е едно и също и

Кредит PickPik (Public Domain Certification)

Документирано е, че раните заздравяват по-бързо, когато участниците вярват, че е минало повече време. По същия начин, лечебният процес се оказва по-бавен, когато участникът смята, че е изминало по-малко време. Действителното изминало време е едно и също и при трите условия.

Начинът, по който възприемаме времето, влияе върху скоростта на заздравяването на физическите рани. Използвайки експерименти, при които участниците преживяват времето с различна скорост, психолози от Харвард установяват, че раните зарастват по-бързо, когато участниците смятат, че е минало повече време.

Това откритие се противопоставя на традиционните възгледи за психологическите влияния върху физическото здраве.

Изследването на психолозите Питър Аунгъл (Peter Aungle) и Елън Ланге (Ellen Langer) показва, че възприеманото време може да ускори или забави физическото излекуване, което предполага силна връзка между ума и здравето на организма.

Тяхното проучване, публикувано миналия месец в Nature Scientific Reports, предизвиква конвенционалните представи относно психологическите влияния върху физическото здраве. Констатациите предполагат по-широк набор от психологически влияния, отколкото се смята в момента.

Методология на изследването и изненадващи констатации

За да завършат изследването си, авторите са използвали стандартизирана процедура за леки рани на доброволци. След това възприеманото време е манипулирано в лабораторни условия, като всеки участник в проучването е подложен на три експериментални условия: бавен ход на времето (0,5x реално време), нормален ход на времето (1x реално време) и бърз ход на времето (2x реално време).

Документирано е, че раните заздравяват по-бързо, когато участниците вярват, че е минало повече време. По същия начин, лечебният процес се оказва по-бавен, когато участникът смята, че е изминало по-малко време. Действителното изминало време е едно и също и при трите условия.

Последици и бъдещи изследвания

Предстоят още изследвания, за да се разберат по-добре основните механизми и по-широките последици от тези открития. Междувременно проучването дава убедителни аргументи за по-пълното включване на идеята за "единството" на ума и тялото в последващи проучвания относно ефектите върху здравето. По-специално, изследователите са заинтригувани да разгледат по-широк спектър от психологически влияния върху физическото здраве.

Психологическите влияния върху физическото здраве обикновено се разбират като влияние върху емоциите (напр. стрес, възпаление и имунна функция) и поведението (напр. вярвания, които стимулират здравословни действия). Това изследване предполага, че абстрактните представи за това как работят телата ни също оформят пряко физическото здраве.

Справка: “Physical healing as a function of perceived time” by Peter Aungle, and Ellen Langer, 17 December 2023, Scientific Reports.
DOI: 10.1038/s41598-023-50009-3

Източник: Harvard’s Startling Discovery: Perceived Time Affects Healing Rate, Harvard University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !