Голям римски град, изоставен преди векове, е открит с радар

Ваня Милева Последна промяна на 11 юни 2020 в 00:00 13924 0

Новата карта на Фалерий Нови. Кредит: L Verdonck et al/Antiquity Publications Ltd

Древният римски град Фалерий Нови е открит изцяло с помощта на проникващи в земята радарни лъчи. За първи път тази техника е използвана за картографиране на цял римски град и е помогнала да се разкрият нови сгради - и всичките без физически разкопки на обекта.

Археолози от Университета в Кеймбридж, Великобритания, и Университета Гент, Белгия, са сканирали руините на мястото на бившия град Фалерий Нови (Falerii Novi) в Централна Италия. В момента на мястото има няколко древни структури, най-вече стената и входната порта, но сканирането успя да очертае следи в ландшафта, оставени от сгради, които вече са невидими с просто око.

„Нивото на детайлност, осигурено от тази работа, показва потенциала на този вид проучвания да извършат революция в археологическите проучвания на градските обекти“, коментира професор Мартин Милет (Martin Millett), автор на изследването от Университета в Кеймбридж.

Новата карта на Фалерий Нови с етикети на новооткритите структури. L Verdonck et al/Antiquity Publications Ltd

GPR (ground penetrating radar - проникващ в земята радар) работи като обикновен радар, регистрирайки отразените радиовълни от обектите и използвайки "ехото". Различните материали отразяват вълните по различен начин, което може да се използва, за да изгради картината на различни дълбочини на подземните особености. Въпреки че този принцип се използва от 1910 г., през последните няколко години технологичният напредък направи оборудването по-бързо и с по-висока разделителна способност.

Карта на Фалерий Нови. Кредит: L Verdonck et al/Antiquity Publications Ltd

"Използването на GPR проучване с висока разделителна способност генерира огромни количества информация, което прави ръчния анализ непрактичен", добавя професор Милет.

Фалерий Нови е открит на около 50 километра северно от Рим и за първи път е основан през 241 г. пр.н.е. от римляните. Благодарение на изчерпателното водене на счетоводните книги от римляните се знае много за историческото оформление, въпреки че са оставили малко от оригиналните сгради. Скорошното проучване се състои от GPR, който се търкаля над полето, където някога е бил намерен градът.

Останали са малко от оригиналните сгради - стената и портата. Кредит: Pinterest

Радарът, монтиран на ремарке, изпраща вълни към земята и отчита отразените вълни, разкривайки различните материали и форми, които се намират в близост до земната повърхност. След само едно 20-часово проучване, изследователите получават пълна карта на района на всичките 30,5 хектара в рамките на стените на града като се отчитат всеки 12,5 сантиметра.

Някои от забележителностите, очертани от новите изображения, включват комплекс от баня, пазар и храм.

Една от новооткритите структури във Фалерий Нови. L Verdonck et al/Antiquity Publications Ltd

Няколко маркирани структури от GPR данни. L Verdonck et al/Antiquity Publications Ltd

Голяма част от това, което знаем за римските градове, идва от добре проучения пример на Помпей, който се е запазил благодарение, че бе покрит от одеяло от гореща пепел от изригването на вулкана Везувий през 79 г. пр.н.е. Винаги се е предполагало, че повечето големи римски селища следват подобно оформление на Помпей, но скорошното GPR проучване на Фалерий Нови показва, че това не е задължително да е така.

„Няма съмнение, че бъдещото приложение на новите аналитични методи като този ще промени коренно начините, по които се разбира римската урбанизация“, казват изследователите в заключението на своето проучване.

Справка: L. Verdonck, A. Launaro, F. Vermeulen & M. Millett, 'Ground-penetrating radar survey at Falerii Novi: a new approach to the study of Roman cities', 9 June 2020. DOI: 10.15184/aqy.2020.82

Източник:

Vast Ancient Roman City Revealed Using Ground-Penetrating Radar, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !