Изчезнали роднини на човека са погребвали мъртвите си 100 000 години преди нашите предци, твърди проучване

Предлагаемите открития на дейности, подобни на човешките, от страна на древните хоминиди предизвикват скептицизъм

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2023 в 00:01 2690 0

Кредит S.V. Medaris, UW Madison

Homo naledi, изчезналият роднина на човека с една трета от размера на нашия мозък, е погребвал и може би е почитал паметта на своите мъртви в две подземни пещерни камери 160 000 или повече години преди най-ранните доказателства за целенасочени погребения от Homo sapiens или неандерталци, твърдят изследователи.

Това заключение обаче вече предизвика скептицизъм и призиви за по-задълбочени изследвания на новите южноафрикански находки.

Homo naledi, който е живял в Южна Африка преди около 335 000 до 236 000 години, също така е издълбал знаци отстрани на коридор и вход, който свързва съседните пещерни камери, твърди международен екип, ръководен от палеоантрополога Лий Бергер (Lee Berger) от Университета "Уитс" в Йоханесбург, Южна Африка. Много графити се състоят от изолирани линии или линии, които образуват кръстосани черти, квадрати, триъгълници, кръстове и Х-образни фигури.

Ако е вярна, интерпретацията на откритията на Бергер и колегите му показва, че древен вид Homo с мозък с размерите на портокал - който вероятно е проявявал човекоподобни черти - се е занимавал с погребални и символични дейности, за които често се смята, че са се появили само при видове с по-голям мозък като H. sapiens.

"Това са забележителни открития на вид [Homo], който е имал мозък с размер една трета от нашия, но въпреки това е погребвал мъртвите си и е издълбавал символи по стените на пещерите", заявява Бергер на пресконференция на 1 юни. Той и колегите му съобщават за новите открития на Homo naledi в три статии в bioRxiv.org, приети за публикуване в eLife.

Изследовател държи измервателна скала до кръстосана линия, издълбана отстрани на проход, свързващ подземни камери, където са открити възможни погребения на Homo naledi. Кредит: Mathabela Tsikoane/National Geographic

Най-старият известен гроб на H. sapiens датира отпреди около 78 300 години в Африка. Оспорваните гробове на неандерталци в Иракски Кюрдистан са на приблизителна възраст от 70 000 до 60 000 години. В южноафриканската пещера Бломбос кръстосана рисунка върху скала датира отпреди около 73 000 години, а кръстосани цветни шарки, върху кремъчно парче, са датирани още отпреди около 100 000 години.

Някои изследователи смятат, че новите доказателства не са достатъчни, за да потвърдят, че Homo naledi е погребвал своите събратя в пещерни гробове. Няма и начин да се определи дали Homo naledi или може би по-късни посетители  H. sapiens в подземните пещери - част от пещерната система "Изгряваща звезда" в Южна Африка, на около 40 км западно от Йоханесбург - са създали недатираните графити, открити от групата на Бергер.

"Мисля, че съзнателното погребване на мъртъвци от Homo naledi е ясно, въпреки че представените досега доказателства едва ли ще задоволят всички учени", коментира археологът Майкъл Петралиа (Michael Petraglia) от Университета "Грифит" в Бризбейн, Австралия, който не е част от екипа на Бергер.

Едно от възраженията идва от палеоантрополога Мария Мартинон-Торес (María Martinón-Torres), директор на испанския Национален изследователски център за човешката еволюция в Бургос. Тя подозира, че несвързаните скелетни части, описани в новите документи, са се натрупали или след като телата на мъртвите, които са били поставени в пещерни шахти, по-късно са пропаднали, или са останали в задната част на подземните пещери. Утъпкването или други дейности на Homo naledi в пещерите евентуално биха могли да доведат до появата на фрагментарни набори от вкаменелости, открити от групата на Бергер, казва Мартинон-Торес, която заедно с Петралиа е изследвала най-старото известно погребение на H. sapiens в Африка.

Възможно е периодичното просмукване на вода в подземните пещери да е спомогнало за преместването на частични или цели трупове на Homo naledi по наклонените дъна на пещерите, докато не са попаднали в естествените вдлъбнатини, за които екипът на Бергер предполага, че са места за умишлено погребване, твърди археологът Пол Петит (Paul Pettitt) от Университета Дърам в Англия.

Предишни предположения, че Homo naledi е палил огньове и е депозирал труповете на събратята си в коридори, които се спускат в подземни камери, също са критикувани като липса на категорични доказателства.

Снимка на художествена реконструкция на лицето на Homo naledi.Homo naledi, представен в реконструкцията на художник, е живял преди около 335 000 до 236 000 години. Древните хоминиди са погребвали своите мъртъвци и са издълбавали рисунки в подземни пещери, сочат противоречиви нови доклади. Използвайки сканиране на кости, палеохудожникът Джон Гурче прекарва около 700 часа, за да направи реконструкция на главата на Homo naledi. Кредит: Mark Thiessen, National Geographic

През 2018 г. екипът на Бергер изкопава това, което според тях е скелетните останки на възрастен Homo naledi, чието тяло е било поставено в плитка яма, изкопана в камерата Диналеди - пещерно пространство в системата на пещерата Изгряваща звезда, където преди това са откривани вкаменелости на Homo naledi. Костите на новооткрития индивид са се разпръснали с течение на времето, тъй като тялото се е разложило в сухите седименти, които са се срутили върху него, казват учените. Този процес, а може би и изкопаването на други погребения в камерата, е довело до попадането в гроба на костни фрагменти от поне още един индивид.

Втората група фрагментарни вкаменелости на Homo naledi, открити в друга плитка яма в камерата Диналеди, все още не са анализирани.

През 2017 г. учените изваждат и крехки останки от Homo naledi, затворени в три блока седимент, от малък участък на съседно подземно пространство, наречено Hill Antechamber.

Компютърната томография на блоковете идентифицира частични скелетни останки на около 13-годишен Homo naledi, чието тяло, свито в ембрионална позиция, е било поставено в плитка, изкопана ниша и покрито с пръст, казват учените. В този блок са открити и разпръснати зъби на двама други индивиди от Homo naledi, които вероятно са попаднали чрез нарушения на седиментите или като Homo naledi е погребал други в Hill Antechamber, подозира екипът.

Схема на двете гробни елементи, които бяха открити в камерата Диналеди на пещерата Изгряваща звезда. (A) Позицията на погребенията спрямо разкопките от 2013–2016 г. е очертана с квадрат. (B) Това е снимка на основните елементи на погребението. Характеристика 1 е тялото на възрастен екземпляр от Homo naledi. Характеристика 2 показва най-малко едно тяло на младеж в края на гробното място. (C) и (D) са илюстрации, които показват как са били разположени костите в гробовете. Кредит: Berger et al., 2023 г.

Камък с форма на полумесец, идентифициран сред сканираните вкаменелости на Homo naledi, включва връх, остри ръбове и други признаци, че е бил някакъв инструмент, отбелязват изследователите. Но сканирането на този камък не разкрива ясни признаци за умишлени модификации, заявява Петит. Тази находка трябва да бъде изследвана по-внимателно, след като бъде извадена от околните седименти, посочва експертът.

Homo naledi трябва да е използвал инструмент, способен да пробива изключително твърда скала, за да издълбае линиите и рисунките, открити отстрани на коридора и входа в преддверието на хълма, заявява Бергер на пресконференцията. Пещерното изкуство от по-късната каменна епоха на неандерталците и H. sapiens включва подобни геометрични рисунки. Няма доказателства, че съвременни пещерняци са създали подобни графити където и да било в пещерната система "Изгряваща звезда", смята Бергер.

Но подземните пещерни рисунки не могат да се датират. Няма как да знаем дали хора не са достигнали до пещерните камери през последните няколко хиляди години и са издълбали тези резки, отбелязва Петит.

Възможно е Homo naledi да е имал достъп до по-големи отвори в камерата на Диналди, отколкото съществуват сега, казва зооархеологът Орор Вал (Aurore Val) от Университета Екс-Марсилия във Франция. Въпреки че новите доклади не установяват ясно, че Homo naledi е копал пещерни гробове и е създавал скални рисунки, представителите на този древен вид са "правили нещо различно и необичайно" в системата на пещерите "Изгряваща звезда", изтъква Вал.

Справка:

L. Berger et al. Evidence for deliberate burial of the dead by Homo naledi. bioRxiv: 2023.06.01.543127. Posted June 5, 2023.

L. Berger et al. 241,000 to 335,000 years old rock engravings made by Homo naledi in the Rising Star Cave system, South Africa. bioRxiv: 2023.06.01.543133. Posted June 5, 2023.

A. Fuentes et al. Burials and engravings in a small-brained hominin, Homo naledi, from the late Pleistocene: contexts and evolutionary implications. bioRxiv: 2023.06.01.543135. Posted June 5, 2023.

Източник: Homo naledi may have dug cave graves and carved marks into cave walls, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !