Как „Брекзит“ ще се отрази на науката?

Референдумът засяга инвестициите в науката и свободното движение на млади учени

Катя Димитрова Последна промяна на 26 юни 2016 в 08:00 10678 31

Кредит http://www.livescience.com

След историческото гласуване, при което 52 на сто от англичаните гласуваха в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз, се породиха множество опасения за бъдещето на политиката и икономиката на Стария континент. Такива притеснения се зародиха и в научните среди.

Редица учени вече излязоха със своето становище отностно „Brexit“.

Физикът проф. Стивън Хокинг и над 150 сътрудници от Кралското общество намират в резултатите от местния референдум като „катастрофа за науката във Великобритания в писмо до Times.

Те изразиха загриженост относно набирането на млади учени, осигуряването на финансиране за нови изследвания и бъдещето на международните сътрудничества.

В писмото се посочва, че инвестициите в науката са жизнено важен фактор за дългосрочния просперитет на държавата. Липсата им ще затрудни настоящите и бъдещи трудове на много специалисти и свободното движение на кадри в областта ще бъде много по-трудно.

Повечето учени застават срещу решението Великобритания да се оттегли от Евросъюза.

Според анкета сред 2000 учени от ЕС, публикувана в сп. Nature през март, 83% от специалистите са категорични, че Brexit ще навреди на науката както на Острова, така и в цялата европейска общност.

Материалът е публикуван в онлайн изданието Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!