Каменна разписка с финансови транзакции на 2000 години е открита в Йерусалим

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2023 в 00:01 1978 0

Триъгълна сива каменна плоча, изписана на иврит на черен фон.

Кредит Eliyahu Yanai/City of David

Дългият 9 сантиметра камък с надпис за финансовите транзакции.

Днес разписките обикновено са на хартия, но преди около две хилядолетия жизненоважни финансови транзакции са били изсичани върху камък.

Археолози намират това доказателство за търговска разписка в археологически обект, разположен в Града на Давид в Йерусалим. То е било забелязано конкретно в купчина отломки, докато през 2016 г. са били извършвани спасителни разкопки по "Улицата на поклонниците", съобщава Live Science.

Около началото на първото хилядолетие, когато Йерусалим и околният регион са били провинция на Римската империя, тази улица вероятно е била търговски център, което показват предишни находки на каменни тежести и измервателни средства, вероятно използвани от древните търговци.

Стъпаловидната улица е продължавала около 600 м, свързвайки градската порта на Йерусалим с Храмовия хълм и портите на Втория храм. По-късно римляните го разрушават през 70 г. от н.е.

Стъпаловидната "Улица на поклонниците" в Йерусалим по време на периода на Втория храм (516 г. пр. н. е. до 70 г. сл. н. е.). Кредит: Shalom Kveller/City of David

Камъкът, който би могъл да бъде фрагмент от капак на погребален саркофаг, има седем реда текст, които са частично запазени. В него са отбелязани конкретни имена и парични суми.

Четливите части от текста на разписката включват имена с изписани числа до тях. Например един ред съдържа Шимон, популярно библейско мъжко име през ранния римски период (37 г. пр. н. е. до 70 г. сл. н. е.), казват изследователите. След името е еврейската буква mem, съкращение от ma'ot - на иврит означава "пари".

Проучването е описано по-подробно в списание 'Atiqot. Според проучването тези цифри и букви вероятно съответстват на някаква финансова транзакция. Възможно е това да е заплата на работник или плащане на длъжник.

Изследователите обясняват, че простият каменен предмет пресъздава ежедневието на жителите на Йерусалим преди 2000 години.

Каменни разписки

Макар че естеството на транзакцията и самоличността на Шимон все още са загадки, находките служат като доказателство, че на древните хора не са били чужди концепцията и предназначението на разписките. Авторите отбелязват, че на пръв поглед числата и названията може да не изглеждат вълнуващи. Все пак е интересно да се отбележи, че разписките може би са били използвани и в праисторически времена за търговски сделки и че такава разписка е успяла да достигне до археолозите днес.

Въпреки че в региона са открити още четири еврейски надписа, издълбани върху камък, това е първият по рода си, забелязан в Йерусалим. Видът на камъка и писмеността, както и сходството му с други камъни, са помогнали на археолозите да го датират. Те установяват, че той е от периода между 100 г. пр. н. е. и 100 г. от н. е.

Авторите отбелязват още, че този, който стои зад издълбаването, може да е използвал остър инструмент за издълбаване в плочата от тебеширен камък.

Справка: A Second Temple Period Inscription on a Stone Ossuary Lid from the City of David, Jerusalem (pp. 83–88)Esther Eshel and Nahshon Szanton, 'Atiqot, Israel Antiquities Authority

Източник2,000-year-old stone receipt discovered in Jerusalem
Laura Geggel,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !