Мястото на смъртта на първия император на Рим, вероятно е намерено от японски изследователи в Южна Италия

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2024 в 00:00 2410 0

 Мястото на смъртта на първия император на Рим Август може да е открито от археолози в Южна Италия

Кредит ARMANDO MANCINI (CC BY-SA 2.0)

Вила на Ведий Полио в Неапол, Италия.

Мястото на смъртта на първия император на Рим Август може би е открито от археолози в Южна Италия.

Изследователи от Токийския университет, провеждащи разкопки в северната част на Везувий, разкриват част от сграда, която може да е била използвана от Август, който се смята за основател на Римската империя и първия император на Рим, управлявал от 27 г. пр. н. е. до 14 г. сл. н. е., когато умира на 75-годишна възраст.

Според историческите източници Август е починал във вила, разположена на северната страна на Везувий. Тази сграда служи и като мемориал, осветен в негова чест. Точното местоположение на вилата обаче не бе установено окончателно.

Октавиан Август. Кредит: Wikimedia Commons

Още през 30-те години на миналия век изследователите успяват да намерят останки от римска вила, за която първоначално се е смятало, че е на първия римски император. Вилата се намира в Сома Везувиана (Somma Vesuviana), град в северното подножие на Везувий, вулкан, известен с мощното си изригване през 79 г. сл. н. е., унищожило Помпей. 

Проектът за разкопки, започнал през 2002 г. на мястото и проведен от Токийския университет, установи, че сградата датира не по-рано от 2-ри век сл. н. е. Това означава, че тя датира след прочутото изригване на Везувий, а не преди него.

Последните разкопки, извършени от японски изследователи през 2023 г., успяха да открият повече доказателства за сграда, която датира от по-ранен период. Доказателствата са открити под сградата от втори век. Това е по-ранната постройка, смятана от токийските изследователи за мястото на смъртта на Август.

Въз основа на анализ на вулканична пемза и работа по радиовъглеродно датиране, сградата все още е функционирала през първата половина на първи век сл. н. е. В крайна сметка е затрупана от вулканичното изригване от изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е.

Везувий, гледан от руините на Помпей. Кредит: Rune S. Selbekk, Природонаучен музей, UiO. (CC BY NC SA 3.0)

Откриването на останките от сградата за първи път бележи случай, когато археологичните доказателства хронологично съвпадат с данните от архивите за вилата на Август от северната страна на Везувий.

Изграждане на доказателства

Археолозите са успели да идентифицират структура, която е подобна на пещ и която вероятно е била свързана с някаква баня в руините на сградата. Датирането на дървените въглища на сградата също показва, че сградата е била обитаема през първата половина на първия век. Но пещта спира да се използва в някакъв момент след смъртта на император Август. Това е в съответствие с описанието в историческата литература, отнасящо се до това как вилата на императора е спряла да се използва след смъртта му.

Везувий, изглед откъм северната му страна. Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки че най-новите находки предлагат сериозни улики, необходими са по-нататъшни изследвания, за да се определи окончателно местоположението на вилата на императора.

Независимо от това, подобни констатации оспорват общоприетото мнение, че северното подножие на Везувий е претърпяло незначителни щети от изригването и е било подложено пред по-малко тежки въздействия в сравнение с югоизточните селища като Помпей.

Други доказателства, че вилата е принадлежала на Август

Исторически разкази от Тацит и Светоний също добавят доказателства, според които смъртта на Август се станала в селище на северната страна на планината Везувий, където е открита тази вила и по-късно е осветена като храм за неговия императорски култ.

Източници:

 Death Site of Rome's First Emperor 'Augustus' Presumably Found by Japanese Researchers in Southern Italy
Kendra Stacy, ScienceTimes

Japanese researchers identify lost villa of Roman Emperor Augustus in Italy, Jpost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !