Много майки из нета - хилаво бебе вкъщи

Кристин Каменова Последна промяна на 21 юли 2015 в 15:30 6274 0

Кредит Die Welt

Някои родители четат всеки справочник за отглеждане на деца и искат всичко да е направено по правилния начин. Но ако неинформираните реагират твърде късно, информираните пък реагират твърде истерично.

Къде е границата на умереното безпокойство в днешни дни?

Родителството винаги е било трудна задача, а родителите винаги са треперели над своите новородени, но толкова страхливи и неспокойни не са били никога досега.

Страхът се дължи на огромното количество информация, съвети, мнения и лични преживявания, които са разпространени не само в интернет пространството, но и във всякакви книжки, разкриващи "тайните на доброто родителство".

За често срещаните неоснователни страхове на родителите на XXI век разказва Die Welt.

Карла е интелигентна и самостоятелна жена, една от многото притеснени майки. Тя разказва своята история:

"Преди раждането на Йоханес не се притеснявах от нищо, не бях от страхливите, ни най-малко. Държах живота за юздите и не разрешавах на никого да ми се бърка. Откакто Йоханес се появи на бял свят обаче, ме обзе страх. Изпитвам постоянен ужас, че нещо лошо може да му се случи. Всяка нощ се будя цялата обляна в пот и то от страх, че детенцето ми е спряло да диша. Разбира се, чувам неговото дишане и се успокоявам." - разсмива се тя и продължава: "Но не е достатъчно, защото често лежа будна с часове и слушам притеснено."

Случаят на Карла не е рядкост, а по-скоро правило. Всеки знае, че първият път, в който държиш детето си в ръце, те обзема едно специфично и ново за младия родител чувство. Страхът е типичен. Чувството е предизвикано от несигурността в нашите способности и умения и уплахата на всеки родител, че няма да може да предпази и опази своето съкровище.

Каска срещу "неправилна" форма на главата

Характерно за XXI век е и това, че родителите не само изпитват панически страх без основание, но и са експерти по детските болести. Не само това - те са "истински" лечители: детски матрак със система за отмерване на дихателните движения, остеопатия само дни след раждането и каска (предпазна или специална за "дълготрайни" деформации).

Гавин, на 6 месеца, с диагноза за деформирана глава и коригираща каска. Снимка: Union Orthotics & Prosthetics.

Карла разказва за друга своя случка: "Докторите наплашиха мен и съпруга ми. Казаха ни, че задната част на главата на Йоханес е плоска и че ако не носи специална каска по 23 часа на ден за минимум 8 месеца, деформацията ще бъде трайна и доживотна. Добавиха също, че това не е медицинска процедура, защото не застрашава здравето, а козметична - и струва 2000 евро." - замислена тя продължава - "Добре, че беше съпругът ми. Каза ми - да изчакаме и да видим какво ще стане. Мина един месец, а аз прочетох в интернет, че тази деформация може до доведе до психични проблеми. Уплашени, бяхме готови да заплатим сумата при следващото посещение. За щастие, оказа се, че главата на Йоханес вече е подобрила своята форма. Сега съм толкова радостна, че не закупихме каската и не изтормозихме детето си. Йоханес е вече голям и на черепа и психиката му няма нищо." - усмихва се Карла.

Страхове като този са по-чести при майките и доста опасни, ако прераснат във фанатизъм - за тях пише и Даниел Щерн в своята книга "Geburt einer Mutter", като така формулира и нов клон в психологията - Психология на развитието.

Бебетата, които спят до сатъри

Страхът на родителите обаче донякъде има основание. Синдромът на внезапната смърт при новородените е скорошно откритие, което изплаши хиляди родители в Америка.

Заболяването се изследва и проучва от няколко години, но все още няма обяснение защо се случва. Малките просто спират да дишат по време на сън.

Проучванията, направени по темата, съобщават за ситуации, които поставят децата в по-голям риск.

За най-вероятен причинител на смъртта на бебетата е обявена позицията на тялото им по време на сън, както и спането заедно с родителите (в едно легло).

Във връзка с второто обаче се спори по цял свят и се гледа с недоверие.

Предупредителните и доста критикувани плакати са поставени през 2011 година в Америка и са онагледявали именно гореспоменатото второ твърдение.


За щастие предпазни мерки има - и благодарение на долупосочените мерки, смъртните случаи за целия свят драстично са намалели:

1. Майката не бива да пуши, колкото се може по-дълго време.
2. Майката е добре да кърми нощем.
3. Бебето е добре да спи по гръб.
4. Бебето е добре да спи в отделно легло.


Освен това има специална апаратура за бебето, която да предупреждава с аларма, винаги когато дишането му по време на сън спре за повече от 20 секунди.

Най-интересното обаче се оказва зависимостта между възрастта на родителите и страха им - колкото са по-възрастни, толкова по-предпазливи и уплашени са те.

Съвет: Не сравнявайте бебето си с бебето на вашите семейни приятели. Не търсете в интернет причината за лигавенето му и дали то не се лигави повече отколкото трябва. Не звънете на детския доктор всеки път, когато има зачервяване - все пак кожата му е още нежна. Просто имайте доверие на своя усет и помнете: вашето бебе е различно от всяко друго. Все пак то е отделно същество - индивидуално и необикновено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !