На фреската, открита в Помпей, не е "пица"

Фреска от Помпей на 2000 години предлага апетитна представа за римската храна

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2023 в 00:01 11881 0

Изрисувана на стена фреска с плодове, чаша вино, фурми, нарове и фокача

Кредит Archaeological Park of Pompeii

Фреската показва средиземноморска трапеза с плодове, чаша вино, фурми, нарове и фокача.

Археолози са открили в Помпей фреска на натюрморт на средиземноморска трапеза, която изглежда доста апетитно. Но ако смятате, че прилича на пица, не бързайте.

Пицата, каквато я познаваме днес, с домати и моцарела, не е била приготвяна в Италия до XIX в. Вместо това на римската фреска вероятно е изобразена фокача - храна, която често се е консумирала в града, преди да бъде разрушен при изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е.

Археологическият парк на Помпей представя малката фреска на 27 юни. Изображението е намерено по време на скорошни разкопки в Regio IX - част от древния град, в която е имало и жилищни сгради и търговски постройки, като пералня и пекарна, както и останки от скелети на поне трима души.

На черен фон натюрмортът включва пълна чаша с вино върху сребърен поднос, фурми, нарове и жълти плодове до синя пръчка, увита с червена панделка. Най-голямо внимание обаче привличат въглехидратите в лявата част на подноса.

"Как да не се сетим за пицата", коментира в изявлението си генералният директор на Археологическия парк в Помпей Габриел Зухтригел (Gabriel Zuchtriegel), отбелязвайки, че това е храна, "родена като ястие "за бедни" в Южна Италия, която сега е завладяла света".

Виждаме боядисана в черно стена на фона на синьо небе. Фреската с фокачата е в средата.Археолозите откриват фреската с фокача по време на скорошни разкопки в Regio IX - част от Помпей, в която има и жилищни сгради, и търговски постройки. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Отличителните съставки на пицата обаче включват моцарела и доматен сос, нито едно от които не е било достъпно за древните римляни, живеещи в Помпей - древна дестинация за почивка. Доматите са били внесени в Европа едва през XVI в., а моцарелата вероятно е била направена за първи път през XI в.

Но римляните са имали нещо, което са наричали panis focacius, което означава "хляб от огнището", и което се е състояло от тесто с мая, приготвено от брашно, зехтин, вода и сол - основна рецепта, която се е предавала през хилядолетията като фокача. Според археолозите в картината е изобразено точно това ястие, а на него има цветни точки, които изглежда са подправки и овкусители като песто.

През византийския гръцки πογάτσα (pogátsa), името на питката навлиза в българския, а и в другите южнославянски езици, като погача (pogača).

Натюрмортът в Помпей е от жанр на живописта, наречен ксения - мотив, който представя гостоприемството - посочват археолозите. Следователно поставянето на тази фреска в атриума на къща би могло да отразява желанието на собственика на дома да се отнася добре с гостите. Около 300 такива натюрморта са открити в Помпей и близките градове.

Ксения

"Ксения" е древногръцка концепция за гостоприемство. Почти винаги се превежда като „приятели на гости“ или „ритуализирано приятелство“. Това са институционализирани отношения, основани на щедрост, обмен на подаръци и взаимност. В исторически план гостоприемството към чужденци и гости (елини, които не са от същия полис) се е разбирало като морално задължение. Това гостоприемство към чужденците се покровителства от Зевс Ксениос и Атина Ксения.

Ритуалите на гостоприемство създават и изразяват реципрочна връзка между госта и домакина, изразена както в материални облаги, например подаръци, защита, подслон, така и в нематериални като благосклонност. Думата произлиза от xenos „странник“.

Ксения се състои от две основни правила:

  • Уважението от домакините към гостите. Домакините трябва да бъдат гостоприемни към гостите и да им осигурят баня, храна, напитки, подаръци и безопасен ескорт до следващата им дестинация. Счита се за грубо да задавате въпроси на гостите или дори да ги питате кои са те, преди да са приключили с храната, която им е предоставена.
  • Уважението от страна на гостите към домакините. Гостите трябва да бъдат учтиви към своите домакини и да не бъдат заплаха или тежест. От гостите се очаква да предоставят истории и новини от външния свят. Най-важното е, че от гостите се очаква да отвърнат със същото, ако техните домакини някога ги посетят в домовете им.

Ксения се смяташе за особено важна в древни времена, когато хората са смятали, че боговете се смесват сред тях. Ако някой се е държал лошо като домакин към непознат, рискува да си навлече гнева на бог, маскиран като непознатия. Смята се, че гръцката практика на ксения може да е била предшественик на римския ритуал.

Препратки към хляб, подобен на фокача, могат да се открият и в латинската литература, където няколко римски автори описват зеленчуци, плодове, чесън, билки и сирене като пекорино романо, намазани върху питка, като типично скромно ястие.

Простата храна, изобразена в ярки цветове на стената на голяма къща, отразява интригуващ контраст, тъй като "ни напомня за сферата, която стои между пасторалното и свещеното, от една страна, и лукса на сребърните подноси и изтънчеността на художествените и литературните представи, от друга страна", коментира Зухтригел.

Разкопките в Regio IX продължават, обхващайки площ от около 3200 квадратни метра.

Източник: 2,000-year-old 'not a pizza' fresco discovered in Pompeii, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !