Находка на 3000 години във филистимски храм разкрива ритуали с халюциногени, свързани с култа към богинята майка

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2024 в 00:00 2633 1

Новото изследване включва анализ на археологически доказателства от близо 2000 проби от изгорени семена и плодове в храм в Тел ес-Сафи, най-голямото известно филистимско селище и идентифицирано днес като древния град Гет, споменаван в Библията като дом на

Кредит Wikimedia Commons

Новото изследване включва анализ на археологически доказателства от близо 2000 проби от изгорени семена и плодове в храм в Тел ес-Сафи, най-голямото известно филистимско селище и идентифицирано днес като древния град Гет, споменаван в Библията като дом на гигантския Голиат

Археолози съобщават за откриването на ботанически останки и археологически доказателства в храм на 3000 години в централен Израел, които помагат да се хвърли светлина върху загадъчния древен народ от Южен Ханаан, известен като филистимци.

Новото изследване включва анализ на археологически доказателства от близо 2000 проби от изгорени семена и плодове в храм в Тел ес-Сафи, най-голямото известно филистимско селище и идентифицирано днес като древния град Гет, споменаван в Библията като родно място на гиганта Голиат.

Според нов документ, в който се описват констатациите, публикувани в Scientific Reports, откритията в Тел ес-Сафи (Гет) хвърлят нова светлина върху оклеветените съперници на израилтяните от желязната епоха, предлагайки нови прозрения за тяхната привързаност към култовите практики, свързани с Егейско море, както и доказателства за употребата на психоактивни вещества.

Открития в родното място на Голиат

Гет, един от петте града на филистимците от желязната епоха, е известен днес както от споменаването му в еврейската Библия, така и от древните египетски препратки. Археолозите смятат, че останки от града съществуват в съвременния Тел ес-Сафи, национален парк в централен Израел.

Въпреки че филистимците са изиграли значителна роля в културната история на южния Левант, има малко оцелели исторически източници, от които може да се възстанови ясна картина за тях. Днес повечето от това, което учените са събрали, е до голяма степен от тяхното не толкова правдиво описание в Библията.

В скорошното си проучване археолози от Университета Бар-Илан в Рамат Ган, Израел, се опитват да разширят познанията ни за тези древни хора, разчитайки отчасти на изгорени семена и плодове, открити от останките на древен храм в Гет, обхващащ два последователни периода от употреба между девети и десети век пр.н.е

Комбинираното проучване на използването на растенията на мястото заедно с археологическите данни сочи към ритуални практики, както и към най-ранното известно използване на растения, включително аврамово дърво или свещен витекс (Vitex agnus), коронована маргаритка (Glebionis coronaria) и скабиоза (Scabiosa), всички от които преди това са били свързвани с култови практики от по-късни периоди. 

"Тези широко разпространени средиземноморски растения са били известни досега само в по-късни култове", пишат авторите на новото изследване, което те свързват с "ранни гръцки божества, като Хера, Артемида, Деметра и Асклепий". Нещо повече, констатациите сочат, че филистимляните са разчитали на енергията, която те вярвали, че могат да извлекат от прясна вода и други източници, "които влияят на човешкия живот, здраве и дейност".

"Накратко, нашите резултати предлагат нови прозрения за културата на филистимците", пишат изследователите.

Психоактивни ритуали през желязната епоха

Сред ботаническите открития в Гет имаше и доказателство за отровен плевел, естествен източник на мораво рогче, за което авторите отбелязват, че "съдържа алкалоид от типа на LSD, известен като халюциногенен, използван от акушерките и като подсилваща съставка при пивоварството".

"Използването му в култови ритуали като психоактивно средство се споменава във връзка с гръцките Елевзински мистерии, свързани с култове към земеделието", посочват още авторите.

Наличието на психоактивни съединения от този вид предлага потенциални връзки с егейските култове, които са използвали такива вещества. Освен това наличието на плодове от Аврамовото дърво и други ботанически останки, открити в Гет, предполага разнообразие от ритуални употреби, а именно тези, свързани с женски божества като Артемида, Хера и Деметра, чиито култове, включващи смърт, плодородие и раждане, се разпространяват в древния свят.

"Тези женски божества са в съответствие с широкото разпространение на женски фигурки във филистимския контекст, пишат авторите на изследването, добавяйки, че откриването на свързани с тях фигурки "свързва филистимците с широко разпространените култове към егейската или микенската велика богиня-майка".

Разширяване на познанията ни филистимците

Откритията дават възможност за няколко уникални прозрения за културата на филистимците и се противопоставят на традиционните предразсъдъци, които ги представят като нецивилизовани, коментира Арен Маеир (Aren Maeir), един от съавторите на новото изследване и директор на Института по археология към университета Bar-Ilan, който ръководи археологическия проект Tell es-Safi/Gath.

Руини в Тел Зафит (Тел ес-Сафи), потенциално местоположение на древния Гет. Кредит: Wikimedia Commons

Проучванията на ботанически материали, извлечени от Маеир и неговия екип по време на разкопките в Гет, разкриват и че филистимците са включили практики, които са заимствали от някои от техните съседи в региона. Това се различава от по-ранните изследвания, които често дават по-монолитно обяснение за културните практики на филистимците, което отново се основава до голяма степен на тяхното описание в Библията.

"Филистимците са използвали растения и агрономически практики, които са както местни, така и неместни", обяснява Маеир пред The ​​Debrief, отбелязвайки, че този "заплетен характер" на тяхната култура е отразен в други минали изследвания на филистимците.

Маеир отбелязва, че новите открития също така хвърлят светлина върху аспекти на унищожаването на храма през 830 г. пр. н. е. от Хазаел, цар на Арамейски Дамаск, които отсъстват от библейския разказ.

"Научихме за сезона, в който последният храм е бил унищожен", разказва Маеир, "нещо, което не е споменавано в библията и повечето други доказателства от това мащабно разрушение, които бяхме открили преди това."

Освен това Маеир казва, че анализът на ботаническите материали от Гет, е спомогнал за задълбочаване на знанията на неговия екип за екологичния характер на обекта и околностите му.

Като цяло констатациите на екипа илюстрират, че ритуалната употреба на растения, открита в Гет, предлага безпрецедентен поглед върху сезонността на обредите във филистимската традиция, както и ролята на земеделието, медицинските практики и психоактивните вещества в тяхната култура.

Mаеир смята, че новите открития "предоставят добри доказателства, потвърждаващи други скорошни археологически свидетелства, за тесни връзки между Филистия и други региони и по-специално юдейците в централните хълмове".

"Това противоречи на основния начин, по който връзката между филистимците и юдейците е описана в Библията – че е имало предимно вражда."

Справка: Frumin, S., Maeir, A.M., Eniukhina, M. et al. Plant-related Philistine ritual practices at biblical Gath. Sci Rep 14, 3513 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-52974-9 

Източник3000-Year-Old Discoveries at Philistine Temple Reveal Psychoactive Rituals Linked to Mother Goddess Cult, The ​​Debrief

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

1

опетков

09.03 2024 в 23:01

Библията не може да бъде източник на достоверна информация за нищо.