Най-ранната известна война в Европа е конфликт от каменната ера преди 5000 години

Стотици човешки останки от едно гробище са свидетелство за продължителен конфликт между хората от каменната ера, много преди формирането на държави

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2023 в 00:00 5628 0

Човешки останки отпреди 5000 години, погребани в Сан Хуан анте Портам Латинам в Испания

Кредит JI Вегас

Човешки останки отпреди 5000 години, погребани в Сан Хуан анте Портам Латинам в Испания

Хората от каменната ера са водили войни в Европа преди повече от 5000 години, по-рано, отколкото се смяташе. Конфликтите са се случили много преди да се формират държави в региона.

Доказателството идва от повторен анализ на стотици човешки останки, открити на гробище в Северна Испания. Костите са предимно мъжки и много от тях имат доказателства за наранявания - пробождания и други травми – което предполага, че са били войни.

"Твърде мащабно е, за да е конфликт в една общност", обяснява Рик Шултинг (Rick Schulting) от Оксфордския университет.

Мащабът на конфликта показва, че това е по-скоро ранна война, а не междуличностни конфликти или схватки.

Въпросният археологичен обект се нарича Сан Хуан анте Портам Латинам (San Juan ante Portam Latinam), скален заслон в долина в Северна Испания. Открит е случайно през 1985 г., когато булдозер открива човешки останки, докато разширява коловоз. Радиовъглеродното датиране на костите показва, че са били положени между 3380 и 3000 г. пр.н.е., по време на европейския неолит.

Сан Хуан анте Портам Латинам има площ около 20 квадратни метра. В това малко пространство изследователите откриват плътно положени човешки кости. Те включват 90 цели скелета, над 200 частични скелета и хиляди привидно изолирани кости. Имае и много каменни оръжия, включително остриета, върхове на стрели и брадви. Много от костите показват признаци на наранявания и тъй като всички са нахвърлени заедно, мястото първоначално се е тълкувало като останки от масово клане.

Шултинг и колегите му систематично са анализирали отново останките. Те казват, че Сан Хуан анте Портам Латинам вероятно не представлява единична битка, а по-скоро доказателство за продължителен конфликт, воден предимно от млади мъже – с други думи, война.

Екипът заключава, че има най-малко 338 души, погребани в Сан Хуан анте Портам Латинам. От тях най-малко 23% имат видими наранявания: един от най-високите нива на наранявания вследствие на насилие, открити в праисторията. Раните включват 65 незараснали наранявания и 89 заздравели, което показва продължителен конфликт. Най-голямата част от нараняванията се дължат на травми от тъпи удари, които може да са били причинена от брадви, тояги или хвърлени камъни.

Останките съдържат повече мъже – особено млади мъже – отколкото би се очаквало при безразборно клане. От 153 лица, чийто пол може да бъде определен, 70% са мъже. Близо 45% от тези мъже са имали видими наранявания, в сравнение с почти 24% от жените. Освен това сред останките, които могат да бъдат класифицирани, 97.6% от незарасналите наранявания са открити при мъже.

Шултинг и колегите му твърдят, че това сочи към съществуването на каста на войни, ориентирана към мъжете, нещо, което се среща в много общества.

"Думата "война" е толкова натоварен термин", коментира Линда Фибигер (Linda Fibiger) от Единбургския университет, Великобритания.

Но наблюдаваните конфликти отговарят на много от критериите.

"Няма съмнение, че това е нещо, което се случва в голям мащаб и вероятно е междугрупово, а не вътрешногрупово", смята Фибигер.

Не можем да знаем със сигурност защо се случват конфликтите, но Шултинг съобщава, че има някои намеци. Хората, живеещи в дъното на долината, и тези, живеещи в близките подножия, изглежда са имали леко различен начин на хранене и са практикували различни погребални ритуали.

"Това ни дава усещането, че има различни политически общности, различни социални общности, живеещи доста близо една до друга", обяснява Шултинг.

Изследователите откриват доказателства за недохранване и други лоши здравословни показатели.

"Това може да е бил стресиращ период", посочва Фибигер.

"Тази статия допълва нововъзникващата картина, която имаме за ранния неолит като време на значителен стрес, вероятно свързан с нарастващо неравенство и промени в структурата на обществото", разказва Мартин Смит (Martin Smith) от Университета в Борнмът, Великобритания.

Смит и Фибигер са съавтори на преглед, публикуван през януари, който заключава, че насилието е било ендемично в неолитна Европа, вероятно поради конкуренцията за обработваема земя, и че понякога са унищожавани цели общности.

Справка: Fernández-Crespo, T., Ordoño, J., Etxeberria, F. et al. Large-scale violence in Late Neolithic Western Europe based on expanded skeletal evidence from San Juan ante Portam Latinam. Sci Rep 13, 17103 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-43026-9 

Източник: Earliest known war in Europe was a Stone Age conflict 5000 years ago, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !