Нови открития предполагат, че хората пекат въглехидратни храни още от преди 170 000 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 януари 2020 в 00:11 3597 0

Кредит Wadley et al/Science

Пещерата Border cave, където са направени новите открития.

Най-старите доказателства за готвене на храни, богати на въглехидрати, са открити в обект от средата на каменната ера в ЮАР и са датирани на 170 000 години. Откритието, публикувано в Science, показва, че готвенето, както и високовъглехидратните храни са стари колкото самия ни вид, ако не и повече.

Древните обиталища са покрити с животински кости, ловувани от предците ни, което дава добра идея за месоядната част от тяхната диета. По-рядко се откриват следи от растителна материя, но професор Лин Уодли (Lyn Wadley) от Университета на Уитуотърсранд смята, че е много по-трудно те да бъдат съхранени. Със сигурност преди развитието на земеделието храненето е било много по-разнообразно, отколкото можем да предположим по останките на древните огнища, което прави всеки опит за точно описание на палеолитната диета ненадежден. 

Но необичайните условия понякога предоставят възможност за съхраняване и подобен е случаят в пещерата Бордър кейв в ЮАР, където Уодли и колеги откриват овъглени останки от коренища на растения.

Подът на пещерата е съставен от редуващи се слоеве седименти и пепел от различни периоди на човешко обитание. Коренища са намерени на няколко нива, като най-ранните датират от преди 170 000 години, което показва, че тези растения са била основна част от храненето в района за значителен период от време. Местоположението им в слоевете пепел показва, че коренищата са изпичани нарочно в огъня и някои са оставени или защото са препечени, или са изпуснати случайно. Термичната им обработка обяснява и как са оцелели толкова дълго.

Слоеве от бяла пепел и кафяв пясък на пода на пещерата Бордър кейв. Кредит: Wadley et al/Science

Коренищата са от род Hypoxis и въпреки че са доста обгорени, за да бъдат категорично идентифицирани, Уодли и колегите й предполагат, че размерът и формата им съответстват на H. angustifolia. Тези растения са разпространени из Африка и съдържат много калории, витамини и жизнено важни минерали. Коренищата им могат да се консумират и сурови, но готвенето ги прави по-меки. H. angustifolia и близките им роднини вероятно са били надежден източник на храна за хората, докато са се разпространявали из Африка и може би по-надалеч. 

Изглед от различни страни на коренищата, открити в пещерата. Кредит: Wadley et al/Science

Семена на подобни растения са намирани и преди в обиталището Гешер Бенот Яков в Израел, което е далеч по-старо от съвременните човеци, но това не е пряко доказателство, че са били консумирани, още по-малко готвени. Пещерата Бордър Кейв е много по-стара от всички подобни намерени досега доказателства за хранене с коренища. Тя задминава предишните открити следи от нарочно готвене на растителни храни с около 50 000 години.  

Не е известно дали коренищата са били основно ястие или допълнение към месо, но изследване показва, че е възможно за два часа да се съберат достатъчно кореноплодни зеленчуци в дивите части на ЮАР, които да стигнат за един ден. 

Източник: IFLScience - Humans Have Been Roasting High-Carb Foods For 170,000 Years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !