Оптимизмът е свързан с по-ниски когнитивни способности според ново проучване

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2024 в 00:00 9974 0

Прекаленият оптимизъм, особено сред хората с по-ниски когнитивни способности, често води до лоши финансови решения.

Кредит Free Stock Photo / StockSnap.io / Bruce Mars (CC0 1.0 DEED)

Прекаленият оптимизъм, особено сред хората с по-ниски когнитивни способности, често води до лоши финансови решения.

Прекаленият оптимизъм, особено сред хората с по-ниски когнитивни способности, често води до лоши финансови решения. За разлика от тях, хората с по-високи когнитивни способности проявяват по-реалистични очаквания, което оспорва традиционния акцент върху положителното мислене.

Оптимистичното мислене, което често се препоръчва в литературата за самопомощ като път към щастие, здраве и по-дълъг живот, може да доведе и до вземането на лоши решения. Този аспект на оптимизма е особено важен в областта на финансовото състояние, където той може да има тежки последици.

Изследване на Университета в Бат показва, че прекомерният оптимизъм всъщност е свързан с по-ниски когнитивни умения, като например гладкост на речта, последователност и гъвкавост на разсъжденията, способност за математически изчисления и памет. Докато хората с високи когнитивни способности са по-скоро по-реалистични и песимистични в очакванията си за бъдещето.

"Прогнозирането на бъдещето с точност е трудно и по тази причина бихме могли да очакваме, че хората с ниски когнитивни способности ще допускат повече грешки в преценките, както песимистични, така и оптимистични. Резултатите обаче са ясни: ниските когнитивни способности водят до повече заблуждения, свързани със самооценката - хората по същество се самозаблуждават до известна степен", посочва д-р Крис Доусън (Chris Dawson) от Факултета по мениджмънт към университета.

"Това насочва към идеята, че макар еволюцията да е настроила хората да очакват най-доброто, хората с високи когнитивни способности са по-способни да преодолеят тази автоматична реакция, когато става въпрос за важни решения. Плановете, основани на прекалено оптимистични нагласи, водят до лоши решения и със сигурност ще доведат до по-лоши резултати, отколкото реалистичните представи", добави д-р Доусън.

Финансови рискове, свързани с оптимизма

Решенията по важни финансови въпроси като наемане на работа, инвестиции или спестявания, както и всеки избор, свързан с риск и несигурност, са особено податливи на този ефект и имат сериозни последици за хората.

Прекаленият оптимизъм, особено сред хората с по-ниски когнитивни способности, често води до лоши финансови решения Прекаленият оптимизъм, особено сред хората с по-ниски когнитивни способности, често води до лоши финансови решения. Кредит: Flickr | The Toad (CC BY-NC 2.0 DEED)

"Нереалистично оптимистичните финансови очаквания могат да доведат до прекомерни нива на потребление и дълг, както и до недостатъчни спестявания. Това може да доведе и до прекомерно големи инвестиции в бизнеса и последващи фалити. Шансовете за започване на успешен бизнес са малки, но оптимистите винаги смятат, че имат шанс и започват бизнес, който е обречен на провал", коментира д-р Доусън.

Методология на изследването и заключения

В проучването са използвани данни от проучване във Великобритания, обхващащо над 36 000 домакинства, и са разгледани очакванията на хората за финансовото им благосъстояние и са сравнени с действителните им финансови резултати.

Изследването установява, че при хората с най-високи когнитивни способности вероятността за "реализъм" се покачва с 22%, а вероятността за "краен оптимизъм" намалява с 35%.

Резултатите обаче са ясни: ниските когнитивни способности водят до повече заблуждения, свързани със самооценката - хората по същество се самозаблуждават до известна степен Нереалистичният оптимизъм е една от най-разпространените човешки черти и изследванията показват, че хората постоянно подценяват негативното и акцентират върху позитивното. Кредит: Pexels, Public Domain Certification

"Проблемът с това, че сме програмирани да мислим позитивно, е, че това може да се отрази неблагоприятно на качеството на вземането на решения, особено когато трябва да вземаме сериозни решения. Трябва да можем да преодолеем това и настоящото проучване показва, че хората с високи когнитивни способности се справят с това по-добре от тези с ниски когнитивни способности", заявява авторът.

"Нереалистичният оптимизъм е една от най-разпространените човешки черти и изследванията показват, че хората постоянно подценяват негативното и акцентират върху позитивното. Концепцията за "позитивното мислене" е почти безспорно вкоренена в нашата култура - и би било здравословно да преразгледаме това убеждение", добавя д-р Доусън.

Справка: “Looking on the (B)right Side of Life: Cognitive Ability and Miscalibrated Financial Expectations” by Chris Dawson, 9 November 2023, Personality and Social Psychology Bulletin. DOI: 10.1177/01461672231209400

Източник: New Study Links Optimism To Lower Cognitive Abilities, University Of Bath

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !