Открито е най-старото наколно селище в Европа на дъното на Охридското езеро

Ваня Милева Последна промяна на 15 август 2023 в 00:01 3963 0

Водолаз претърсва археологически обект на дъното на Охридското езеро в Албания, мястото на най-старото наколно селище в Европа.

Кредит FM IMAGES

Водолаз претърсва археологически обект на дъното на Охридското езеро в Албания, мястото на най-старото наколно селище в Европа.

Под тюркоазените води на Охридското езеро, "Перлата на Балканите", учените са открили може би една от най-ранните уседнали култури в Европа и се опитват да разрешат загадката защо селището се крие зад крепост от защитни шипове.

Участък от албанския бряг на езерото някога е бил място на селище от наколни жилища преди около 8000 години, смятат археолозите, което го прави най-старото селище край езеро в Европа, открито до момента.

Радиовъглеродното датиране на обекта го поставя между 6000 и 5800 г. пр.н.е.

"Той е няколкостотин години по-стар от известните досега места за обитаване на езера в средиземноморските и алпийските региони", коментира Алберт Хафнер (Albert Hafner), професор по археология от швейцарския университет в Берн. "Доколкото ни е известно, е най-старият в Европа", заявява той пред AFP.

Най-древните други подобни селища са открити в италианските Алпи и датират от около 5000 г. пр. н. е., обяснява експертът по европейските неолитни езерни жилища.

Хафнер и неговият екип от швейцарски и албански археолози прекарват последните четири години в извършване на разкопки в Лин от албанската страна на Охридското езеро, което се пресича от планинската граница на Северна Македония и Албания.

Смята се, че селището е било дом на между 200 и 500, с къщи, построени на колове над повърхността на езерото или в райони, редовно наводнявани от покачващи се води.

Крепост от шипове

По време на неотдавнашно гмуркане археолозите откриват доказателства, че селището е било укрепено с хиляди дъски с шипове, използвани като отбранителни барикади.

"За да се защитят по този начин, е трябвало да изсекат цяла гора", коментира Хафнер.

Но защо селяните е трябвало да строят толкова обширни укрепления, за да се защитават? Археолозите все още търсят отговор на този въпрос.

Изследователите изчисляват, че приблизително 100 000 шипа са забити в дъното на езерото край Лин, като Хафнър нарича откритието "истинска съкровищница за изследване".

Охридското езеро е едно от най-старите езера в света и съществува от повече от милион години.

Охридското езеро е едно от най-старите езера в света и съществува от повече от милион години. Охридското езеро е едно от най-старите езера в света и съществува от повече от милион години. Кредит: Wikimedia Commons

Подпомогнати от професионални водолази, археолозите претърсват дъното на езерото, често откривайки вкаменени фрагменти от дърво и ценени парчета дъб.

Швейцарският археолог Алберт Хафнер изследва древни дървени пънове, взети от Охридското езеро.

"Като швейцарски часовник"

Анализът на дървесните пръстени помага на екипа да реконструира детайки от живота на жителите на района, предоставяйки "ценна представа за климатичните и екологични условия" от периода, разказва албанският археолог Адриан Анастаси (Adrian Anastasi).

"Дъбът е като швейцарски часовник, много точен, като календар", отбелязва Хафнер.

Прочетете "Дендрохронологията или кога е отрязано дървото на познанието".

"За да разберем структурата на този праисторически обект, без да го повредим, ние провеждаме много щателни изследвания, като се движим много бавно и много внимателно", добавя Анастаси, който ръководи екипа от албански изследователи.

Буйната растителност на мястото затруднява работата на моменти.

"Изграждането на наколно селище е била сложна задача, много сложна, много трудна и е важно да разберем защо тези хора са направили този избор", разказва Анастаси.

Засега учените казват, че е възможно да се предположи, че селището е разчитало на земеделие и опитомения добитък за храна.

Водолазите търсят сред тръстиките на древно селище на албанския бряг на Охридското езеро.

"Намерихме различни семена, растения и кости на диви и домашни животни", каза Илир Джепали (Ilir Gjepali), албански професор по археология, работещ на обекта.

Но ще са нужни още две десетилетия, за да бъде обектът напълно проучен, за да бъдат направени окончателни заключения.

Според Анастаси всеки ден при разкопките дава ценна информация, която позволява на екипа да състави картина на живота по бреговете на Охридското езеро преди хиляди години – от архитектурата на жилищата до структурата на тяхната общност.

"Това са ключови праисторически обекти, които представляват интерес не само за региона, но и за цяла югозападна Европа", подчертава Хафнер.

Източник: 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !