По-рано неизвестни съзвездия са открити в египетски храм

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2020 в 00:03 8220 0

Древноегипетско изображение на Голямата мечка, показано тук във формата на крак на бик. То включва седем звезди и вързано с верига от богиня под формата на хипопотам (вдясно). Голямата мечка се счита за проява на злия бог Сет, който убива брат си Озирис. Богинята пречи на Сет да слезе Озирис в подземния свят - митът възниква, защото съзвездието никога не се спуска под хоризонта. Кредит: Ahmed Amin

Реставрацията на покрит със сажди и мръсотия древен египетски храм разкрива неизвестните досега древноегипетски съзвездия, съобщават специалисти от Германия и Египет.

Повече от 200 години след преоткриването на египетски храм, германско-египетски изследователски екип разкри оригиналните цветове на надписите на възраст около 2000 години. Освободени от дебели слоеве сажди и мръсотия, релефите и надписите вече могат да се видят отново в ярките си оригинални цветове.

„Сякаш са рисувани вчера“, коментира за Live Science ръководителят на проекта Кристиан Лайц, професор по египтология в университета в Тюбинген, Германия. "Но ние не пребоядисваме нищо, а просто премахваме саждите."

Храмът в Есна, който е построен и украсен през епохата на Птолемеите, но преди всичко през римската епоха, е, заедно с Фила, Ком Омбо, Едфу, Дендара и Атрибис, един от шестте големи оцелели египетски храма от гръко-римския период (332 г. - 350 г. от н.е.).

Египетски съзвездия на тавана на храма на Есна, все още неизвестни. Вдясно източният вятър под формата на бръмбар скарабей с глава на овен. Кредит: Ahmed Amin

Храмът в Есна е уникален в много отношения, но е особено известен със своя „астрономически таван“. Таванът на този емблематичен храм представлява нощното небе, изрисувано с йероглифи. Надписите разкриват не само духовните и религиозни вярвания на древните египтяни, но и космологичните идеи, подкрепяни от жреците.

По време на реставрацията, археолозите откриват очертанията на Голямата мечка (известна като „Mesekhtiu“) и Орион (известен като „Sah“). Те също така откриха надписи за неизвестни досега съзвездия, включително едно, наречено „Apedu n Ra“ или „гъските от Ра“, което е древното египетско слънчево божество, разказва Лайц.

Без изображение, което да придружава тези описания, обаче няма начин да разберем кои звезди на нощното небе описват, отбелязва изследователят.

Храмът на Есна, гледан от изток (пролетта на 2019). Кредит:  Ahmed Amin

Светилище, превърнато в склад

Първото съвременно описание на този храм, известен като Храмът на Есна, датира от 1589 г., когато венециански търговец посещава Египет и го описва, според Енциклопедия на египтологията на Университета на Калифорния в Лос Анжелис (UCLA).

Мястото е било важен културен център през периода на Птолемееите, въпреки че археологическите свидетелства датират още от Средното царство. Храмът на Есна е последният египетски храм, украсен с йероглифни текстове. Той е издигнат през Птолемеевия период и е увеличен с хипостилна зала, украсена главно през римско време. Храмът е бил посветен на андрогинен, безименен, всемогъщ бог-създател, който се проявява както като мъжки бог Хнум/Хнум-Ра, така и като женско божество Нейт.

Разположението му в средата на центъра на града вероятно е допринесло за това, че преддверието се е запазило и не е било използвано като кариера за строителни материали, както е станало с другите древни сгради по време на индустриализацията на Египет. Всъщност храмът е станал част от съвременния град. Къщи и бараки са били построени директно срещу някои от стените му, на други места е стърчал сред планина от развалини, както се вижда на пощенските картички от 19 и началото на 20 век. През първата половина на 19 век залата служи временно като склад за памук.

Храмът в Есна, реконструкция. Kredit: ANTIGUO ESPLENDOR/Pinterest

Десетилетията пренебрежително отношение оставят храма мръсен, покрит със сажди и птичи тор.

От храма е останало само преддверието (наречено пронаос). Конструкцията от пясъчник с дължина 37 метра, широчина 20 метра и височина 15 метра е поставена пред същинската сграда на храма при римския император Клавдий (управлявал 41-54 г. от н.е.). И вероятно я засенчва. Покривът се поддържа от 24 колони, а капителите на 18-те свободно стоящи колони са украсени с различни растителни мотиви.

„В египетската храмова архитектура това е абсолютно изключение“, обяснява египтологът от Тюбинген Даниел фон Реклингхаузен (Daniel von Recklinghausen).

Стените на пронаоса зала са украсени с някои уникални ритуални сцени, като танца на фараона пред боговете и улова на риби и птици с мрежа. Колоните на храма, украсени предимно с надписи, показват единствения храмов ритуал, познат от древен Египет, който е запазен в своята цялост.

Работата по сложните декорации вероятно е отнела около 200 години. Храмът на Есна е известен с астрономическия си таван и особено с йероглифните надписи. Те се считат за последните последователни йероглифни текстове върху сграда, запазена до днес и които описват религиозните идеи на времето си и култовите събития на мястото.

Още по времето на Наполеон пронаосът привлича вниманието в експертните среди, тъй като се счита за идеален пример за древна египетска храмова архитектура. Истинското богатство, надписите, е признато от френския египтолог Серж Сонерон (1927-1976), който продължава с разкопките на храма и публикува надписите изцяло. Но без оригиналните цветове - Сонерон не може да ги разпознае под слоевете сажди и птичи екскременти.

Възстановен капител на колона показва декорацията в цвят. Кредит: Ahmed Amin

Сега слоевете са премахнати и храмът изглежда отчасти, както може би е бил преди 2000 години. Освен това, сега предлага нови подходи за изследване на египтологията, отбелязва Кристиан Лайц:

„Йероглифите, които Сонерон изследва, често са били изрязвани много грубо, а детайлите са прилагани само чрез боядисването им в цвят. Това означава, че са проучени само предварителни версии на надписите. Едва сега получаваме снимка на окончателната версия".

В областта на астрономическия таван много надписи не са изпълнени с релеф, а само боядисани с мастило.

„Преди това те не бяха открити под саждите и сега са изложени частично. Тук откриваме например имената на древни египетски съзвездия, които преди това са били напълно неизвестни “, разказва Лайц.

От 2018 г. двамата изследователи от Тюбинген работят с египетските власти за разкриване, запазване и документиране на слоевете боя. Дори по време на пандемията от коронавирус работата продължава от египетски екип от 15 реставратори и главен консерватор от египетското министерство.

Реставрационните дейности са сътрудничество между Института за древни близкоизточни изследвания (IANES) към Университета в Тюбинген и египетското министерство на туризма и антиките.

Източници:

Ancient Egyptian temple reveals previously unknown star constellations, Live Science

The temple of Esna in full color, Eberhard Karls Universität Tübingen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !