Празничната депресия е мит

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 декември 2015 в 09:00 5221 0

За много хора Коледата е прекрасен период от годината, когато се събират, разменят си подаръци, сядат около празничната трапеза и се наслаждават на взаимната си близост. 

Въпреки че за тях Коледата е най-хубавата част на годината, някои статистики сочат, че в последните два месеца от календарната година се увеличават драстично рисковете от самоубийство заради така наречената празнична депресия.

Истина или мит е празничната депресия и води ли тя до самоубийство по-често, отколкото в другите периоди на годината?

Има много различни мнения, но най-логичните съвпадат с констатацията, че празничната депресия е мит. Несъмнено има стрес в предколедното пазаруване в опитите да намериш идеалния подарък за близък човек или в това да подредиш идеално къщата за празниците, но това не води непременно до депресия.

Много хора възприемат коледната депресия като реално състояние, заради предубеждението, че тогава се увеличава броят на самоубийствата и достигат своя пик в последните месеци в сравнение с други периоди от годината.

Коледната депресия е мит

Центърът за контрол на заболяванията (Center for Disease Control) съобщи, че процентът на самоубийствата всъщност е най-нисък през месец декември.

А Центърът за Обществени политики (Public Policy Center), анализирайки доклади от 2000, само преди няколко години излиза с изявлението, че 50 % от статиите от 2009 – 2010 публикуват измислици и внушават на хората да повярват, че празничната депресия не е мит, а реалност.

През 1984 Ръс Кристенсен (Russ Christensen) публикува статия в списанието PsycNET на Американската асоциация на психология (American Psychological Association) (dx.doi.org/10.1037/h0086103), с която разобличава измамата "празнична депресия" и я заклеймява като мит.

След това обширно проучване Кристенсен установява, че мнението, че нивата на самоубийствата, психиатричните хоспитализации и посещения в спешното отделение се увеличават по време на празничния сезон, не се основава на достоверни източници и следователно е мит.

Ръс Кристенсен също така смята, че тъй като този мит е толкова разпространено мнение в обществото, че мнозина знаят за него и това влияе на докторските диагнози.

Например ако някой отиде на терапевт с обикновена депресия през ваканционните месеци, тъй като празничната депресия е така познат мит, могат да ви поставят необосновано диагнозата “празнична депресия”. Правейки това не се решава истинския проблем и пациентът си отива не лекуван от реалната му депресия.

Сезонната депресия не е мит

Въпреки че празничната депресия е мит, сезонната депресия не е и е истински сериозен проблем. Сезонната афективна депресия (Seasonal Affective Disorder) по-популярна като SAD означава, че човек изпитва депресия всеки сезон по едно и също време и само по това време.

Учените не са напълно наясно какво я причинява, те смятат, че е свързвана с липсата на слънчева светлина, която може да въздейсва на биологичния часовник и да повлияе негативно нивата на серотонин в мозъка.

SAD се различава от обичайната депресия, защото се случва само за кратък период от време през годината, а през останалата част от времето сте в нормално състояние.

Така че да, за някои хора тази сезонна депресия може да се падне през празничните месеци, но това съвсем не означава, че тя е самостоятелно явление. Въпреки, че много хора вярват в празничната депресия, на базата на изследванията, може да се заключи, че празничната депресия е мит, но сезонната депресия е напълно реална и засяга много хора.

И все пак смъртността през празниците е по-висока

Наистина процентът на самоубийствата през празниците намалява, в сравнение с други дни от годината. Част от причината може да е, че дори празниците да са стресиращи, по време приятели и семейства се събират заедно и предлагат емоционална и социална подкрепа на затруднените хора.

Като цяло, хората е по-вероятно да умрат по време на празниците. Въпреки, че това може да ви изглежда зловещо и загадъчно, има логично обяснение. Този ефект се получава, защото по време на Коледа и Нова година, хората се ангажират повече в две дейности, които увеличават вероятността да умрат: пият алкохол и пътуват. Консумацията на алкохол е свързана и с повече случаи на убийства, и с повече пътно-транспортни произшествия.

Така че да се веселим! С умереност и здрав разум.

Така ще увеличим шансовете си да го направим през друг сезон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !