Ричард III: да разрешиш случай от преди 500 години

Вера Гоцева Последна промяна на 02 май 2016 в 16:36 7163 0

Кредит University of Leicester

Науката ни дава едни от най-обективните инструменти за изследване на света. Поредното доказателство за това дойде през 2012 година, когато екип от учени на университета в Лестър започна търсене на останките на крал Ричард III.

Английският владетел, убит през август 1485 година, винаги е бил оспорвана фигура. Шекспир го изобразява като гърбав злодей в едноименната си драма, написана приблизително век след смъртта на Ричард III. Това, разбира се, е било особено подходящо за затвърждаване на новата по това време управляваща династия на Тюдорите.

Какво е значението на откриването на останките на Ричард III?

Счита се, че след смъртта на краля, трупът му е погребан в манастир, но по-късно останките му са изхвърлени в близка река. След това следите им се губят докато… учените от университета в Лестър не се заемат с амбициозната задача да разрешат тази историческа загадка. През 2012 година те ексхумират човешки скелет след разкопки под паркинг в град Лестър и правят ДНК идентификация. Няколко месеца по-късно ръководителят на екипа д-р Тури Кинг обявява, че без всякакво съмнение костите са на английският крал Ричард III. Учените, изследващи 500-годишните останки не спират само до там. Събират също ДНК от живи роднини на краля и ги анализират по няколко генетични маркера, включително пълните митохондриални геноми, които се наследяват по майчина линия, както и маркери на Y хромозомата, наследявани по бащина линия. Резултатите показват, че маркерите за Y хромозомата са различни, но в митоходриалния геном има съответствия. С това екипът на д-р Кинг открива двама живи наследници на краля – Уенди Дулдиг, която е племенница на Ричард III от 18-то коляно и Майкъл Ибсен, негов племенник от 16-то коляно.

Наука срещу сензация

Откритието на д-р Тури Кинг е интересно по много причини. Част от тях са някои въпросителни, които възникват по отношение на кръвната линия на кралската фамилия. Причината се крие в това, че екипът не е открил съответствие с живи роднини на Ричард III по бащина линия. Дали това означава, че някъде в родословното дърво на кралската фамилия може да е имало изневяра? Но не този историко-политически аспект вълнува учените. В множество свои интервюта д-р Кинг отхвърля журналистическите въпроси и спекулации, които опитват да насочат вниманието на обществото именно към оспорване синята кръв на Елизабет I. За екипа от университета в Лестър откритието няма политически характер, a чисто научен.

д-р Тури Кинг © University of Leicester

Докато учи Биологична антропология в Университета в Кеймбридж, д-р Тури Кинг се замисля дали генетиката не може да бъде съчетана с археологията, историята и антропологията в интердисциплинарен проект. Тази идея я отвежда в университета в Лестър, където завършва магистърска степен по молекулярна генетика и заедно с проф. Марк Джоблинг изследват Y хромозомата. Именно този интерес на д-р Кинг е двигател на целия проект за търсенето на Ричард III, за който нямаме търпение да ни разкаже в презентацията си на 13 май, петък, на голяма сцена в Театър София. Освен брилянтен учен тя е и страстен комуникатор на науката, като гостува често в радио и телевизионни предавания. За работата си д-р Кинг казва, че комбинирането на интердисциплинарни изследвания, може да бъде от полза на цялото общество, защото резултатите им повлияват на възприемане на човешката идентичност. Безспорно повече от интересна теория, която ще ни бъде разказана единствено в рамките на Софийски фестивал на науката. Купете билет за 13 май още сега!

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !