Символът @ за пръв път е използван в български текст от 14 век

Наука OFFNews Последна промяна на 09 март 2016 в 15:15 51631 8

Най-ранната документирана употреба на символа @ (кльомба) е в български превод на гръцка хроника от 1345 г., съобщава Би Би Си. Документът се намира в библиотеката на Ватикана.

Символът е използван като първата буква в думата "Амин". "Защо е използван в този контекст е мистерия", пишат от изданието.

Главен "виновник" за превръщането на @ в символ на интернет ерата е Рей Томлинсън, който почина миналата седмица. Неговото изобретение - имейлът - може да се смята за най-ранната форма за комуникация в световната мрежа.

Томлинсън използва именно този символ да разделя потребителското име от името на услугата, която той използва за електронните си съобщения, тъй като @ рядко се използва в операционните системи и е малко вероятно да доведе до евентуални софтуерни проблеми.

"Символът @ е присъствал в пишещите машини преди края на 19 век", казва Кейт Хюстън (Keith Houston), автор на книга за по-рядко използваните пунктуационни знаци.

"Изглежда е бил основен знак, който за читателите е значел "една бройка от продукта е на такава цена", добавя той. Например, "12 батерии@1 евро" означава, че всяка от тези 12 батерии се продава за 1 евро.

През 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле (Giorgio Stabile) забелязал, че всяка нация използва @ в различен смисъл. На турски означава "роза", за норвежците - "свинска опашка", за гърците е символ на малко пате. За унгарците пък е червей.

Ние го наричаме "маймунка", в Германия и Холандия - "опашка на маймуна", в Китай - "мишка", в Италия и Корея - "охлюв". Датчаните наричат символа "хобот на слон", руснаците - "куче", израелците - "щрудел", а чехи и словаци - "рулце".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 16:03

„АМИН“ - староеврейска, халдейска, санскритска дума.
Значение: „Еднороден, Йехова Адонай, форма на еврейската дума „Истина“.
Старобългарски „ Рекох (Казвам)“
В просторечието значи: „да бъде така“ - Елена Блаватска (Теософски речник)
„АУМЕН-АМИН (@МИН)- съдържа всичко в себе си!
Аумен - това е КЛЮЧЪТ! С тази думичка ще отключвате всички врати!“ П. Дънов, „Свещени Думи”, Шт. №2578.

10.03 2016 в 09:00

Продължих да ровя и открих това https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Constantine_Manasses_Chronicle
Сайтът първо излиза на английски, после автоматично превключва на български. Съдържа 85 миниатюри от Манасиевата хроника. Сканирани са от книгата на Иван Дуйчев, издадена през 1962. Миниатюрата със знака @ фигурира под номер 19. Нарича се "Бягството на Парис и Елена и началото на Троянската война." Иван Дуйчев е безспорен авторитет и може да му се има пълно доверие. Така, че въпросът с появата на този маймунски символ "@" в средата на 14 век остава загадка.

09.03 2016 в 21:42

Благодаря на всички, които ми отговориха. Опитах се да събера повече информация за манасиевата хроника, но не успях. В сайта на библиотеката на Ватикана ударих на камък. В YouTube гледах едно филмче на което имаше заснети отделни страници, но точно тази рисунка не я видях там. При това положение нямам какво да кажа. Ще приема, че е вярно.

09.03 2016 в 18:45

Не е фалшификат. Просто днешните журналисти са или от 2 дни в професията или помнят само по 2 дни, та затова не се сещат, че преди 5-6 години същата новина обиколи всички български вестници, телевизии, блогове и форуми. Добре, че е BBC да им напомня. :)
Пък и Манасиевата хроника е много известен документ. Не може толкова лесно да се пръкне пресен фалшификат с такова допълнение.

09.03 2016 в 17:15

Прилича на гръцки, само че на гръцки "амин" се пише с ита, а не с йота. От друга страна на старобългарски трябва да е АМИNь, което със сигурност не е изписано тук.

09.03 2016 в 16:59

Символът се нарича "ет", "майкмунка" му казват дилетантите.

09.03 2016 в 16:51

Аз не разбирам от древни писмена, но имам чувството, че това "Амин" с @ не е писано от човека написал основния текст. Почеркът ми изглежда различен, пък и мисля, че е написано на гръцки (при това слято), а основния текст е на старобългарски (с разделени букви). Да не се окаже някакъв фалшификат? Ако някой разбира повече от мен, ще се радвам да науча мнението му.

09.03 2016 в 16:13

Ама мейлът от 1345г знае ли се на кого е? Щото ако е на когото си мисля, приключвам с писмата до Дядо Коледа!