Скални рисунки на лодки и добитък, открити насред нубийската пустиня

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2024 в 00:00 4630 0

Нубийската пустиня близо до Уади Халфа.

Кредит Wikimedia Commons

Нубийската пустиня близо до Уади Халфа.

Двама археолози са открили странна поредица от скални рисунки, които изобразяват лодки и добитък насред една от най-сухите части на африканската пустиня.

Това откритие хвърля светлина върху променящия се облик на древната околна среда в Северна Африка и климатичния срив преди около 5000 години.

В археологията Нубия - древен регион в днешен Судан - е по-малко известният братовчед на легендарната история на северния си съсед Египет.

Джулиън Купър (Julien Cooper) е археолог от Университета Макуори. Благодарение на предишни назначения в Йейл и Оксфорд той започва кариерата си в Египет, но напоследък успява да се премести на юг по Нил, за да проучва нубийски обекти.

Именно тук е направено изненадващото откритие от негови колеги, сред които е и съавторът Дориан Ванхуле (Dorian Vanhulle) от Института за средиземноморска и източна култура към Полската академия на науките.

Двамата са публикували резултатите си в The Journal of Egyptian Archaeology, които представят рядко скално изкуство от пустинята Атбай, източно от Вади Халфа (وادي حلفا), град на брега на река Нил.

Изкуството, което е на повече от 5 000 години, изобразява серия картини, изобразяващи добитък и кораби.

"Има много въпроси без отговор в историята на Судан", посочва Купър пред Cosmos magazine. "Съществува завладяваща връзка между културите, да речем, на Близкия изток и Средиземноморието и културите на Африка, и точно това виждаме - в Судан виждаме много неща, идващи от север в Египет, Римската империя, империите на Александър Велики."

Не е изненадващо, че в нубийското скално изкуство са изобразени лодки, които, както посочва Купър, са добре познат аспект от живота в периода 4000-3000 г. пр.н.е., когато тази култура съществува.

Не е изненадващо, че се появява и едър рогат добитък, като се имат предвид, че народите,живели по поречието на Нил, са се занимавали с отглеждане на добитък.

Но изненадващото е, че изображенията на тези два основни културни елементи са открити на повече от 100 км навътре в сушата от Уади Халфа, сред златистите пясъци на източните пустини на Судан, където всяка година падат средно 0 мм дъжд.

"Когато откриеш тези лодки в пустинята, възникват много допълнителни въпроси", отбелязва Купър.

"В този ранен праисторически период практически липсват доказателства египтяни или нубийци да са ходили толкова навътре в пустинята и затова бе наистина неочаквано да открием тази мащабна сцена с лодки."

Скално изкуство, открито в Судан, изобразяващо крава и мъжРядко срещана рисунка на крава, изрисувана в червено, в скално убежище, придружена от мъж. Кредит:  Julien Cooper and Dorian Vanhulle

Купър също така описва изкуството като "добре издълбано", за разлика от това, което обикновено се наблюдава при пустинното скално изкуство. Това означава, че рисунките не са направени от епизодично минаващи номади, а от уседнало население.

Макар че Купър и Ванхуле не могат да обяснят причината за стила или съществуването на скалното изкуство на това място, те изказват предположение защо толкова много скално изкуство е открито в такава суха, слабо населена част на пустинята, където не би могло да се отглежда добитък.

"Обикновено за едно здраво стадо добитък са необходими 200-300 мм валежи", обяснява Купер. "Което ни подсказва, че климатът тук е бил много по-подходящ за животновъдство и номадство."

Изчезването на така наречената "Зелена Сахара" е установено от археологическите мисии като започнало около 3000 г. пр.н.е. - точно след като са направени рисунките върху вътрешните скални убежища, описани от Купър и Ванхуле.

"И както знаем, се е случил колапс на африканските мусони. И така, има тропически пояс на Африка, където през лятото духат мусони, а преди 3000 г. пр. н. е. той се е разпрострирал много по на север, почти до Египет", разказва Купър.

Столицата на Судан Хартум се намира на около 700 км южно от Уади Халфа, където се съединяват Бели и Сини Нил, и е приблизително горната граница на обработваемата земя в Африка.

Пустинята, която днес разделя двата града, не прилича на саванните пасища, разпространени в цяла Субсахарска Африка преди 5000 години, и подчертава значителната промяна в климата, която се е развила след издълбаването на скалните рисунки.

Линеен чертеж и ортофотография на картината с лодките. Кредит: Paul Wordsworth; Julien Cooper and Dorian Vanhulle

Неолитната революция в Нубия и Судан

"Мисля, че това е един от тези наистина случайни моменти в световната история", отбелязва Купър.

Преди климатичния срив земеделските практики позволяват на хората да започнат да се събират в градове.

Благодарение на обилните дъждове в Зелената Сахара нубийските култури биха могли да се установят по-навътре в сушата, отколкото позволяват днешните брегове на Нил.

"Но е чист късмет, че когато всички тези хора са пристигнали в Северна Африка, е било време, в което валежите са били благоприятни", обяснява Купър. "Ако неолитът бе настъпил по-късно, щеше да е много трудно или невъзможно да се отглежда добитък, освен извън бреговете на река Нил.

"След това се появяват проблеми с добитъка и земеделието в една речна система и с конкуренцията за едни и същи пасища, което, както знаем, се е случило в по-късни периоди, когато има нещо като разграничение между номадите и добитъка в пустинята и хората на брега на реката, които отглеждат култури."

След срива на мусонните климатични системи на север от Хартум общностите са били принудени да се върнат обратно към реката и по-на юг, за да запазят земеделските практики.

Купър посочва, че подобен момент съвпада с възхода на древните египетски и нубийски държави около 3000 г. пр. н.е.

"И не смятаме, че това е случайност. Смятаме, че нещо, свързано с тази климатична промяна и миграция, е предизвикало демографски и миграционен поврат, който в крайна сметка ще доведе до началото на египетската държава."

Справка: Rock Art Surveys in the Sudanese Eastern Desert: Results of the 2018–2019 Atbai Survey Project; Julien Cooper and Dorian Vanhulle; The Journal of Egyptian Archaeology,  Volume 109, Issue 1-2; https://doi.org/10.1177/03075133231211917 

ИзточникRock art of boats and cattle found in the middle of Sudanese desert, Cosmos magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !