Ново проучване разкрива защо и кога пустинята Сахара е била зелена

Това ще помогне за по-доброто разбиране на човешката еволюция

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2023 в 00:00 3580 0

Кредит Wikimedia Commons

Ново проучване изследва динамиката на влажните периоди в Северна Африка през последните 800 000 години и обяснява защо пустинята Сахара периодично става зелена. 

Тези влажни периоди в Северна Африка изиграват важна роля в създаването на растителни коридори в Африка, което позволява на видовете, включително ранните хора, да се разпространят по целия свят.

Смята се, че така нареченото "раззеленяване" е причинено от промени в орбиталната позиция на Земята, по-специално от прецесията. Прецесията е явление, при което оста на въртене променя положението си в пространството.

Приложено към нашата планета, то засяга климатичните промени в рамките на 21 000-годишен цикъл.

А промените в прецесията определят количеството слънчева енергия, което Земята получава през различни периоди от годината, което от своя страна контролира силата на африканския мусон и разпространението на растителността в този огромен регион.

Прецесия. Кредит: Wikimedia Commons

Резултатите потвърждават, че влажните периоди в Сахара се случват на всеки 21 000 години и се определят от промените в прецесията на земната орбита.

Те предизвикват по-топли лета в Северното полукълбо, което увеличава силата на западноафриканската мусонна система и количеството на валежите в Сахара.

Но Сахара не се раззеленява по време на ледниковите периоди, когато леден щит покрива огромни пространства на Земята. Огромната ледена покривка охлажда атмосферата и потиска африканските мусони.

a Резултат от динамичния глобален растителен модел HadCM3BB-v1.0 (TRIFFID), показващ само най-разпространения тип функционални растения във всеки квадрат на решетката. b Реконструкция на растителността, използваща класификацията на северноафриканската растителност на Larrasoaña, et al., която демонстрира регионални видове растителност. Кредит: Jani Närhi / University of Helsinki

"Коридорът е бил отворен, когато Сахара е била зелена, и затворен, когато е преобладавала пустинята. Това редуване на влажни и сухи фази е имало големи последици за разпространението и еволюцията на видовете в Африка. Нашата способност да моделираме северноафриканските влажни периоди е голямо постижение и означава, че сега сме по-способни да моделираме разпространението на хората и да разберем еволюцията на нашия род в Африка", коментира един от авторите на изследването, Миикка Таллаваара (Miikka Tallavaara), доцент по околна среда на хоминините в Университета в Хелзинки.

Справка: Edward Armstrong, Miikka Tallavaara, Peter O. Hopcroft, Paul J. Valdes. North African humid periods over the past 800,000 years. Nature Communications, 2023; 14 (1) DOI: 10.1038/s41467-023-41219-4

Източник: New research reveals why and when the Sahara Desert was green, University of Bristol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !