Учени обучават "умни" устройства как се движат хората

Антония Петрова Последна промяна на 14 април 2017 в 12:00 2908 0

Снимка: Becky Stern / Flickr

Изкуственият интелект и компютрите все още не могат да разберат как нашето тяло се движи. Това може да се окаже проблем, защото ние искаме от тях да изпълняват множество задачи, които биха протекли много по-гладко, ако те всъщност ни разбираха по-добре. С тази задача се е заел екип учени, който се опитва да обучи компютрите като използва синтетични образи на хората в движение, съобщава ZME Science.

Техните резултати са публикувани в arXiv.org и ще бъдат официално представени по време на конференцията Conference on Computer Vision and Pattern Recognition през юли.

Софтуерът на дадено смарт-устройство, да кажем автомобили без шофьори, може да вижда хората чрез различни сензори и достатъчно лесно, за да разпознае движението, но всъщност не го разбира. Затова и не може да предскаже по какъв начин ще продължи това движение, дори за нещо толкова елементарно като ходенето по права линия. За да се справят с този проблем, учени от института "Макс Планк", Германия, се заемат да обучат компютрите в човешкото поведение.

Човек има цял живот на разположение, за да опознае собственото си тяло и неговото поведение, както и това на другите хора. Въз основа на този опит, човешкият мозък може да каже дали някой ще направи стъпка или ще падне, или ще се приземи след скок. Но компютрите нямат тази информация под формата на опит.

Идеята на учените е да използва образи и видеокадри на компютърно генерирани тела как ходят, танцуват или преминават през безчет други движения, за да помогнат на компютрите да научат какво трябва да използват, за да прогнозират успешно как ще се движат хората.

"Разпознаването на това какво ще се случи чрез образи е нещо естествено присъщо на хората. Да накараме компютрите да правят същото изисква много повече усилия", коментира Хавиер Ромеро (Javier Romero) от института "Макс Планк".

За целта са използвани най-добрите съвременни алгоритми с хиляди предварително зададени образи, които пресъздават важни характеристики. Те позволяват на компютрите с логична точност да отличат око от ръка, чук от стол, но има ограничение колко данни могат да бъдат зададени по този начин. За да се направи това във видеозапис за един единствен вид движение, ще трябват милиони данни, което не е възможно, обясняват учените.

Затова те се въоръжават с модели на човешки фигури и данни от истински движения, след което използват софтуера за 3D моделиране "Blender", за да създадат синтетични хора в движение. Те генерират анимации като използват случайни телесни форми и облекла, както и случайни пози. Фон, осветление, гледни точки също биват случайно избирани. Като цяло екипът създава над 65 000 видеоклипа и 6,5 милиона кадри с данни на разположение за анализ на компютрите.

"Със синтетични образи можете да създадете повече необичайни телесни форми и действия, и не трябва да обозначавате данните", обяснява Михайло Андрилука (Mykhaylo Andriluka) от същия институт. 

С този материал на разположение компютърните системи те могат да се научат да разпознават по какъв начин моделите от пиксели могат да се променят от кадър до кадър в зависимост от движението на човека. Това може да помогне на автомобилите без шофьори да разберат дали даден човек върви близо до колата или е на път да стъпи на пътя, например.

И след като анимациите са триизмерни този материал може да бъде използван и за обучение на системите за разпознаване на дълбочина - което при смарт-автомолите очевидно е силно желателно, но ще бъде полезно и при което и да било друго роботизирано устройство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !