Уроците от краха на династията Цин за днешния свят

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2023 в 00:00 4796 0

Знаме на китайската династия Цин или династия Манчу. След повече от 250 години династията Цин в Китай се разпадна.

Кредит Wikimedia Commons

Знаме на китайската династия Цин или династия Манчу. След повече от 250 години династията Цин в Китай се разпадна.

След повече от 250 години династията Цин в Китай се разпада през 1912 г. Международен изследователски екип посочва ключовите причини за колапса, разкривайки паралели със съвременната нестабилност и предлагайки жизненоважни уроци за нашето бъдеще.

Днес Китай се счита за най-голямата икономика в света (по паритет на покупателната способност). Тази позиция обаче не е нова. Още през 1820 г. икономиката на Китай е на първо място, представлявайки 32,9% от световния БВП. Междувременно претърпява период на спад, последван от възход. След повече от 250 години на власт, през 1912 г. династията Цин претърпява провал, въпреки че по това време е била значително по-богата от съвременен Китай.

"Това ясно демонстрира, че всяка икономика трябва да бъде бдителна, тъй като обстоятелствата могат да се променят и понякога това може да стане доста бързо", подертава Георг Орланди (Georg Orlandi), водещ автор на изследването.

Механизмите на социалната нестабилност не се променят много. Кредит: Unsplash

Корените са подобни тогава и сега

"Изключително важно е да разберем произхода на подобни нестабилности. Да приемем, че това е минало и не може да се повтори, би било грешка. Такива промени наистина могат да се случат, защото основните механизми имат изненадващи прилики", посочва изследователят Питър Търчин (Peter Turchin, роден в Русия под името Петр Турчин), от Complexity Science Hub (CSH).

Учените се опитват да определят причините за падането на династията Цин в продължение на два века. Преди това са предлагани различни фактори, включително екологични бедствия, чужди нашествия, глад или въстания.

Въпреки това "нито един от тези фактори не дава изчерпателно обяснение", отбелязва Търчин.

Китайска империя Цин Карта на династията Цин през 1820 г. Кредит: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Три основни фактора

В това проучване изследователите обединяват различни фактори и откриват, че три елемента драматично засилват социално-политическия натиск:

Първо, има четирикратен демографски взрив между 1700 и 1840 г. Това води до намалена земя на глава от населението и до обедняване на селското население.

Второ, това довежда до повишена конкуренция за елитни позиции. Докато броят на претендентите нараства, броят на присъдените най-високи академични степени намалява, достигайки най-ниската си точка през 1796 г. Тъй като такава степен е необходима за получаване на позиция в мощната китайска бюрокрация, това несъответствие между броя на позициите и онези, които ги желаят, създава голям набор от недоволни кандидати за елит. Лидерите на Тайпинското въстание, може би най-кървавата гражданска война в човешката история, всички са подобни провалени кандидати.

Трето, финансовото бреме на държавата ескалира поради нарастващите разходи, свързани с потискането на вълненията, намаляващата производителност на глава от населението и увеличаващите се търговски дефицити, произтичащи от изчерпването на сребърните резерви и вноса на опиум.

Взети заедно, тези фактори кулминират в поредица от въстания, които възвестяват края на династията Цин и налагат тежки жертви по отношение на загубените китайски животи.

Цин са били наясно

Според констатациите на проучването, социалното напрежение вече е достигнало своя връх между 1840 и 1890 г.

"Да приемем, че владетелите на Цин не са знаели за този нарастващ натиск, би било погрешно", обяснява Търчин.

Фактът, че династията издържа до 1912 г., по-скоро подчертава здравината на нейните институционални структури.

Но много от техните опити за решения се оказват недалновидни или неадекватни на задачата. Например правителството повишава допустимата квота за хора, положили изпити за определени степени, но без да увеличи броя на свободните места. Това в крайна сметка изостря вече натрупаното напрежение. С пристигането на мощни геополитически съперници през края на 19 век, управляващите в крайна сметка не успяват да предотвратят падането си.

Да предотвратим нестабилността днес

От този исторически процес можем да се извлекат ценни поуки за съвременната епоха и бъдещето. Много нации по света се борят с потенциална нестабилност и условия, които много наподобяват тези от династията Цин. Например конкуренцията за най-високите позиции остава изключително ожесточена.

"Когато голям брой хора се борят за ограничен брой позиции, вземащите политически решения трябва да гледат на това като на червен флаг, тъй като може най-малкото да доведе до повишена нестабилност", предупреждава Орланди.

"За съжаление, разяждащото въздействие на нарастващото неравенство и намаляващите възможности се развиват в по-дълги времеви мащаби, което ги прави трудни за разпознаване", добавя съавторът и асоцииран изследовател на CSH Даниел Хойер 9), „да не говорим за ефективна борба в рамките на кратките политически цикли, които виждаме в много държави. Без дългосрочна визия и целенасочени стратегии за облекчаване на този социален натиск, много места са изложени на риск да поемат по пътя на Цин."

Без кристални топки

"Ние не сме пророци. Нашата основна цел е да разберем социалната динамика, която след това можем да използваме за правене на прогнози", пояснява Орланди.

Ефективността на това проучване, използващо Структурната демографска теория (SDT), метод, разработен съвместно с Питър Търчин, който представя обществата като сложни интерактивни системи, бе демонстрирана от изследователи многократно. Например проучване, публикувано през 2010 г., прогнозира нестабилността през 2020 г. в САЩ.

Справка: “Structural-demographic analysis of the Qing Dynasty (1644–1912) collapse in China” by Georg Orlandi, Daniel Hoyer, Hongjun Zhao, James S. Bennett, Majid Benam, Kathryn Kohn and Peter Turchin, 18 August 2023, PLOS ONE. DOI: 10.1371/journal.pone.0289748

Източник: China’s Ancient Echo: Lessons From the Qing Dynasty’s Collapse for Today’s World, Complexity Science Hub Vienna

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !