Blue Origin успя: една ракета два пъти в Космоса (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 23 януари 2016 в 13:45 6932 2

Частната космическа компания Blue Origin постигна голям успех - ракетата за многократна употреба New Shepard излетя в Космоса и кацна. За втори път!

В края на ноември миналата година същата ракета извърши първия си полет в Космоса, след което извърши успешно, стабилно кацане.

По време на полет, който се състоял вчера, 22 януари, ракетата е успяла да достигне височина от 101.7 километра и освободила космическа капсула. Постигането на въпросната височина означава, че New Shepard е преминала линията на Карман (100 км) и е навлязла в Космоса.

И ракетата, и капсулата са се върнали успешно на Земята.

Преди повторното изстрелване на New Shepard са направени малки корекции в системата ѝ за управление. По-рано ракетата се е стремяла към кацане точно в центъра на стартовата площадка, докато сега при неголеми отклонения ракетата не е правила допълнителни маневри, а вместо това се е стремяла към бързо, чисто кацане.

Основател на Blue Origin е американският предприемач Джеф Безос, който е основател и на популярния сайт за онлайн търговия Amazon.

Компанията разработва системата за многократна употреба New Shepard, която да превозва на височина над сто километра шест души.

Границата от 100 км се смята за предела, отвъд който започва космосът. Проектът е наречен на името на първия космонавт на САЩ Алън Шепърд. Модулът се състои от ракета и капсула, оборудвани с големи илюминатори, така че туристите могат да се насладят на гледките по време на космическите пътешествия.

Предполага се, че компанията вече приема заявления от тези, които желаят да направят орбитален полет на космическия кораб, но засега не се съобщава колко ще струва едно такова пътуване в космоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 20:54

Ако беше изгодно и ефикасно, досега руснаците да са го направили 1000 пъти :))

23.01 2016 в 14:05

Това не е чак толкова трудна задача в сравнение с тази на Спейс Х