До Марс за 3 дни с фотонен двигател (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2016 в 14:30 14590 3

Кредит Adrian Mann

Ученият от НАСА Филип Лубин (Philip Lubin) разработва лазерно задвижван кораб, който ще може да стигне до Червената планета за 3 дни, съобщава Science Alert.

Именно бавното придвижване на космическите кораби е това, което ни пречи да осъществим междузвездно пътуване, без значение колкото добре сме изследвали космоса. Способни сме да ускорим частици почти до скоростта на светлината, но се затрудняваме да ускорим космически кораб дори до 3% от нейната скорост.

Идеята на Лубин е сходна на тази на Бил Най (Bill Nye) за "слънчево платно". Докато идеята на Най за "фотонна тяга" обаче разчита на импулса на свободно движещите се фотони, то концепцията на Лубин ще е фотоните да идват от огромни лазери на Земята.

Космическото "платно" - идеята на Най.

Тази идея може да звучи много пресилено, но във видео на NASA 360 Лубин обяснява, че технологията за нея е доста достъпна и че системата лесно може да бъде мащабирана.

"Отскоро има напредък, който ще пренесе идеята от научната фантастика в научната реалност", заяви ученият от НАСА. "Не ни е известна причина да не можем да го направим", допълва той.

Как ще работи системата?

В момента, когато изстрелваме ракета, тласъкът идва от изгаряне на химикал - ракетното гориво. Само че, горивото хем тежи, хем е изключително неефективно в сравнение с ускорението, при което се използва светлина или друго електромагнитно излъчване за ускоряване на обектите.

"Електромагнитното ускорение е единствено ограничено от скоростта на светлината, докато химическите системи са ограничени от енергията на химичните процеси", пише Лубин в статия за технологията.

Докато електромагнито ускорение в лаборатория обаче е сравнително проста задача, то изисква много сложно и скъпо оборудване - като например пръстен от свръхпроводящи магнити, които се използват в Големия адронен колайдер. Освен това не е лесно размерът на оборудването да се промени, за да е подходящ за космическо пътуване.

Фотонното задвижване от друга страна, теоретично работи без значение от мащабите на задачата, и така се превръща в осъществим вариант.

Как обаче фотоните могат да задвижат нещо толкова голямо като космически кораб?

Въпреки че нямат никаква маса, светлинните частици имат едновременно енергия и импулс и, когато се отразят в обект, този импулс се превръща в лек натиск. С голямо отразяващо платно е възможно да се създаде достатъчно импулс за постепенното ускоряване на космическия кораб.

Въпреки че Лубин и екипът му още не са изпробвали своята система, техните изчисления показват, че фотонното задвижване може да закара роботизиран кораб на Марс само за три дни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2016 в 17:02

Нормално е военни и шпионски програми да имат най-напредналото. Нали за да иде в Наса трябва да е безполезно вече за военните.

26.02 2016 в 23:59

Преди няколко години The United States' spy satellite agency подари на НАСА 2 телескопа, които са по-силни от Хъбъл. Мислех, че НАСА разполага с най-напредналите технологии. Нека въпросния учен да помоли същата агенция да му даде някоя подсказка и за двигател, пък може и за телепортация или портали в пространството.

26.02 2016 в 09:18

А, някакви идеи как ще намали скоростта си като стигне до Марс? Защото ако не може да влезе в орбита... Или направо спирачка в атмосферата и приземяване?