Марсиански илюзии: Всеки понякога някъде е ретрограден

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 юли 2018 в 00:00 6903 0

Във вторник, 31 юли Червената планета ще се приближи до Земята на най-късата си дистанция за последните 15 години. Близките подходи на Марс са тясно свързани с неговото ретроградно движение.

Ако потърсите Марс в източното небе по едно и също време всяка вечер и сравните положението му с това на съзвездията, ще откриете, че планетата малко по-малко се придвижва от запад на изток с всяка следваща нощ.

На всеки две години има няколко месеца, когато позицията на Марс от нощ към нощ променя посоката си и се движи на изток. Това странно поведение е било много озадачаващо за древните хора. 

Планетата наистина като че ли спира, за да си отдъхне и променя решението си и да продължи да се движи напред.

Има ли това някакво странно, мистично значение?

Днес знаем какво се случва, макар това да плаши все още любителите на астрологията.

Това е илюзия, заради начина, по които Земята и Марс обикалят около Слънцето, обяснява сайтът на НАСА.

Всичко това е илюзия

Вижте тази анимация на ретроградния Марс, която обяснява нагледно "странното" му поведение. Във втората половина на анимацията на Лари Коен (Larry Koehn) е показан изглед "над главите ни" на орбитите на двете планети. 

Марс става ретрограден на всеки две години

Двете планети са като две коли, каращи на овална писта. Докато се изпреварват бавната кола ще изглежда, че се движи назад спрямо по-бързата. Земята е на вътрешната лента и се движи по-бързо от Марс - толкова бързо, че прави два обиколки за същото време, за което Марс прави една. 

Ако сте се проследили Марс от Нова година, може да си припомните, че тогава той блестеше в зодиакалното съзвездие Везни. По това време е  на 292 милиона километра от Земята. За разлика от това, след броени часове, на 31 юли, разстоянието между Марс от Земята ще е спаднало до 57,6 милиона километра. Сега той ще свети 25 пъти по-ярко от началото на тази година.

Също така от 1 януари Марс напредва на изток покрай звездите на зодиака. И попада в зодиакалното съзвездие Козирог, 

На 28 юни този стабилен курс на изток спира.

Всъщност, от началото на юни, Марс сякаш забавя траекторията си на изток, като че ли се колебае и на 28 юни спира за кратко. Тогава за следващите два месеца обръща посоката си в небето и изглежда се движи назад срещу звездния фон - на запад.

На 28 август планетата ще спре и направи завой отново, преди да възобнови своето нормално движение на изток.

Това видимо нестабилно движение се нарича "ретроградно движение".

Всички планети са ретроградни

Същата илюзия се случва и с Юпитер и с другите планети, които обикалят около Слънцето.

Всички планети в нашата слънчева система проявяват това "ретроградно движение" по едно или друго време. 

Вляво е показано това, което зрител от Земята би видял, наблюдавайки движението на Марс през нощта в продължение на няколко месеца. Вдясно - за един марсианец Земята също ще е ретроградна.

Примка или "Z"?

И за да атанат нещата още по-странни, орбитите, които следват Земята и Марс, не лежат точно в една и съща равнина. Сякаш двете планети са на отделни писти, които са малко наклонени една спрямо друга. Това причинява още една странна илюзия.


Ако всяка нощ поставяте точка на картата на небето, за да обозначите къде се появява Марс, докато се движи напред, минава през ретроградния си период и след това възобновява движението си напред. Свържете точките и ще нарисувате цикъл или отворен зигзаг. Моделът зависи от това, къде се намират Земята и Марс в орбитата на наклонените си състезателни писти.

Примери на двата модела на ретроградно движение:

Тези изображения показват видимата от Земята траектория на планетата Марс, докато е в "ретроградно движение" през 2014 г. (вляво) и 2016 (вдясно) над Пасадена. 


Изображенията показват видимата от Земята траектория на планетата Марс, докато е в "ретроградно движение" през 2003 г. (вляво) и 2005 (вдясно) над Лос Анджелис. 

Не гърците са го измислили, а Коперник

Древните гърци твърдо вярвали, че Слънцето, Луната и планетите се движат около Земята по съвършени окръжности. Дълго време те нямали обяснение за "ретроградното движение" и ги е затруднявало изчисляването на тази загадъчна линия.

Най-накрая те си обясняват тези аномалии, като приемат, че планетите се движат около Земята в по-малки "епицикли" - т.е. малки кръгове, чиито центрове се движат по основните им орбитални кръгове около Земята, което води до сложни, подобни на пружини криви. За съжаление, действителните наблюдения на планетите никога не съвпадали с този странен орбитален механизъм, в крайна сметка обяснението на гърците остава напълно безполезно.

via GIPHY

Системата на епициклите на Клавдий Птолемей остана приета теория в цяла Европа и Близкия изток за почти 2000 години.

Планетарни движения по Птолемей.

Едва през 1543 г., когато великият полски астроном Николай Коперник публикува своята работа "De revolutionibus" , най-накрая се разкри тайната на странните ретроградни цикли. Като понижи Земята от почетната й позиция в центъра на слънчевата система и я замени със Слънцето, Коперник успя да обясни победоносно загадката на привидно "обратното" движение на планетите. 

Земята и Марс ще продължат по своите орбити и след 28 август Червената планета ще престане да изглежда сякаш се движи назад. След като прекара повече от половината от тази година в преследване като състезателни автомобили, Земята в крайна сметка догони Марс и  ще го остави  далеч зад себе си. Бързото увеличение на яркостта за Марс, което виждаме сега, ще се обърне и през останалата част на тази година ще избледнее бързо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !