Най-малката наблюдавана досега звезда е по-малка от Сатурн и е част от екзотична двойна система

Ваня Милева Последна промяна на 23 февруари 2024 в 00:00 4126 0

Най-малката наблюдавана досега звезда е по-малка от Сатурн

Кредит НаукаOFFNews

Най-малката наблюдавана досега звезда е по-малка от Сатурн

Международен екип астрономи е открил най-малката известна досега звезда и е установил, че тя е в двойка с друга, малко по-голяма звезда.

Статията им е публикувана в списание Nature Astronomy,

Проведени неотдавна изследвания показват, че горещите субджуджета са най-малките известни видове звезди - те изгарят хелий в ядрата си и обикновено се намират в галактическите звездни групи. Тези изследвания опровергават предишни теории, според които червените джуджета са най-малкият вид звезди.

В това ново изследване изследователите откриват най-малкото досега горещо субджудже - звезда, която е част от двойна система, наречена J0526, и се намира на около 2760 светлинни години от Земята. Двете звезди са наречени J0526A - по-голямото ненаблюдавано бяло джудже, и J0526B - горещото субджудже.

По-малката звезда е приблизително седем пъти по-голяма от Земята, което означава, че е по-малка от Сатурн. Освен това температурата на повърхността ѝ е приблизително 2226°C. Тя обикаля около по-голямата звезда приблизително на всеки 20 минути, което е най-кратката известна двойна орбита. Поради уникалните си характеристики по-голямото бяло джудже не може да бъде видяно - изследователите обаче потвърждават, че то е там, забелязвайки деформациите в орбитата на по-малката звезда.

Звезда и субзвезден обект с ниска маса, наречен J0526-1824, заснети от Pan-STARRS. Кредит: Wikimedia Commons

Откриването на двойната система от изследователите потвърждава теория, разработена от китайски екип преди повече от 20 години - техните изчисления показват, че би трябвало да е възможно съществуването на малки звезди в двойни системи.

Системата J0526 е наблюдавана за пръв път от изследователи, работещи на обзорния телескоп Tsinghua University-Ma Huateng Telescopes for Survey в Китай. Допълнително изследване на системата е извършено с помощта на данни от други места по света с по-големи телескопи, което позволява потвърждаване на системата, нейните членове и характеристиките на двете звезди.

Откриването на J0526B поставя под въпрос теориите за размера и естеството на звездите, показвайки, че могат да бъдат по-малки, отколкото се е смятало, и водейки до предположения, че има звезди, които са още по-малки - може би с неизвестни характеристики.

Справка: Jie Lin et al, A seven-Earth-radius helium-burning star inside a 20.5-min detached binary, Nature Astronomy (2024). DOI: 10.1038/s41550-023-02188-2

Източник: Smallest star ever observed is part of an exotic binary system, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !