Наполовина по-малко гориво и емисии с новото по-тънко крило от НАСА

Наука OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 10:00 2394 0

Кредит НАСА

При летателните апарати всеки грам увеличава разхода на гориво и съответно количеството вредни емисии по време на полет. Именно затова Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) е разработило по-леко крило, което да намали количеството гориво, което се изгаря, и въглеродните емисии с поне 50% спрямо сега.

За да бъде по-ефективно, крилото е по-голямо от обичайните. За да не падне по-голямото крило от самолета, неговата конструкция включва допълнителен опорен елемент. По-голямото крило дава по-голяма подемна сила. От друга страна обаче то има и по-голямо въздушно съпротивление. Ако самото крило обаче е добре проектирано, съпротивлението не би трябвало да е толкова голямо, че да е проблем.

Освен това, освен икономията на гориво и намаляване на вредните емисии, по-големите крила имат и още едно предимство. Тъй като при по-големите крила има възможност двигателите да са малко по-отдалечени от тялото на самолета, а освен това, поради увеличената подемна сила, могат да работят и на по-ниски обороти, возенето на самолета като цяло ще е по-тихо.

Специалистите от НАСА вече изпробват умалени модели на самолети, които използват различни конструкции на новата концепция за крило. Моделите биват пускани да летят във въздушен тунел, а компютърни изчисления помагат на екипа да разбира кой вариант е най-ефективен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !