Нийл де Грас Тайсън не приема Плутон за планета (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 март 2017 в 13:00 4765 0

Слоеве мъгла над Плутон, документирано от космическия кораб New Horizons, прелетял покрай планетата джудже през юли 2015.

Учените от мисията на New Horizons смятат, че статутът на Плутон трябва да се промени от планета джудже и трябва да се счита за планета отново, но известният популяризатор на науката и водещ на серията "Космос" Нийл де Грас Тайсън твърдо се противопостави на това предложение по време на телевизионно предаване, съобщи space.com.

В "Късното шоу с Стивън Колбърт" Тайсън посочи, че орбитата на Плутон пресича тази на Нептун от време на време.

"Това не е поведение на една истинска планета. Не е!" - възкликна Тайсън.

"Защо не си гледате работата", отвръща Колбер.

"Ти си гледай работата!" - извика Тайсън, повтаряйки: "Ти си гледай работата!"

Може да видите разговора тук:

През 2006 г. Международният астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) даде дефиниция за планета, в която между другите изисквания е, че обикаляйки около Слънцето, небесното тяло трябва да е достатъчно голямо, за да изчисти околността си от отломки - определение, което изключва Плутон.

Определението на IAU ще бъде оспорено в постерна сесия на конференцията по планетарни науки в Тексас на 21 март от Кърби Ръниън (Kirby Runyon), работил в мисията на New Horizons. Неговото предложение, изготвено в сътрудничество с няколко други членове на екипа на New Horizons, предлага ново определение на планета:

за планета трябва да се счита небесно тяло с маса по-ниска от необходимата за началото на термоядрен синтез на деутерий, което се върти около звезда или нейните остатъци. То трябва да има достатъчно собствена гравитация, за да се оформи като сфероид и достатъчно добре да се опише като с триосен елипсоид.

Други орбитални параметри на обекта да не се вземат предвид, продължават представителите на Университета Джон Хопкинс в изявление.


За разлика от определението на IAU, новото предложение не се споменава нищо за разчистване на околностите на планетата. По-рано главният изследовател на New Horizons Алън Стърн заяви, че ако се прилага стриктно дефиницията за "планета" на IAU, тогава дори Земята, Марс, Юпитер и Нептун няма да са планети, защото споделят орбитите си с астероиди.

Според дефиницията на Ръниън обаче ще има около 110 планети в нашата Слънчева система, вместо настоящите осем. В изявлението той заяви, че това ще бъде един отличен начин за привличане на общественото внимание към космическите изследвания на обектите, определени като планети, защото тогава те естествено ще имат по-голяма тежест.

В началото на 2000 г. Тайсън, който ръководи Планетариума Хейдън в Американския музей по естествена история в Ню Йорк, одобри нов експонат, описващ Плутон като обект по-близък до ледените тела във външната Слънчева система, известни като обекти от Пояса на Кайпер.

Официалната промяна на статуса на Плутон дойде след поредица от открития на подобни небесни тела най-вече от астронома Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт.

"Хора като Майк Браун (Mike Brown), които откриват обекти във външната Слънчева система, те докараха този избор - той е виновен, неговият Twitter акаунт се нарича @plutokiller ( "плутоноубиец" ). Той си го признава!" - заяви Тайсън.

"Кой е този Майк Браун, който хвърляте на кучетата точно сега?" пита Колбърт.

"Той се хвърли на сам на кучетата", шегува се Тайсън. "Аз им го посочих".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !