Оригинално решение за намаляване на разходите за стартиране на ракетата Ангара (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 11:14 3789 0

Кредит livejournal

Руснаците заплащат милиони долари всяка година на Казахстан за зоната на отработените степени на ракети, но руски инженери предлагат да се предотврати въобще падането им на Земята и да се прихващат във въздуха, се разказва за изобретението в групата livejournal.

Ангара излита и на височина от 98 километра се отделя първата й степен:

После отделената степен просто пада на земята и се разбива.

На малцина е известно, че за първата степен на ракетата "Енергия" е имало проект да се спаси по следния начин:

Тук, след отделянето на първата степен на ракетата, се отваря малък спирачен парашут, с който тя лети до височина от 3-4 километра, като след това се отваря основният многокуполен парашут и с него тя се приземява на Земята върху специални подпори.

Но спускането с парашут е непредсказуемо. Вятърът може да понесе ракетата към дървета, на стръмен склон, където ракетата ще се претъркаля и ще се повреди. Ето защо, не трябва да се чака степента да достигне земята, а още във въздуха да се прихване с въже за вертолет и да се занесе на космодрума.

Но как да се хване? Полетът с хеликоптер до спускащата се степен по-близо от 50 метра е опасно, тъй като хеликоптерът може да се оплете в парашута, да падне и да се разруши. Затова има нужда от нещо, което да помогне да се прихване спускащата се на парашут степен от хеликоптер, докато той не се приближава до нея на по-малко от 50 метра. Това устройство се нарича джетпак и който не знае какво е, може да разгледа видеото:

Предложението

Десантник на джетпак може да се приближи с хеликоптер до падащата с парашут степен и да се спусне на въже, после изстрелва харпун с въже в специална примка, създадена от парашутите; харпунът се вклинява в тази примка и така степента се оказва свързана с хеликоптера. После парашутите се отделят, степента увисва под хеликоптера и хеликоптерът я отнася до космодрума за повторна употреба.

Основното предимство на тази система е, че липсва риск. Хеликоптерът ще виси на 50 м от падащата с парашут степен и няма да е в опасност. Парашутистът ще е свързан с осигурително въже с хеликоптера - ако изведнъж джетпакът се счупи или свърши гориво - парашутистът просто ще бъде прибран обратно на хеликоптера.

Полетът с джетпак трае 30 секунди, но това е достатъчно. Освен това десантчиците могат да бъдат повече от един. Има опция джетпакът да бъде безпилотен, да се управлява дистанционно - това ще бъде по-лесно и ще може да се остане във въздуха по-дълго.

Освен това към степента на Ангара може да се инсталира предавател, който ще изпраща на хеликоптера своите GPS-координати. Пилотът на хеликоптера трябва само да задържи вертолета на разстояние 50 метра от падащата степен. Нейната скорост на спускане зависи от броя на парашутите и може да се намали до 5 метра в секунда. 

Цената

Цената по този начин да се спаси Ангара, според автора, е най-евтината. Тя изисква само джетпак, наем на хеликоптер, кабели (въжета), харпуни, парашутисти и GPS предавател. Печалбата е, че няма да се налага да се плаща за зоната на падането и степента няма бъде унищожена.

За сравнение, спасяването на първата степен на ракетата Falcon-9 на Елон Мъск, изисква да се направи специална платформа, която се поврежда, огъва, когато апаратът пада върху нея и се нуждае от пари за ремонт. Самият строеж на платформата е скъп, а дали степента ще я улучи и се запази за повторна употреба е съвсем друг въпрос.

Този видеоклип дава възможност да се оцени колко бавно може да се спуска тежка военна техника (18т).

Универсалност на метода

Не всеки модел степен е възможно да се спаси на платформа като на Елон Мъск. Например, двигателите на Ангара са твърде мощни, за да може степента да зависне във въздуха. Улавянето на степента с хеликоптер и джетпак е подходящо за всички степени, към които може да се прикачват парашути. Ще може да спаси не само първата, но втората и третата степен на ракетите. Може дори да се улови спускащия се от орбита космически кораб "Союз".

Според автора, методът има големи перспективи и заслужава сериозно внимание, защото повторната употреба на използваните степени ще намали значително разходите за космически изследвания.

Джетпакове, които чакат да бъдат закупени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !