За първи път от пет месеца Вояджър 1 възобнови съобщенията до Земята

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2024 в 08:03 3334 1

Илюстрация на художник на сондата Вояджър

Кредит NASA / JPL-Caltech

Илюстрация на художник на сондата Вояджър

На 20 април 2024 г. космическият кораб "Вояджър 1" изпрати ясно съобщение до наземния контрол на мисията за първи път от ноември миналата година. Преди това "Системата за данни за полета" (FDS - Flight Data System) започна да предава повтаряща се поредица от единици и нули.

"Вояджър 1" спря да изпраща четливи научни и инженерни данни обратно на Земята на 14 ноември 2023 г., въпреки че контролерите на мисията можеха да кажат, че космическият кораб все още получава техните команди и иначе работи нормално. През март инженерният екип на "Вояджър 1" в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния потвърди, че проблемът е свързан с FDS, който отговаря за опаковането на научните и инженерните данни, преди да бъдат изпратени на Земята.

Дълго време инженерите на НАСА работят, за да установят проблема, докато не разбират, че около 3% от работната памет на устройството е повредена от излагане на космически лъчи или просто износване, така че компютърът не може да извършва операции правилно.

Специалистите успяват да пренапишат софтуера за полета, за да избегнат използването на повредена памет. Те го изпращат на новото му място в паметта на FDS на 18 април. Радиосигналът пътувал около 22 часа и половина, за да достигне Вояджър 1, който е на над 24 милиарда километра от Земята, и още 22 часа и половина са нужни за сигнала да се върне на Земята.

Когато екипът на мисията получи отговор от космическия кораб на 20 април, те виждат, че модификацията работи: За първи път от пет месеца те успяват да проверят здравето и състоянието на космическия кораб.

След като получават данни за състоянието на Вояджър 1 за първи път от пет месеца, членовете на полетния екип на Вояджър празнуват в конферентна зала в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА на 20 април. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Сега Вояджър 1 изпраща точни данни за състоянието на своите бордови инженерни системи. Следващата стъпка е да се позволи на космическия кораб да използва отново научните инструменти и да предава получените данни на центъра на контрол на полета на мисията.

Вояджър 2 продължава да работи нормално. Изстрелян преди повече от 46 години, двойката космически кораби Вояджър е най-продължителният и най-далечният космически кораб в историята. Преди началото на тяхното междузвездно изследване и двете сонди прелетяха покрай Сатурн и Юпитер, а Вояджър 2 прелетя покрай Уран и Нептун.

Източник: NASA’s Voyager 1 Resumes Sending Engineering Updates to Earth, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Ендевър

23.04 2024 в 22:13

Какви космически апарати правеха едно време - и сега работят!
А сега всичко е еднодневка - от пералните и телефоните, та чак до космическите спътници!