Започна строителството на първия супертелескоп в света

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2017 в 10:22 6741 0

ESO / L. Calçada

В Чили започна строителството на най-големия в света оптичен и инфрачервен телескоп, съобщи Рhys.org.

Екстремно големият телескоп (ELT), ще бъде, както подсказва името му, огромен - основното му огледало ще бъде цели 39 метра в диаметър.

Това ще бъде телескоп от ново поколение - за разлика от всеки друг преди него, ELT е проектиран така, че да се адаптира, да може да коригира влиянието на външни фактори, като вятър, температурни промени или вибрации.

Конструкцията, тежаща около пет хиляди тона ще бъде оборудвана с пет сегментни огледала. Куполът на ELT ще бъде висок близо 74 м и 86 м в диаметър, което го прави най-големият купол на телескоп с размер, сравним с футболно игрище.

Оптичната система на ELT. Източник: Wikimedia Commons

За да се отбележи старта на строителството, се състоя церемония в резиденция "Паранал" на Европейска южна обсерватория (European Southern Observatory -ESO) в северната част на Чили, в близост до мястото на бъдещия гигантски телескоп, който ще бъде на върха на Серо Армазонес (Cerro Armazones), на 3046 метра надморска височина.

ELT се строи от Европейската южна обсерватория (ESO), включени са 13 държави в Европа, Бразилия и Чили.

Сравнение между ELT и VLT и Колизеума. Източник: Wikimedia Commons

Оксфордският университет играе ключова роля в проекта, негови учени отговарят за проектирането и конструирането на спектрографа "HARMONI", един инструмент, който ще може едновременно да прави 4000 снимки, всяка с малко по-различен цвят и ще осигури изключително контрастни изображения.

"HARMONI" ще даде възможност на учените да направи по-подробна картина на формирането и еволюцията на обектите във Вселената. Той ще помогне на изследователите да наблюдават планетите в нашата Слънчева система и звездите в нашата собствена и близките галактики с безпрецедентна дълбочина и прецизност, а също и формирането и развитието на далечни галактики, които никога не са наблюдавани преди.

Обектът ще струва около 1 милиард евро и ще влезе в експлоатация през 2024 г. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !