Кой пръв в Европа е използвал десетичната точка?

Оказа се, че това е станало с повече от век по-рано, отколкото са смятали историците

Ваня Милева Последна промяна на 22 февруари 2024 в 00:00 13985 0

Из

Кредит Historia Mathematica (2024). DOI: 10.1016/j.hm.2024.01.001

Из "Compositio instrumenti" на Бианкини. Biblioteca Estense di Modena (Cod. Lat. 145, f. 7r). Кредит:

Изследовател по история на математиката от Университета "Тринити Уестър" в Канада е открил, че десетичната точка е използвана от венециански търговец 150 години преди първата ѝ известна употреба от немския математик Христофор Клавиус.

В статията си, публикувана в списание Historia Mathematica, Глен Ван Бруммелен (Glen Van Brummelen) описва как е открил доказателството за използването на десетичната точка в том, наречен "Tabulae", и значението му за историята на математиката.

Изобретяването на десетичната точка води до развитието на десетичната система, а това от своя страна улеснява хората, работещи в различни области, да изчисляват нецели числа (дроби) толкова лесно, колкото и цели числа. Преди това ново откритие най-ранната известна употреба на десетичната точка е от Христофор Клавиус при създаването на астрономически таблици - резултатът е публикуван през 1593 г.

Новото откритие е направено в част от ръкопис, написан от Джовани Бианкини през 40-те години на XIV век - Ван Бруммелен обсъждал с колега част от тригонометрични таблици, когато забелязал, че някои от числата съдържат точка в средата. Един от примерите бил 10.4, което Бианкини умножил по 8 по същия начин, както се прави в съвременната математика. Откритието показва, че десетичната точка за представяне на нецели числа се е появила приблизително 150 години по-рано, отколкото се смяташе досега от историците на математиката.

Джовани Бианкини работи като търговец във Венеция в продължение на много години, преди да бъде назначен на административна длъжност в голямо имение, притежавано от влиятелната фамилия д'Есте. На тази длъжност той управлява и активи и инвестиции, което му дава сериозен опит в областта на математиката. Публикува и текстове по астрономия, в които демонстрира способността си да чертае движението на планетите и да предсказва кога ще настъпи затъмнение.

Откритието предполага, че Бианкини е изиграл по-важна роля в развитието на основите на математиката, отколкото е било известно досега. Ван Бруммелен отбелязва, че като търговец Бианкини е пътувал много, включително до места в ислямския свят, където са се развивали математически концепции, което вероятно е повлияло на използването на нецели числа и начини за по-лесното им представяне.

Справка: Glen Van Brummelen, Decimal fractional numeration and the decimal point in 15th-century Italy, Historia Mathematica (2024). DOI: 10.1016/j.hm.2024.01.001

Източник: Use of decimal point is 1.5 centuries older than historians thought, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !