Ефективност на ваксината COVID-19 срещу Делта варианта при юноши

Най-голямото проучване в реалния свят на ефективността на ваксината срещу COVID-19 при юноши е публикувано от израелския изследователски институт Clalit в The New England Journal of Medicine.

Ваня Милева Последна промяна на 02 ноември 2021 в 10:08 5702 0

Кредит: Unsplash/CC0 Public Domain

Изследователският институт Клалит, в сътрудничество с изследователи от Харвардския университет, анализира една от най-големите интегрирани бази данни за здравни досиета в света, за да проучи ефективността на ваксината Pfizer/BioNTech BNT162B2 срещу Делта варианта на SARS-CoV-2 сред подрастващи.

Проучването предоставя най-голямата рецензирана от партньори оценка на ефективността на ваксина срещу COVID-19 сред юноши в условията на национална масова ваксинация и първото подобно проучване, при което вариантът Делта е доминиращ. Проучването е проведено в Израел, един от първите световни лидери в нивата на ваксинация срещу COVID-19.

Резултатите от това проучване потвърждават и допълват по-рано докладваните констатации от рандомизирано клинично проучване на Pfizer/BioNTech Phase-III, което се фокусира върху симптоматични инфекции в периода, когато не бе доминиращ Делта вариантът, и което с 1983 ваксинирани юноши на възраст между 12 години и 15 години, не можеше точно да оцени ефективността на ваксината. Големият размер на настоящото проучване позволява по-прецизна оценка на ефективността на ваксината през различни периоди от време.

Проучването се провежда от 8 юни 2021 г. до 14 септември 2021 г. То съвпада с четвъртата вълна от коронавирусната инфекция в Израел, по време на която вариантът Делта (B.1.617.2) бе доминиращият щам в страната.

Изследователите преглеждат данните от 94 354 ваксинирани юноши на възраст от 12 до 18 години. Тези юноши са внимателно съпоставени с 94 354 неваксинирани юноши въз основа на обширен набор от демографски, географски и свързани със здравето атрибути, свързани с риск от инфекция, риск от тежко заболяване, здравословно състояние и здравословно поведение. Индивидите са разпределени към всяка група динамично въз основа на променящия се статус на ваксинация (13 423 индивида се преместват от неваксинираната кохорта във ваксинираната по време на проучването). Проведени са множество анализи на чувствителността, за да се гарантира, че оценената ефективност на ваксината е устойчива на потенциални отклонения.

Резултатите показват, че при напълно ваксинирани юноши (7 до 21 дни след втората доза) рискът от симптоматичен COVID-19 намалява с 93% в сравнение с неваксинираните, докато рискът от документирана инфекция намалява с 90%. В периода, непосредствено предхождащ втората доза (14-20 дни след първата доза), ефективността на ваксината е по-ниска, но все пак значителна — рискът от симптоматичен COVID-19 намалява с 57% при ваксинираните лица, а рискът от документирана инфекция от 59%. Няма достатъчно данни, за да се даде оценка за намаляването на честотата на тежко заболяване, хоспитализация и смъртност, тъй като тези резултати са редки сред подрастващите.

„Масовата национална кампания за ваксинация срещу COVID-19 на Израел сред подрастващите в самото начало на вълната на Делта варианта предоставя на изследователския институт Клалит уникална възможност да оцени чрез своите богати и изчерпателни дигитални набори от данни ефективността на ваксината за юноши срещу Делта в реална среда”, коментира проф. Ран Балисер (Ran Balicer), водещ автор на изследването, директор на изследователския институт Клалит. „Тези резултати показват убедително, че една седмица след втората доза, тази ваксина е много ефективна при подрастващи срещу симптоматичен COVID-19 и срещу всички документирани инфекции. Тези данни трябва да улеснят информираното индивидуално вземане на решения за съотношението риск/полза и, по наше мнение, да дадат силен аргумент в полза на избора на ваксинацията.

Проф. Бен Рейс (Ben Reis), директор на групата по прогнозна медицина в Програмата за компютърна здравна информатика на детската болница в Бостън и Медицинския факултет в Харвард, пояснява: „Към днешна дата един от основните двигатели на колебанията спрямо ваксините е липсата на информация относно ефективността на ваксината. Това внимателно епидемиологично проучване предоставя надеждна информация за ефективността на ваксината, която се надяваме да бъде полезна за тези, които все още не са решили за ваксинация.

„Това изследване е перфектен пример за това как рандомизираните проучвания и обсервационните бази данни за здравни грижи се допълват взаимно. Изпитването, насочено към юношите, на ваксината Pfizer/BioNTech предостави убедителни доказателства за нейната ефективност за предотвратяване на симптоматична инфекция, но оценките за тежко заболяване и специфични възрастови групи бяха твърде неточни. Този анализ на висококачествената база данни на Калаит подражава на дизайна на първоначалното проучване, използва неговите констатации като еталон и ги разширява, за да потвърди ефективността на ваксината при подрастващите. Тази комбинация от доказателства от рандомизирани проучвания и наблюдателни проучвания е модел за ефективни медицински изследвания, нещо, което е особено важно във времената на COVID”, коментира проф. Мигел Ернан (Miguel Hernán), директор на CAUSALab и професор в Harvard TH Chan School of Public Health.

Проф. Марк Липсич (Marc Lipsitch), директор на Центъра за динамика на заразните болести и професор в Harvard TH Chan School of Public Health, обявява: „Във всички проучвания на ефективността на ваксината основната задача е да се убедим, че тези, които сравняваме, за да определяне на ефекта на ваксината, са аналогични в другите си характеристики, които могат да предскажат дали ще бъдат заразени или болни. Това е особено трудно в контекста на бързо нарастваща кампания за ваксинация. Изключителната база данни на Клалит направи възможно разработването на проучване, което се занимава с тези предизвикателства по начин, който осигурява огромна увереност в изводите, които излизат от изследването".

Справка: “Effectiveness of the BNT162b2 COVID-19 Vaccine against the B.1.617.2 (Delta) Variant in Adolescents” by Ben Y. Reis, Ph.D.; Noam Barda, M.D.; Michael Leshchinsky, M.S.; Eldad Kepten, Ph.D.; Miguel A. Hernán, M.D.; Marc Lipsitch, D.Phil.; Noa Dagan, M.D. and Ran D. Balicer, M.D., 20 October 2021, New England Journal of MedicineDOI: 10.1056/NEJMc2114290

Източник: COVID-19 Vaccine Effectiveness Against the Delta Variant in Adolescents, CLALIT RESEARCH INSTITUTE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !